7/5/11

DEVGRU Είναι μονάδα ειδικών επιχειρήσεων


Με την καταδρομική επιχείρηση για την εξόντωση του Οσάμα Μπιν Λάντεν, έγινε πολύ γνωστό το όνομα μιας ειδικής μονάδας των Αμερικανών SEALs, του Συγκροτήματος Ανάπτυξης Ειδικών Ναυτικών Επιχειρήσεων, US Naval Special Warfare Group (NSWDG) ή  SEAL Team Six (ST6). 
Είναι μονάδα ειδικών επιχειρήσεων με κύρια αποστολή την καταπολέμηση της τρομοκρατίας οπουδήποτε στον κόσμο, εφ' όσον προσβάλλει κυρίως τα αμερικανικά εθνικά συμφέροντα, ή επ' ωφελεία συμμάχων χωρών, κατόπιν αιτήσεως τους. Επί πλέον  δοκιμάζει και πειραματίζεται νέες τεχνικές και τακτικές ειδικών επιχειρήσεων, στα πλαίσια  της Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων του Πολεμικού Ναυτικού.
Η μονάδα υπάγεται απ'ευθείας σ' αυτή τη διοίκηση, αλλά  έχει διατεθεί υπό τον  επιχειρησιακό έλεγχο της Μικτής Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων (JSOC), μαζί με την Delta Force, δηλαδή το Συγκρότημα Ειδικών Δυνάμεων "Δ"  (SFOD-D) του Στρατού  και την 24 Μοίρα Ειδικής Τακτικής (24th Special Tactics Squadron) της Πολεμικής Αεροπορίας. Η Μικτή Διοίκηση των τριών παραπάνω ειδικών μονάδων, αποτελεί την υπ' αριθμό "1" εξειδικευμένη δύναμη των ΗΠΑ,  στον αντιτρομοκρατικό αγώνα.
Στην DEVGRU, κατατάσσονται κατόπιν επιλογής, εθελοντές προερχόμενοι από τις άλλες μονάδες SEALs  ή υποβρυχίων καταστροφών (UDT) του αμερικανικού ΠΝ.  Μερικά από τα κριτήρια επιλογής είναι η άριστη φυσική κατάσταση που αξιολογείται με κατάλληλα τεστ, η προηγούμενη εμπειρία και επίδοση, οι γνώσεις επί ειδικών επιχειρήσεων και ατομικής τακτικής και η αρίστη επίδοση σε βολές μάχης. Επιπλέον θα πρέπει να έχουν ολοκληρώσει τουλάχιστον  ένα πλήρη κύκλο επιχειρησιακής εκπαίδευσης και ανάπτυξης με την μονάδα προέλευσής τους. Στη συνέχεια όσοι επιλεγούν, πρέπει να ολοκληρώσουν επιτυχώς την προκεχωρημένη επιχειρησιακή εκπαίδευση της μονάδας διάρκειας 6 μηνών. Κατόπιν, τοποθετούνται σε μία από τις διμοιρίες όπου παρακολουθούνται υπό δοκιμή  για ένα χρόνο, πριν οριστικοποιηθεί η θέση τους στη μονάδα.
Η έδρα της βρίσκεται στην πολιτεία της Βιρτζίνια, στο Κέντρο Εκπαίδευσης του Στόλου Ατλαντικού (Fleet Training Center Dam Neck, in Virginia Beach, Virginia). Εκεί μέσα σε σύγχρονες εκπαιδευτικές εγκαταστάσεις, με πολλά "Kill Houses" και ομοιώματα διαφόρων τύπων οικημάτων και στόχων εκπαιδεύονται  καθημερινά σε ειδικές καταστάσεις προσβολής τρομοκρατικών ομάδων και απελευθέρωσης ομήρων. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στις βολές όλων των τύπων όπλων, στα οποία περιλαμβάνονται και πολλά πρωτοποριακά σύγχρονης τεχνολογίας. Άλλωστε, ένα ακόμη έργο που έχουν, είναι να δοκιμάζουν και ν' αξιολογούν νέα όπλα και υλικά για λογαριασμό της Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων του αμερικανικού ΠΝ. Λέγεται ότι κάθε μαχητής εκτελεί βολές από διάφορες στάσεις με κατανάλωση 2500 έως 3000 φυσιγγίων την εβδομάδα! Υπερβολικός αριθμός!
Το προσωπικό της μονάδας εκτελεί επιχειρησιακή εκπαίδευση σε συνεργασία με τις άλλες τμηματικές διοικήσεις της JSOC, αλλά και με τις λοιπές δυνάμεις ειδικών επιχειρήσεων. Στην εκτέλεση αεροκινήτων επιχειρήσεων επιπλέον συνεργάζεται με το 160 Σύνταγμα Ειδικών Επιχειρήσεων της Αεροπορίας Στρατού,(160th SOAR) αν και λέγεται ότι οι SEALs έχουν τις δικές τους μονάδες ελικοπτέρων με 18 ελικόπτερα τύπου ΗΗ-60Η.   
