16/7/11

Στο κολαστήριο των Γρεβενών

Στις  φυλακές Γρεβενών δεν είναι να περνάς ούτε απ' έξω ...
Στις "υψίστης ασφαλείας" και  καινούργιες  κατά τ' άλλα φυλακές Γρεβενών οι ανθρωποφύλακες  έχουν εφεύρει ένα πολύ απλό τρόπο για να μην έχουν δυνάμεις οι κρατούμενοι να αποδράσουν. Τους ταΐζουν νεροζούμι και έτσι βλέποντας τους ως «σκυλιά» είναι διπλό το όφελός τους. Βγαίνουν και κερδισμένοι γιατί παίρνουν την «μίζα» τους  σε χρήμα συνήθως και όχι σε είδος, από τις ληψές  μερίδες. Οι προμηθευτές δηλαδή χρεώνουν στα τιμολόγια την ποσότητα που αναλογεί  για το σύνολο των κρατουμένων, αλλά που είναι …εικονική.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΓΡΕΒΕΝΩΝ
Πτέρυγα Ε2

Το γεγονός ότι είμαστε κρατούμενοι στις φυλακές, δεν σημαίνει ότι παραιτηθήκαμε από τα δικαιώματά μας ως άνθρωποι, ούτε ότι εγκαταλείψαμε την αξιοπρέπειά μας στην πύλη εισόδου των «σωφρονιστικών» καταστημάτων.

Εδώ στην κλειστή φυλακή Γρεβενών, τους τελευταίους μήνες, φαίνεται πως η υπηρεσία σε συνεργασία με τη διεύθυνση , εφαρμόζει μια ιδιότυπη «σωφρονιστική τιμωρία» εις βάρος μας.
Εκτός από την εγκληματική απουσία γιατρού στις φυλακές, από το εκδικητικό κόψιμο αδειών και αναστολών από την εισαγγελέα Α. Μπακαλόνη, από την αδιάφορη και συχνά προσβλητική συμπεριφορά αρκετών δεσμοφυλάκων, έρχεται να προστεθεί και η μείωση και ποιοτική υποβάθμιση του συσσιτίου που μας «παρέχουν». Οι μερίδες που μας σερβίρουν δεν επαρκούν να ικανοποιήσουν ούτε τις στοιχειώδεις διατροφικές ανάγκες ενός μέσου ανθρώπου ενώ η ποιότητά τους προσβάλλει κάθε έννοια ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Το νερόπλυμα που μας παρουσιάζουν ως φαγητό, κανείς «ελεύθερος άνθρωπος» δε θα καταδεχόταν να το δοκιμάσει. Κι όλα αυτά την ίδια στιγμή που σε πολλές ακτίνες της φυλακής Γρεβενών δεν επιτρέπονται οι κουζινικές εστίες (μάτια) και τα μαγειρικά σκεύη , όπως ισχύει σε άλλες φυλακές, ώστε οι κρατούμενοι με δικά τους έξοδα να καλύπτουν όσο μπορούν την προκλητική αδιαφορία της υπηρεσίας.

Γι αυτό χθες ως ελάχιστη ένδειξη διαμαρτυρίας προχωρήσαμε σε μονοήμερη αποχή συσσιτίου.

Αφού η υπηρεσία θεωρεί ότι το φαγητό που μας παρέχει καλύπτει τις ανάγκες μας,  τους το προσφέρουμε να το γευτούν οι ίδιοι.

Αυτή η μικρή μας διαμαρτυρία είναι απλώς η αρχή.

Για όλα αυτά που αναφέραμε και για πολλά άλλα θα επανέλθουμε πιο δυναμικά και πιο αποφασισμένα.

Το παρόν κείμενο θα δημοσιοποιηθεί γιατί και τα τείχη της φυλακής δεν μπορούν να κρύψουν την ασχήμια που επικρατεί μέσα στα σωφρονιστικά κολαστήρια.

Κάποιοι από τους κρατούμενους της
Ε2 πτέρυγας της φυλακής Γρεβενών

Διαβάστε και τι άλλο αναφέρουν σε επιστολή τους οι κρατούμενοι: