3/8/11

Αλήθειες και ψέματα




Του Γιάννη Δαραβίγκα



Δεν πρέπει να έχουμε παράπονο. Κατακαλόκαιρο και η κυβέρνηση του κ. Παπανδρέου μεριμνά και μάλιστα με ικανοποιητικούς ρυθμούς, για την ευημερία, ανάπτυξη και εξορθολογισμό του χρέους της χώρας μας.  Επίσης είναι περήφανη για το μέχρι σήμερα επιτελεσθέν έργο της. Τώρα εγώ, ο απλός πολίτης,  είμαι υποχρεωμένος να συμπεράνω ότι πρωθυπουργός, ορισμένοι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος αλλά και τα περισσότερα ΜΜΕ, θεωρούν ότι είμαι ηλίθιος.
 Πως αλλιώς να εξηγήσω την συστηματική, ατέρμονη και πρόστυχη προσπάθεια στην οποία αποδύονται καθημερινώς, προκειμένου να με πείσουν ότι οι προσπάθειες των κυβερνητικών τιτάνων άρχισαν να αποδίδουν καρπούς και οφέλη για τον Έλληνα πολίτη. Ακόμη δεν έχει συνέλθει ο κυβερνητικός θίασος από την μέθη για τη «νίκη» του κ. Παπανδρέου στην σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών την περασμένη εβδομάδα. Ακόμη πανηγυρίζουν. Όπως είπε ο πρωθυπουργός, μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ, «κερδίσαμε» και «πήραμε περισσότερα  από αυτά που ζητήσαμε».
Οι πράσινοι….
Την ίδια ακριβώς ώρα οι καρπαζιές που δεχόταν η χώρα δεν έχουν προηγούμενο. Οι οίκοι αξιολογήσεως μας υποβάθμιζαν, οι γερμανοί ιθύνοντες έλεγαν ότι έχουμε χρεωκοπήσει, ο διεθνής τύπος καγχάζει με την ανικανότητα της ελληνικής κυβερνήσεως και ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Wolfgang Schaeuble, δήλωνε ότι «τα κράτη που απαιτούν βοήθεια θα πρέπει να είναι έτοιμα να εκχωρήσουν ένα μέρος της εθνικής κυριαρχίας τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση». Ενώ λοιπόν έτσι έχουν τα πράγματα εγώ αντιμετωπίζω ένα μεγάλο δίλημμα. Δεν μπορώ ακόμα να αποφασίσω αν οι «επιτυχίες» για τις οποίες θριαμβολογούν οι πράσινοι πολιτικοί και πράσινες φυλλάδες είναι η χρεωκοπία της χώρας και η απώλεια της εθνικής κυριαρχίας ἤ  οι άνθρωποι αυτοί έχουν μειωμένη ἤ ακόμη και  παντελή  ικανότητα προς καταλογισμό. Εύχομαι να συμβαίνει το δεύτερο. 
Ξαφνικά, μέσα σε αυτή την παρατεταμένη πράσινη ευωχία, οι συμπαθείς, παρά τα διάφορα στραβά τους, ταξιτζήδες, όρθωσαν το ανάστημά τους και διαμαρτύρονται δικαίως για την αθέτηση εκ μέρους της κυβερνήσεως, όσων είχαν συμφωνηθεί με τον απελθόντα προ ολίγων εβδομάδων υπουργό μεταφορών κ. Ρέππα.
Οι κίτρινοι
Άστραψαν και βρόντησαν τα κανάλια. Κάθε βράδυ δικάζουν και καταδικάζουν τους «κίτρινους» επαναστάτες, που χαλάνε την εικόνα της χώρας και του λαοπρόβλητου ηγέτη της,  στο εξωτερικό. Ο τουρισμός, τα κρουαζιερόπλοια, οι ξενοδόχοι, όλοι προσβλήθηκαν από τον κίτρινο πυρετό. Τα ίδια, τα χιλιοειπωμένα, για τους φορτηγατζήδες, για τους αγρότες και για κάθε επαγγελματική συντεχνία που διαμαρτύρεται για τα δίκια της  ἤ έστω και για τα κεκτημένα της. Όλοι οι αμνήμονες κάθε βράδυ στα κανάλια, ξεχνούν ότι ο  κ. Παπανδρέου, όταν ήταν στην  αντιπολίτευση κυκλοφορούσε με μάσκες στο λιμάνι του Πειραιά για να συμπαρασταθεί στα δίκαια των εργαζομένων, στην πλατεία συντάγματος με την γροθιά υψωμένη να διαμαρτύρεται για το ασφαλιστικό, και πάει λέγοντας. Σήμερα ο ίδιος άνθρωπος κατηγορεί συλλήβδην την αντιπολίτευση, επειδή δεν έβαλε πλάτη για την «σωτηρία» της χώρας. Έφθασε μάλιστα στο σημείο να πει ότι στεναχωριέται που η αντιπολίτευση δεν θα γευθεί τη χαρά, του να έχει συμβάλλει και αυτή στην σημερινή ευημερία του τόπου. Τέτοια πολλά ακούω και βλέπω τον τελευταίο καιρό και σκέφτομαι πως οι ταξιτζήδες με τις κίτρινες αστραπές τους, φωτίζουν το πράσινο θολό τοπίο και την καταχνιά που έχει καλύψει εδώ και καιρό την  χώρα μου.