Εκτιμάται ότι στην DEVGRU υπηρετούν περίπου 200 άνδρες μαχητές, κατανεμημένοι σε διμοιρίες και ομάδες. Υπάρχουν τέσσερα τμήματα που το καθένα απεικονίζεται με χρώμα.Έτσι λοιπόν έχουν το "Χρυσό" (Gold), το "Κόκκινο" (Red), το "Μπλε" (Blue). Το "Χρυσό" τμήμα είναι το κατ' εξοχήν τμήμα άμεσης αντίδρασης, ενώ τα άλλα δύο χρώματα εκτιμάται ότι έχουν να κάνουν με το βαθμό ετοιμότητας. Υπάρχει και το "Γκρι" (Gray) τμήμα που σε αυτό υπάγονται όλα τα πλωτά μέσα και τα υποβρύχια οχήματα που διαθέτει η μονάδα. Επίσης έχουν και ένα "Πράσινο" (Green) τμήμα στο οποίο τοποθετούνται οι νεοεισερχόμενοι, μέχρις πλήρους εξοικείωσης και ολοκλήρωσης του κύκλου ειδικής εκπαίδευσης της μονάδας.
Στα πλαίσια της ομάδας 4 έως 7 ανδρών, το κάθε μέλος κατέχει συγκεκριμένη ειδικότητα, αλλά όλοι είναι απόλυτα εκπαιδευμένοι στις   καταδύσεις και στα άλματα ελεύθερης πτώσης μεγάλων υψών (ΗΑΗΟ-ΗΑLO), για την εκτέλεση διεισδύσεων. Επιπλέον εξειδικεύονται στις επιχειρήσεις σε κατοικημένους τόπους, σε ορεινές και χιονοσκεπείς περιοχές, στην έρημο και στην ζούγκλα. Παράλληλα για την εκτέλεση αντιτρομοκρατικών επιχειρήσεων σε θαλάσσιο χώρο εκπαιδεύονται στην έρευνα, κατάληψη και ανακατάληψη πλοίων, πλωτών πετρελαιοπηγών και παράκτιων εγκαταστάσεων.
Διαθέτουν  ευρύ φάσμα σε οπλισμό και λοιπό εξοπλισμό.. Ακολουθούν την αρχή της διατήρησης  "δεξαμενής οπλισμού" και "ειδικής αποθήκης υλικού" έτσι ώστε να παραλαμβάνουν ανάλογα με την αποστολή, το καταλληλότερο υλικό. Όπως όμως διαπιστώνεται από διάφορες πληροφορίες και φωτογραφίες που εμφανίζονται κατά καιρούς στα ΜΜΕ, δείχνουν προτίμηση στο υποπολυβόλο ΗΚΜΡ 5 σε διάφορες εκδόσεις του, στην καραμπίνα Μ4, στη συλλογή M16  SORMOD και στο πιστόλι τύπου HK USP , ειδικά το "tactical", που είναι κατάλληλο για αμφίβιο αγώνα. Στην πρόσφατη επιχείρηση εμφανίσθηκαν με νεότερα κομμάτια.
Εκτός από το μάχιμο προσωπικό, στη μονάδα εργάζονται 300 ακόμη άτομα που εκτελούν καθήκοντα γραφείου, διαχείρισης υλικών και ασχολούνται με πειραματισμούς και αξιολογήσεις ποιότητας και επίδοσης νέων υλικών.
Η μονάδα όπως και οι άλλες που υπάγονται στην JSOC έχουν με βάση την αμερικανική νομοθεσία την δυνατότητα εκτέλεσης προληπτικών ενεργειών κατά της τρομοκρατίας, κατόπιν έγκρισης του προέδρου των ΗΠΑ. Όπως είναι ήδη γνωστό, η τελευταία τους επιχείρηση ήταν η επιχείρηση "Geronimo"και αφορούσε στη σύλληψη και εξουδετέρωση του ηγέτη της Αλ Κάϊντα, Οσάμα Μπιν Λάντεν.
Στη αεροπορική  βάση του  Bagram, στο Αφγανιστάν, είχε κατασκευαστεί από τις αρχές του Απριλίου του 2011 σε μια απομονωμένη περιοχή, ένα ομοίωμα της κατοικίας του Μπιν Λάντεν, όπου μέρα-νύκτα οι βατραχάνθρωποι εξασκούνταν στον τρόπο προσβολής του στόχου που τους είχε τεθεί. Ελικόπτερα ΜΗ-60 του 160 Συντάγματος Ειδικών Επιχειρήσεων της Αεροπορίας Στρατού, βαμμένα με τα χρώματα της  πακιστανικής αεροπορίας και χρησιμοποιώντας τους αντίστοιχους κωδικούς πτήσεως για παραπλάνηση, διείσδυσαν με 40 μαχητές νύκτα της 1/2 Μαΐου 2011  οι οποίοι εκτέλεσαν αεροκίνητη καταδρομή στο κρησφύγετό του και με  βιαία κρούση εξουδετέρωσαν την φρουρά και εκτέλεσαν τον Μπιν Λάντεν.
