3/6/11

Oι Διαπραγματευτές!



Το ειδικό βαν φθάνει στο σημείο και ο διαπργματευτής συνομιλεί τηλεφωνικά με τον "απαγωγέα" προσπαθώντας να τον μεταπείσει ... Για ευνόητους λόγους οι φωτογραφίες που σας παρουσιάζει το Crimes on air είναι θολές και ... σκοτεινές.
  


Η "φυλακισμένη" ένταση στο βαν ανεβαίνει και ο διαπραγματευτής δεν πρέπει να πανικοβάλει περισσότερο τον οπλοφόρο που κρατά ομήρους
 
Οι επίλεκτοι της  ΕΚΑΜ εν δράσει

Οι όμηροι υπό την απειλή των όπλων

Διαπραγματευτές της ΕΛ.ΑΣ για περιστατικά ομηρίας που μεταξύ άλλων σχετίζονται με  καταδιώξεις κακοποιών ή ακόμη και με τον τον τρόπο διαχείρισης  ληστών που εγκλωβίζονται  μέσα σε τράπεζες. Στόχος είναι να αποφευγούν γεγονότα με αιματηρή  κατάληξη όπως το φιάσκο που  έγινε στην οδό Νιόβης στα Πατήσια, με τον Ρουμάνο Σορίν Ματέι και τον τραγικό θάνατο της Αμαλίας Γκινάκη.
Ολοκληρώθηκε  το τριήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο, που διοργάνωσε το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, με θέμα «Συντηρητική εκπαίδευση των Αξιωματικών διαπραγματευτών της Ελληνικής Αστυνομίας».
Στο σεμινάριο, το οποίο πραγματοποιήθηκε στη Σχολή Μετεκπαίδευσης και Επιμόρφωσης της Ελληνικής Αστυνομίας (Λ. Θρακομακεδόνων 101- Αχαρνές Αττικής), συμμετείχαν (48) Αξιωματικοί διαπραγματευτές της Ελληνικής Αστυνομίας.
Οι διαπραγματευτές που φέρουν το βαθμό του Υπαστυνόμου Β’ έως το βαθμό του Αστυνομικού Υποδιευθυντή, προέρχονται από διάφορες Υπηρεσίες της περιφέρειας Νοτίου Ελλάδος, ενώ συμμετείχε και ένας (1) διαπραγματευτής της Κυπριακής Αστυνομίας.
Σκοπός του σεμιναρίου είναι, στο πλαίσιο της συνεχούς μετεκπαίδευσης του προσωπικού, η αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση ανάλογων υποθέσεων στην καθημερινή αστυνομική πρακτική και ενώ αναπτύχθηκαν, μεταξύ άλλων, οι ακόλουθες θεματικές ενότητες:
  • Στρατηγική διαπραγμάτευσης στα περιστατικά.
  • Νέα μοντέλα στις διαπραγματεύσεις κρίσεων
  • Ανάλυση πραγματικών περιστατικών.
  • Ανάλυση και λεκτική αξιολόγηση γραπτών και προφορικών δηλώσεων με στόχο την εκτίμηση κινδύνου.
  • Πρακτική εξάσκηση με διενέργεια σεναρίων.
Την τελευταία ημέρα του σεμιναρίου πραγματοποιήθηκε πραγματική άσκηση με τη συμμετοχή ομάδας της Ειδικής Κατασταλτικής Αντιτρομοκρατικής Μονάδας (Ε.Κ.Α.Μ.), καθώς και επιχειρησιακών Αξιωματικών από τομείς της Τάξης και της Ασφάλειας.
Οι συντηρητικές εκπαιδεύσεις των διαπραγματευτών της Ελληνικής Αστυνομίας θα συνεχιστούν με τη διεξαγωγή τριήμερου (06/06/11 - 08/06/11) εκπαιδευτικού σεμιναρίου στη Σχολή Μετεκπαίδευσης και Επιμόρφωσης Βόρειας Ελλάδας στη Βέροια, με τη συμμετοχή (38) Αξιωματικών διαπραγματευτών της Ελληνικής Αστυνομίας, από διάφορες Υπηρεσίες της Βορείου Ελλάδος.