11/4/11

Περί "Νονών" και δικαιοσύνης ο λόγος







Απο τον Γιάννη Δαραβίγκα

 Έχω ασχοληθεί στο παρελθόν με θέματα αστυνομικού ενδιαφέροντος, άλλοτε επικρίνοντας τις διωκτικές αρχές για λάθη και αστοχίες τους και άλλες φορές για να επιβραβεύσω επιτυχίες τους. Τις τελευταίες ημέρες οι αστυνομικές αρχές σημείωσαν μεγάλη επιτυχία και κατέφεραν ισχυρό πλήγμα σε βάρος του οργανωμένου εγκλήματος. Από ότι φαίνεται μεγάλος αριθμός ατόμων φέρεται να εμπλέκεται σε κυκλώματα της νύχτας και να ενέχεται σε ποικιλόμορφες εγκληματικές πράξεις. Ακόμα δεν είναι γνωστός  ο ακριβής  αριθμός των εμπλεκομένων, καθώς οι έρευνες συνεχίζονται, αλλά ούτε και το εύρος της εγκληματικής τους δράσης. Είναι όμως βέβαιο ότι η έννομη τάξη μπόρεσε ύστερα από μεθοδικές και επιτυχημένες κινήσεις να φέρει σε πέρας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την αποστολή της που δεν είναι άλλη από την εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας στους πολίτες.
Η εγκληματικότητα και ο εγκληματίας τα τελευταία 40 χρόνια έχουν διαφορετικά ποιοτικά και ποσοτικά χαρακτηριστικά σε σχέση με το παρελθόν. Σε ότι αφορά τους εγκληματίες υπάρχει δραματική αύξηση του αριθμού τους που οφείλεται κατά κύριο λόγο στην οικονομική δυσπραγία, στην ώσμωση μεταξύ αλλοδαπών και ημεδαπών  και βεβαίως στο εύκολο κέρδος. Σε  ότι αφορά την εγκληματικότητα έχει και αυτή «αναβαθμιστεί» ποιοτικά και ποσοτικά και φαίνεται πως κυριαρχεί στις περισσότερες εκφάνσεις και δραστηριότητες της καθημερινής μας ζωής.
Η διαμάχη μεταξύ ελληνικών και αλλοδαπών εγκληματικών οργανώσεων και ο αγώνας επικράτησης μεταξύ ελληνικών και αλλοδαπών εγκληματικών οργανώσεων για τον έλεγχο της «νύχτας» όχι μόνο στην Αθήνα, αλλά και σε πολλές πόλεις της περιφέρειας είχαν ως αποτέλεσμα αρκετούς νεκρούς και καταστροφές καταστημάτων. Είναι βέβαιο ότι η αστυνομία και ειδικότερα οι αρμόδιες υπηρεσίες ασφαλείας εργάστηκαν με τον τρόπο που ξέρουν, ανεπηρέαστες και μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας και τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων αλλά και των τηλεοπτικών σταθμών, με αποτέλεσμα απερίσπαστες να «βγάλουν» υποθέσεις και να βρεθούν ένα βήμα εμπρός από το οργανωμένο έγκλημα. Κατά αυτήν την έννοια δεν μπορεί κανένας παρά να συγχαρεί την ηγεσία και τα στελέχη των υπηρεσιών ασφαλείας για την επιτυχία τους. Οι υπηρεσίες ασφαλείας της χώρας συγκέντρωσαν στοιχεία σχηματίζοντας έναν ογκωδέστατο φάκελο, που αποτελείται από 50.000 σελίδες περίπου, και τον παρέδωσαν στην Δικαιοσύνη.
Στο σημείο όμως αυτό πρέπει να επισημάνω την ευθύνη των δικαστικών αρχών που θα αναλάβουν τον περαιτέρω χειρισμό των υποθέσεων. Δεν θα πρέπει  σε καμία περίπτωση να επαναληφθεί το φαινόμενο της ατιμωρησίας και της ασυλίας που υπάρχει για πολιτικούς, και δημόσιους λειτουργούς, οι οποίοι αποδεδειγμένα έχουν εμπλακεί σε σκάνδαλα οικονομικού και άλλου περιεχόμενου ενώ παραμένουν ακόμα και σήμερα ατιμώρητοι και στο απυρόβλητο της δικαιοσύνης . Τα περιθώρια ανοχής και συγκάλυψης είναι πλέον ανύπαρκτα. Οι Έλληνες πολίτες απαιτούν από τη δικαιοσύνη να επιτελέσει επιτέλους το έργο της.