Σε αυτή την επιχείρηση καταλυτικό ρόλο έπαιξε και η σύγχρονη τεχνολογία των υπηρεσιών πληροφοριών. Οι DEVGRU είναι μάλλον σίγουρο ότι συνεργάσθηκαν στενά με το Τμήμα Ειδικών Επιχειρήσεων της CIA, SAD/SOG. H αμερικανική Υπηρεσία Ασφαλείας (NSA) μαζί με  την Εθνική Υπηρεσία Γεωδιαστημικών Πληροφοριών (National Geospatial- Intelligence Agency) συγκεντρώνοντας όλα τα πληροφοριακά στοιχεία που αφορούσαν στις δραστηριότητες της Αλ Κάϊντα και με τη βοήθεια κατάλληλου λογισμικού, κατόρθωσαν να εντοπίσουν την πιθανότερη περιοχή διαβίωσης του Μπιν Λάντεν. Το καταπληκτικό είναι ότι ο μακαρίτης Μπιν Λάντεν, δεν χρησιμοποιούσε κινητά ούτε Internet, για να μη κινήσει την προσοχή. Προκάλεσε όμως το αντίθετο. Η έλλειψη τηλεφωνικών εκπομπών και διαδικτύου δημιουργούσε μία "τρύπα" στην ηλεκτρομαγνητική εικόνα της περιοχής του, που έστρεψε την προσοχή των ειδικών εκεί. Η κίνηση αγγελιοφόρων ήταν το "κερασάκι στην τούρτα", όσο περίτεχνα και αν συμπεριφέρονταν.
Μέλη των παραπάνω υπηρεσιών, συνεργαζόμενα στενά με  ανεπτυγμένες στο θέατρο επιχειρήσεων μονάδες  της JSOC, ανέλυαν και συνέθεταν παράλληλα όλες τις νωπές πληροφορίες χρησιμοποιώντας βιομετρικά στοιχεία, χαρακτηριστικά προσώπων και φωνές από συνομιλίες σε τηλέφωνα καθώς και συχνότητα κινήσεων και προορισμούς ανταρτών και εντοπισμένων μελών της Αλ Καϊντα. 
Χρησιμοποιήθηκαν χάρτες υπερφασματικής απεικόνισης υψηλής διαβάθμισης ασφαλείας από την καταδρομική δύναμη η οποία με ακρίβεια που της έδινε η σύγχρονη τεχνολογία και μετά την υπερεντατική εκπαίδευση με βάση τις ακριβείς πληροφορίες που ήταν στη διάθεσή της, μπόρεσε να πετύχει τον αιφνιδιασμό και να εκτελέσει σύντομα και αποτελεσματικά την αποστολή της. 
Λέγεται ότι χρησιμοποιήθηκε το "Χρυσό" Τμήμα στην αποστολή και ότι ο  φορητός οπλισμός που είχαν ήταν  ΜΡ-7 της Heckler & Koch διαμετρήματος 4,6Χ 30 χιλ. και καραμπίνες Multi-caliber Carbine CM-901 Colt  με διαμέτρημα σε χρήση 7,62 χιλ. Αυτό όμως που δέχτηκε  ο Μπιν Λάντεν σε "double tap", δηλαδή διπλή βολή, ήταν από ΗΚ-416 5,56 χιλ. Αυτά για τους πιο περίεργους.
Η πολιτική και στρατιωτική ιεραρχία είχε την δυνατότητα να παρακολουθεί σε πραγματικό χρόνο τα πάντα μέσα από βιντεοκάμερες που κάποιοι από το προσωπικό της δύναμης έφεραν πάνω στο κράνος τους.
Έτσι για μια ακόμη φορά επαληθεύεται ότι οι ειδικές επιχειρήσεις δεν έχουν να κάνουν με ποσότητα αλλά με ποιότητα και ότι μία μικρή δύναμη κατάλληλα εξοπλισμένη και εκπαιδευμένη μπορεί να πετύχει στρατηγικούς στόχους που μεγάλες συμβατικές δυνάμεις αδυνατούν. Το ειδικό βάρος είναι διαφορετικό και τα μεγέθη μη συγκρίσιμα. Δίνεται δε εύγλωττα, σε όλους αυτούς που έχουν το ερώτημα "Τι χρειάζονται οι ειδικές δυνάμεις", η απάντηση.
πηγες :
Ανιχνευτής
http://www.shadowspear.com/united-states-special-operations/joint-special-operations-command/devgru.html
tolmwnnika