3/9/11

Κατά Μίκη ο Παπουτσής

Ποιος να το περίμενε πως το "παιδί" του πολυτεχνείου, θα τα έβαζε δεκαετίες μετά με το σύμβολο του αντιδικτατορικού αγώνα. Κατά του επικεφαλής της «Σπίθας» μουσικοσυνθέτη κ. Μ. Θεοδωράκη, τάχθηκε  ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Χρ. Παπουτσής,
 κατά την συζήτηση στην Βουλή της υπόθεσης του τραυματισμού του δημοσιογράφου κ. Εμ. Κυπραίου στα επεισόδια της 15ης Ιουνίου, ο οποίος έχασε την ακοή του από χειροβομβίδα κρότου-λάμψης που έριξαν σε απόσταση πνοής δυνάμεις των ΜΑΤ.
Με αφορμή δήλωση του κ. Θεοδωράκη των ημερών εκείνων, η οποία μιλούσε για «κουκουλοφόρους και πραίτορες του Παπουτσή» που «οχυρώνουν παράνομα την πόλη κατ’ εντολή της τρόικας», ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη δεν δίστασε να κατηγορήσει, εμμέσως πλην σαφώς, τον κ. Θεοδωράκη ως «προβοκάτορα».
Κατά την συζήτηση κοινής ερώτησης του προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλ. Τσίπρα και του ανεξάρτητου βουλευτή (του «Άρματος Πολιτών») κ. Ι. Δημαρά για το τραγικό περιστατικό του κ. Κυπραίου - στον οποίο εξέφρασε την πλήρη συμπαράστασή του ο κ. Παπουτσής δηλώνοντας ότι ενδιαφέρεται ο ίδιος προσωπικά να διαλευκανθεί η υπόθεσή του ώστε να εξατομικευθούν οι όποιες ευθύνες εντοπιστούν έως και την απόταξη των ιθυνόντων - ο υπουργός αναφέρθηκε στο κλίμα των ημερών εκείνων για να κατηγορήσει όσους υποκινούσαν τα επεισόδια.
Και αναφέρθηκε ονομαστικά στον κ. Θεοδωράκη καταλογίζοντάς του ότι με την επίμαχη δήλωσή του, η οποία είχε δημοσιευθεί μια ημέρα πριν τις κινητοποιήσεις, «σηματοδοτούσε τη βία». «Μιλούσε για ΄΄πραίτορες΄΄ του Παπουτσή οι οποίοι θα αιματοκυλίσουν την Αθήνα. Πού το ήξερε ο κ. Θεοδωράκης; Αυτό για τους δημοκρατικούς και προοδευτικούς ανθρώπους άλλων εποχών στη δημοσιογραφία, στην πολιτική, στον συνδικαλισμό, θα ήταν προβοκάτσια και θα είχε καταγγελθεί ως προβοκάτσια», δήλωσε προκαλώντας την αντίδραση του κ. Τσίπρα: «Ο Μίκης Θεοδωράκης προβοκάτορας κύριε υπουργέ; Αυτό λέτε;», τον ρώτησε και ο κ. Παπουτσής απάντησε: «Δεν κατάλαβα. Γιατί; Είναι στο απυρόβλητο ο Μ. Θεοδωράκης;». «Έλεος!», του φώναξε ενοχλημένος ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ο υπουργός επέμεινε: «Ποιος είναι ο κ. Μ. Θεοδωράκης ο οποίος αναφέρεται σε έναν υπουργό της κυβέρνησης λέγοντας ότι εκείνος πυροδοτεί τη βία; Από που κι ως που;».
Ο κ. Παπουτσής πάντως δέχθηκε σφοδρή κριτική από τους κ.κ. Τσίπρα και Δημαρά για την στάση της αστυνομίας στις κινητοποιήσεις κατά του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, με τον πρώτο να λέει στον υπουργό ότι «αν είχατε τη στοιχειώδη ευθιξία θα είχατε προχωρήσει στην απομάκρυνση της φυσικής ηγεσίας της ΕΛ.ΑΣ.» και τον δεύτερο να δηλώνει ότι «δεν θα φανταζόμουν ποτέ ότι θα βρισκόμουν εδώ για να εγκαλέσω πολιτικά τον παλιό μου φίλο, σύντροφο και συναγωνιστή που ως μέλος της ΕΦΕΕ έδινε μάχες για τα δημοκρατικά δικαιώματα, για αυτό που έχει συμβεί στον κ. Κυπραίο και κάποιους άλλους ανθρώπους που βρέθηκαν εκεί».