4/4/11

Μπήκαν Γάλλοι στην Ακτή Ελεφαντοστού

Μέχρι και ο Σαρκοζί σήκωσε ανάστημα και ο δικός μας, γυμνασμένος κατ' τα άλλα πρωθυπουργός  ΓΑΠ τίποτε! Γάλλοι στρατιώτες κατέλαβαν το αεροδρόμιο του Αμπιτζάν, της βασικής πόλης της Ακτής Ελεφαντοστού, ενώ συνεχίζονται οι αιματηρές μάχες στη μεταξύ των δυνάμεων του Ουαταρά και του Γκμπαμπό..
Σε στρατιωτική μονάδα κοντά στο αεροδρόμιο έχουν συγκεντρωθεί περίπου 1.200 ξένοι υπήκοοι, υπό την προστασία της γαλλικής δύναμης. O ΟΗΕ έχει ξεκινήσει ήδη την επιχείρηση απομάκρυνσης των 200 μελών της αποστολής του στη χώρα.
Οι μάχες μεταξύ των δυνάμεων του Ουαταρά, τον οποίο αναγνωρίζει ο ΟΗΕ ως νικητή των πρόσφατων προεδρικών εκλογών, και του Γκμπαγκμπό, που αρνείται να παραδώσει την εξουσία, έχουν ενταθεί από την Πέμπτη.
Είναι η δεύτερη φορά που οι Γάλλοι μπουκάρουν στην ακτή Ελέφαντοστού. Το ίδιο είχε γίνει και το 2005 όταν αντικαθεστωτικοί στασιαστές έθεταν σε κίνδυνο τη ζωή Γάλλων πολιτών, η παρουσία των οποίων αποτελεί τα τελευταία απομεινάρια της γαλλικής αποικιοκρατίας στη χώρα. Το  ίδιο είχαν κάνει και οι Αμερικανοί το 1965, πληροφορεί φίλος διεθνολόγος  το
Crimes on air όταν ο Aμερικανός πρόεδρος Λίντον Τζόνσον απέστειλε πεζοναύτες στη Δομινικανή Δημοκρατία προκειμένου να προστατέψουν του Αμερικανούς πολίτες κατά τη διάρκεια του εκεί αιματηρού εμφυλίου πολέμου. Για την ιστορία  ο τότε πρόεδρος της Γαλλίας, Σαρλ ντε Γκωλ, καταδίκασε την εισβολή. Ωστόσο, σε μυστική επιστολή προς την Ουάσιγκτον, ζήτησε την προστασία της γαλλικής πρεσβείας. Ο Τζόνσον ικανοποίησε το αίτημά του, αλλά δεν άκουσε ποτέ, είτε δημοσόως είτε κατ’ ιδίαν, ένα ευχαριστώ. Αντίθετα, ο Nτε Γκολ απαίτησε την απόσυρση των ΗΠΑ από το Βιετνάμ και έβγαλε τότε τη Γαλλία από το ΝΑΤΟ