14/7/11

Οργανωμένο έγκλημα σε Αττική και Ζάκυνθο

Από την Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής εξαρθρώθηκαν, μετά από πολύμηνες έρευνες, δύο (2) εγκληματικές οργανώσεις, οι οποίες δραστηριοποιούνταν, την τελευταία τουλάχιστον τριετία, κυρίως στην περιοχή της Ζακύνθου, αλλά και της Αττικής, με έντονη και συνεχή δραστηριότητα στη διακίνηση ναρκωτικών και όπλων, σε εκβιάσεις, «προστασία» νυχτερινών κέντρων και τοκογλυφία.
Συνελήφθησαν, χθες και σήμερα, κατά τη διάρκεια της ευρείας κλίμακας αστυνομικής επιχείρησης, οι δύο αρχηγοί των εγκληματικών οργανώσεων στη Ζάκυνθο, καθώς και έξι (6) ακόμα μέλη, πέντε (5) στη Ζάκυνθο και ένα (1) στη Αθήνα. Όλοι οι συλληφθέντες είναι ημεδαποί, ενώ σχηματίζεται δικογραφία σε βάρος τουλάχιστον τριάντα πέντε (35) ακόμα ατόμων, για συμμετοχή στις εγκληματικές οργανώσεις ή σε άλλες μεμονωμένες παράνομες πράξεις.
Από τις έρευνες προέκυψε ότι, από τριετίας τουλάχιστον, οι συλληφθέντες και οι συγκατηγορούμενοι τους συγκρότησαν ή εντάχθηκαν σε δύο (2) σύγχρονης μορφής εγκληματικές οργανώσεις με διαρκή δράση, διακριτούς ρόλους και ιεραρχική δομή.
Η πρώτη εγκληματική οργάνωση, με την ίδια ή εναλλασσόμενη σύνθεση, προέβαινε στην εμπορία ναρκωτικών ουσιών (κοκαΐνη, κάνναβη, ecstasy, MDMA), σε εμπορία όπλων, σε εκβιάσεις κατ’ επάγγελμα για παροχή «προστασίας» σε βάρος ιδιοκτητών νυχτερινών κέντρων στην περιοχή της Ζακύνθου και σε τοκογλυφία. Η δεύτερη προέβαινε αποκλειστικά στην εμπορία ναρκωτικών ουσιών (κοκαΐνης και κάνναβης), ενώ και οι δύο οργανώσεις επένδυαν τα παράνομα έσοδα, στην αγορά πολυτελών σκαφών και οχημάτων.
Οι αρχηγοί και τα μέλη των εγκληματικών οργανώσεων είχαν απασχολήσει κατά το παρελθόν τις Αστυνομικές και Δικαστικές Αρχές της Ζακύνθου για σωρεία παράνομων πράξεων, όπως ληστείες, εκβιάσεις, απόπειρες ανθρωποκτονίας, ναρκωτικά και τοποθέτηση εκρηκτικών μηχανισμών. Παράλληλα, επιδείκνυαν έντονη αντικοινωνική συμπεριφορά με απρόκλητες επιθέσεις, απειλές, εξυβρίσεις κ.ά. σε βάρος μεμονωμένων υπαλλήλων τοπικών διωκτικών Αρχών, αλλά και κατοίκων του νησιού.
Επιπλέον, σχεδίαζαν να απελευθερώσουν μέλος της πρώτης οργάνωσης, που κρατείται σε σωφρονιστικό κατάστημα, χρησιμοποιώντας βαρύ οπλισμό. Η πράξη απετράπη, γιατί τα όπλα και τα υλικά μεταμφίεσης που απεστάλησαν με εταιρεία ταχυμεταφορών από τη Ζάκυνθο σε μέλος της οργάνωσης στην Αθήνα, εντοπίστηκαν την 17-05-2011 στο πλαίσιο των ερευνών και κατασχέθηκαν, ενώ συνελήφθη ο παραλήπτης τους. Συγκεκριμένα, κατασχέθηκαν δύο (2) πιστόλια, τέσσερις (4) γεμιστήρες Kalashnikov, εξήντα (60) φυσίγγια, μία (1) περούκα και μία (1) λίμα.
Επιπρόσθετα, λάμβαναν ιδιαίτερα μέτρα αντιπαρακολούθησης και για το σκοπό αυτό είχαν εγκαταστήσει σύστημα παρακολούθησης των εκπομπών των τοπικών ραδιοδικτύων της Αστυνομίας, το οποίο κατασχέθηκε, μαζί με φωσφορούχο γιλέκο με τις ενδείξεις «Ελληνική Αστυνομία» και αποσπώμενο φάρο.
Κατά τη διάρκεια των ερευνών, διακριβώθηκε ο τρόπος λειτουργίας τους, η δομή τους και ο ρόλος των μελών και κατασχέθηκαν:
  • ένα (1) πολυτελές ταχύπλοο σκάφος δώδεκα (12) μέτρων με δύο (2) εξωλέμβιες μηχανές,
  • το χρηματικό ποσό των τριών χιλιάδων πεντακοσίων (3.500) Ευρώ,
  • επτά (7) αυτοσχέδιες νάιλον συσκευασίες με μικροποσότητες κοκαΐνης,
  • ένα (1) πιστόλι 9 mm,
  • ένα (1) περίστροφο 357 magnum,
  • ένα (1) περίστροφο 0,38 special,
  • εκατόν πενήντα (150) φυσίγγια διαφόρων διαμετρημάτων και
  • δεκατέσσερα (14) κινητά τηλέφωνα.
Ενημερώθηκε σχετικά η Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας, προκειμένου να διερευνηθούν θέματα αρμοδιότητάς της.
Οι έρευνες για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των λοιπών μελών της των οργανώσεων συνεχίζονται στην περιοχή της Ζακύνθου και της Αττικής.