28/6/11

Ενοχή για τους "6" των "Πυρήνων"


Άνδρες της ΕΚΑΜ έξω από τις γυνακείες φυλακές Κορυδαλλού όπου και διεξάγεται η δίκη

Κατά τον εισαγγελέα της έδρας ο νεαρός αγόρασε τις χύτρες που χρησιμοποιούσε η οργάνωση και στις οποίες τοποθετούσε τους εκρηκτικούς μηχανισμούς
Βαρύ ήταν το κλίμα στις γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού καθώς στην δίκη της "Συνομωσίας των Πυρήνων της Φωτιάς" ο εισαγγελέας της έδρας χαρακτήρισε έξι από τους εννέα κατηγορούμενους ως μέλη της οργάνωσης και πρότεινε την απαλλαγή μόνον των τριών νεαρών.ο Χάρης Χατζιμιχελάκης, ο Παναγιώτης Μασούρας, ο Παναγιώτης Αργυρού, ο Γιώργος Καραγιαννίδης, ο Αλέξανδρος Μητρούσιας και η Κωνσταντίνα Καρακατσάνη είναι, σύμφωνα με τον εισαγγελέα της έδρας του τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών, κ. Δημ. Δασούλα, μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης «Συνομωσία των Πυρήνων της Φωτιάς».

Αντίθετα, όπως υπογράμμισε ο κ. Δασούλας έπειτα από μία πολύωρη αγόρευση, οι κατηγορούμενοι Μάνος Γιόσπας, Νίκος Βογιατζάκης και Ερρίκος Ράλλης δεν αποδεικνύεται ότι είναι μέλη της εν λόγω οργάνωσης. Για αυτό και πρότεινε να αθωωθούν από όλες τις κατηγορίες που τους βαρύνουν. Η δίκη βαδίζει στην τελική της ευθεία την Δευτέρα όπου και θα ξεκινήσουν τις αγορεύσεις τους οι συνήγοροι υπεράσπισης.


Για να προσδιορίσει την ποινική ευθύνη καθενός από τους κατηγορουμένους, ο κ. Δασούλας στηρίχθηκε σε συγκεκριμένες πράξεις και πραγματικά περιστατικά, τα οποία, όπως ανέφερε, στοιχειοθετούν συμμετοχή του κάθε κατηγορουμένου σε συγκεκριμμένη ενέργεια. «Το γεγονός ότι κάποιο άτομο είναι μέλος τρομοκρατικής οργάνωσης δεν σημαίνει ότι συμμετείχε και σε κάθε επιμέρους έκρηξη που πραγματοποίησε η οργάνωση», τόνισε χαρακτηριστικά.


Βαριές ευθύνες για τους «6»


Την βαρύτερη ποινική ευθύνη απέδωσε στον Χάρη Χατζημιχελάκη, ένοικο του σπιτιού στο Χαλάνδρι, που αργότερα χαρακτηρίστηκε ως γιάφκα. Πέρα από το έγκλημα της συγκρότησης τρομοκρατικής οργάνωσης, ο εισαγγελέας έκρινε ότι ο Χατζημιχελάκης ήταν ο φυσικός αυτουργός της κατασκευής όλων των εκρηκτικών μηχανισμών που χρησιμοποιήθηκαν για τις εκρήξεις στην οικία Χηνοφώτη, στο τότε υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης και στην οικία της πρώην υπουργού κυρίας Λούκας Κατσέλη.


Αντιθέτως, σε ό,τι αφορά τις ίδιες τις εκρήξεις ο εισαγγελέας ισχυρίστηκε ότι ο Χατζημιχελάκης πρέπει να καταδικαστεί για απλή συνέργεια, καθώς δεν προκύπτει ότι ο ίδιος βρέθηκε στους τόπους των εκρήξεων ούτε και τοποθέτησε τους μηχανισμούς.


Σύμφωνα με τον κ. Δασούλα, ο Παναγιώτης Αργυρού πρέπει να καταδικαστεί για συγκρότηση τρομοκρατικής οργάνωσης, καθώς και για κατασκευή εκρηκτικών υλών, κατά συναυτουργία μαζί με τον Χατζημιχελάκη. Αντιθέτως, αναφορικά με την έκρηξη στην οικία Κατσέλη, έκρινε ότι ο Αργυρού ήταν απλός συνεργός.


Επίσης, σύμφωνα με τον εισαγγελέα, ο Παναγιώτης Μασούρας ήταν κι αυτός μέλος της τρομοκρατικής οργάνωσης. Ο κ. Δασούλας σημείωσε ότι ο Μασούρας βοήθησε τον Χατζημιχελάκη να κατασκευάσει μόνο δύο εκρηκτικούς μηχανισμούς, για τους οποίους, πρότεινε να καταδικαστεί ως απλός συνεργός. Για τις κατηγορίες που αφορούν στις λοιπές εκρήξεις ο κ. Δασούλας πρότεινε την αθώωσή του.


Για τον Γιώργο Καραγιαννίδη, ο εισαγγελέας υποστήριξε ότι ήταν το άτομο που αγόραζε τις χύτρες, τις οποίες προμήθευε στον Χατζημιχελάκη για την κατασκευή εκρηκτικών μηχανισμών. Γι'αυτό και πρότεινε την καταδίκη του για απλή συνέργεια στην κατασκευή εκρηκτικών υλών.


Σύμφωνα με τον εισαγγελέα της έδρας, ο Αλέξανδρος Μητρούσιας πρέπει επίσης να καταδικαστεί για συγκρότηση τρομοκρατικής οργάνωσης. Το βασικό ενοχοποιητικό στοιχείο εις βάρος του ήταν μία σφραγισμένη σακούλα που έφερε το αποτύπωμά του και περιείχε σημαντική ποσότητα θείου σε σκόνη. Ωστόσο, καθώς δεν αποδείχθηκε αν στις επίδικες εκρήξεις χρησιμοποιήθηκε σκόνη θείου την οποία προμήθευσε ο Μητρούσιας, ο εισαγγελέας πρότεινε να αθωωθεί από όλες τις κατηγορίες για τη συμμετοχή στις επί μέρους εκρήξεις.


Σε ό,τι αφορά την Κωνσταντίνα Καρακατσάνη ο εισαγγελέας έδωσε μεγάλη σημασία στο γεγονός ότι η ίδια αρνήθηκε να παράσχει γενετικό υλικό για να συγκριθεί με δείγματα DNA από τους χώρους των ερευνών και ζήτησε να καταδικαστεί για συγκρότηση τρομοκρατικής οργάνωσης και για απλή συνέργεια στην κατασκευή δύο εκρηκτικών μηχανισμών.


Μάλιστα, ο κ. Δασούλας έκρινε ως αληθή την κατάθεση που έδωσε ο προϊστάμενος της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας στην προανάκριση, κατά τη διάρκεια της οποίας είχε αναγνωρίσει την Καρακατσάνη και όχι αυτήν την κατάθεση που έδωσε στο ακροατήριο, όπου και είχε δηλώσει αμφιβολίες ότι ήταν αυτή.


Από τους άλλους  κατηγορουμένους γενετικό υλικό δέχθηκαν να δώσουν μόνο οι Γιόσπας, Βογιατζάκης και Ράλλης, για τους οποίους υπήρξε αθωωτική πρόταση. «Σύμφωνα με την κοινή λογική, κάθε πολίτης που δεν έχει τίποτα να κρύψει δέχεται να παράσχει γενετικό υλικό για τη διενέργεια των αποδείξεων» σημείωσε χαρακτηριστικά ο εισαγγελέας.