1/4/11

Καβάλα παν' στις μπούκες

Άλλοι δυο "μπουκαδόροι" γλύτωσαν το αυτόφωρο λόγω παρέλευσης, αυτήν τη φορά στην Καβάλα.   Το Τμήμα Ασφαλείας της πόλης, ύστερα από ενδελεχή προανάκριση- αστυνομική έρευνα, εξάρθρωσε εγκληματική οργάνωση οκτώ Αλβανών οι οποίοι με διαρκή και δομημένη δράση, έχοντας διακριτούς ρόλους την κάθε φορά, διέπρατταν διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπών-διαρρήξεων σε διαμερίσματα και μονοκατοικίες, κατά τη διάρκεια της νύκτας.
Η ανωτέρω εγκληματική ομάδα της οποίας η σύνθεση εναλλασσόταν ανάλογα με τις περιστάσεις και με τον επιδιωκόμενο στόχο, διέπραξε το χρονικό διάστημα από 03-04-2010 έως 14-08-2010, είκοσι μία (21) περιπτώσεις κλοπών-διαρρήξεων σε οικίες, τετελεσμένες και σε απόπειρα, στην περιφερειακή ενότητα Καβάλας (Ν. Καρβάλη, Φίλιπποι, Ν. Πέραμος, Ν. Ηρακλείτσα, Ζυγός, Παληό και στην πόλη της Καβάλας), καθώς και στην περιφερειακή ενότητα Δράμας (οικισμός Πανοράματος, Ψηλή Ράχη και στην πόλη της Δράμας).
Ειδικότερα, Αστυνομικοί της ανωτέρω Υπηρεσίας, ύστερα από συντονισμένες ενέργειες και κατάλληλη αξιοποίηση των τεκμηρίων, εξακρίβωσαν τα στοιχεία όλων των ανωτέρω δραστών. Πρόκειται για επτά (7) άνδρες, υπηκόους Αλβανίας, ηλικίας από 20 έως 33 ετών, κατοίκων Καβάλας και Δράμας και για μια (1) γυναίκα, υπήκοο Αλβανίας, ηλικίας 24 ετών, κατοίκου Δράμας. Οι ανωτέρω δράστες, συνεργαζόμενοι σε διαφορετικές μεταξύ τους ομάδες και χρησιμοποιώντας την ίδια πάντα μεθοδολογία (θραύση του εξωτερικού «ομφαλού» της κλειδαριάς των θυρών εισόδου ή αναρρίχηση σε μπαλκόνια και είσοδο στις οικίες από ανασφάλιστες και μη μπαλκονόπορτες), διέρρηξαν από τον Απρίλιο έως τον Αύγουστο του 2010 είκοσι ένα (21) διαμερίσματα και μονοκατοικίες και αφαίρεσαν συνολικά:
  • Χρηματικό ποσό 4.000,00 € περίπου.
  • Χρυσαφικά και κοσμήματα αξίας 3.000,00 € περίπου.
  • Κινητά τηλέφωνα και άλλες ηλεκτρονικές συσκευές (φορητούς υπολογιστές, φωτογραφικές μηχανές, κάμερες, τηλεοράσεις κ.α.), αξίας 9.000,00 € περίπου, κατά δήλωση των παθόντων.
Σε νομότυπες κατ’ οίκον έρευνες που διενήργησαν αστυνομικοί του Τμήματος Ασφαλείας Καβάλας στις οικίες πέντε (5) εκ των ανωτέρω δραστών, στην Καβάλα και στη Δράμα, βρήκαν και κατέσχεσαν σημαντικό μέρος των προαναφερομένων κλοπιμαίων, τα οποία στη συνέχεια αναγνωρίστηκαν από τους νόμιμους ιδιοκτήτες τους και τους αποδόθηκαν. Επιπλέον, στις εν λόγω κατ’ οίκον έρευνες εντοπίστηκε μεγάλος αριθμός ηλεκτρονικών συσκευών, κοσμημάτων και άλλων αντικειμένων, των οποίων την κατοχή οι δράστες δεν μπόρεσαν να δικαιολογήσουν και κατασχέθηκαν προκειμένου να διερευνηθεί εάν τυγχάνουν προϊόντα κλοπής από άλλες κλοπές-διαρρήξεις οικιών.
Κατά τη διάρκεια της προανάκρισης προέκυψε, επίσης, ότι οι τέσσερις (4) εκ των ανωτέρω δραστών –μεταξύ των άλλων- διέπραξαν μια ληστεία στον Άγιο Αθανάσιο Δράμας την 24-03-2010, σε βάρος μιας υπηκόου Αλβανίας, αδίκημα για το οποίο είχε σχηματίσει δικογραφία το Τμήμα Ασφαλείας Δράμας κατά αγνώστων δραστών.
Σε βάρος δύο (2) εκ των προαναφερομένων δραστών εκδόθηκε ένταλμα προσωρινής κράτησης από τον κ. Ανακριτή Πρωτοδικών Καβάλας, για τον ένα (1) δράστη κινήθηκε η διαδικασία διοικητικής του απέλασης, δύο (2) από τους δράστες απολογήθηκαν στους αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Καβάλας και δεν συνελήφθησαν, λόγω παρέλευσης του αυτοφώρου των αδικημάτων που τέλεσαν, ενώ οι υπόλοιποι τρεις (3) δράστες αναζητούνται.
Η προανάκριση συνεχίζεται από το Τμήμα Ασφαλείας Καβάλας για την εξιχνίαση και άλλων παρόμοιων αδικημάτων στην Καβάλα και σε όμορες περιοχές.