13/9/11

Έμειναν στην ... ανασύνθεση


Του Γιάννη Δαραβίγκα

Σε λιγότερο από ένα μήνα, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ κλείνει δύο χρόνια, από την δόλια αναρρίχηση της στην εξουσία. Ο κ. Παπανδρέου βρέθηκε στην Θεσσαλονίκη, με την ευκαιρία της διεθνούς εκθέσεως,  συνοδευόμενος από μεραρχίες πεζοπόρων τμημάτων της αστυνομίας, ουλαμούς πλωτών μέσων του Λιμενικού Σώματος στον Θερμαϊκό, καθώς επίσης και από οχήματα της πυροσβεστικής και της αστυνομίας.
 Ο λόγος της στρατιωτικής επιχειρήσεως προστασίας του πρωθυπουργού, με κωδική ονομασία «Μπένι», είναι για να εμποδιστούν οι πολίτες να πλησιάσουν τον λαοπρόβλητο ηγέτη και να του εκφράσουν την αγάπη και την στήριξή τους, στο τιτάνιο έργο σωτηρίας της χώρας, στο οποίο έχει επιδοθεί η κυβέρνησή του, εδώ και δύο χρόνια.
Βεβαίως, για να λέμε και του στραβού το δίκιο,  υπήρξαν και ορισμένες αστοχίες του κυβερνητικού έργου, που δυσκόλεψαν το έργο του πρωθυπουργού.  Προσπάθησα πολύ να βρω τις αιτίες που οδήγησαν στις αστοχίες και καθυστερήσεις του κυβερνητικού έργου. Ομολογώ ότι δεν ήταν εύκολο. Όμως σήμερα με υπερηφάνεια αποκαλύπτω τον λόγο για τον οποίο, η κ. Μέρκελ μας τράβηξε το αυτί, και γιατί η τρόϊκα έφυγε θυμωμένη από το γραφείο του κ. Βενιζέλου, φροντίζοντας μάλιστα να βροντήξει την πόρτα βγαίνοντας.
Η αποκάλυψη
Στις 2 Δεκεμβρίου 2010, δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα της κυβερνήσεως (Α΄ 204), η σύσταση Διυπουργικής Επιτροπής Στρατηγικών Επενδύσεων (ΔΕΣΕ), στην οποία μετείχαν, ως Πρόεδρος, ο Υπουργός Επικρατείας και ως μέλη οι Υπουργοί Οικονομικών, Εξωτερικών, Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Πολιτισμού και Τουρισμού.
Στις 9 Αυγούστου 2011,  οκτώ μήνες αργότερα, δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα της κυβερνήσεως (Α΄ 177), η ανασύνθεση της Διυπουργικής Επιτροπής Στρατηγικών Επενδύσεων (Δ.Ε.Σ.Ε.), στην οποία μετείχαν, ως Πρόεδρος, ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Οικονομικών και ως μέλη οι Υπουργοί Εξωτερικών, Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Πολιτισμού και Τουρισμού, ο Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας αρμόδιος για τα θέματα Στρατηγικών Επενδύσεων, κλπ.
Στις 5 Σεπτεμβρίου 2011, είκοσι επτά ημέρες αργότερα, δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα της κυβερνήσεως (Α΄ 190), η ανασύνθεση της Διυπουργικής Επιτροπής Στρατηγικών Επενδύσεων (Δ.Ε.Σ.Ε.), στην οποία μετέχουν, ως Πρόεδρος, ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Οικονομικών και ως μέλη ο Υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, ο οποίος και αναπληρώνει τον Πρόεδρο και οι Υπουργοί Εξωτερικών, Περιβάλλοντος, Ενέργειας και
Κλιματικής Αλλαγής, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Πολιτισμού και Τουρισμού, κλπ.
Ιδού λοιπόν τι έλειπε και η ανάπτυξη στην χώρα μας έχει καθυστερήσει τόσο πολύ.  Εύχομαι λοιπόν,  η τρίτη ανασύνθεση να είναι και η φαρμακερή. Ευτυχώς που επενέβη για τρίτη φορά ο Μέγας Τιμονιέρης (ο πρωθυπουργός  ντε) και η ανάπτυξη άρχισε  να ανθίζει...
Όμως για να κρατήσω και μια «πισινή», έψαξα και μέχρι την ώρα που έγραφα το κείμενο αυτό, δεν υπέπεσε στην αντίληψή μου νεώτερη ανασύνθεση της επιτροπής ΔΕΣΕ.
Δέσε ψηλά κι΄ αγνάντευε…
Όπως προκύπτει λοιπόν από τα επίσημα στοιχεία, για να «γεννήσει» ο κ. Παπανδρέου μια επιτροπή, χρειάστηκαν και  είναι φυσιολογικό, εννέα μήνες.  Εκείνο που δεν είναι φυσιολογικό  και που ξεπερνάει την φαντασία κάθε συγγραφέα κειμένων επιθεώρησης, αλλά και την μαιευτική, είναι ότι στο ίδιο διάστημα, ο κ. Παπανδρέου είχε και δύο «αποβολές».
Έχοντας υπ΄ όψη τα όσα συνέβησαν με την επιτροπή ΔΕΣΕ, αλλά και τις εξαγγελίες του πρωθυπουργεύοντος αντιπροέδρου και υπουργού οικονομικών και  προέδρου της επιτροπής ΔΕΣΕ, έχω κάθε δικαίωμα, να σκεφθώ: ΔΕΣΕ ψηλά κι΄ αγνάντευε…