Ο φωτορεπόρτερ Μάριος Λώλος στο ... κυνήγι του "Καλυδώνιου κάπρου" |
Από τον Διονύση Βυθούλκα
«Κλοπές έργων τέχνης συμβαίνουν καθημερινά σε όλο τον κόσμο, αυτό που επιτυγχάνεται σπάνια είναι η ανεύρεσή τους», είπε σήμερα, Πέμπτη, η διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης κυρία Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα,Κατά την πρώτη επίσημη παρουσίαση του εξαφανισμένου επί δεκαετία έργου - είχε κλαπεί το 2001 στο Βέλγιο - ο υπουργός Πολιτισμού κ. Π. Γερουλάνος, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Χρ. Παπουτσής και η διευθύντρια της Πινακοθήκης, τόνισαν ιδαίτερα τη σημασία αυτής της επιτυχίας, την οποία άλλωστε επιβεβαίωσε η παρουσία στην Εθνική Πινακοθήκη ξένων ανταποκριτών και τηλεοπτικών συνεργείων [τοβημα].
έχοντας δίπλα της «Το κυνήγι του Καλυδώνιου κάπρου» του Πέτερ Πάουλ Ρούμπενς, που βρέθηκε από τους τοίχους του Μουσείου της Γάνδης στα χέρια μια ελληνίδας τηλεπαρουσιάστριας και ενός παλαιοπώλη στην Πλάκα.
Στην Ελλάδα «δεν υπάρχει χώρος ανάπτυξης της αρχαιοκαπηλίας», προειδοποίησε με αυτήν την ευκαιρία ο κ. Γερουλάνος, ενώ ο κ. Παπουτσής αναφέρθηκε στις δυσκολίες που έχουν οι επιχειρήσεις ανάκτησης κλεμμένων έργων τέχνης και αρχαιοτήτων, αφού «όχι μόνο είναι πολύ σπάνιο να εντοπιστεί ένα έργο, αλλά ακόμη κι αν αυτό συμβεί δεν σημαίνει ότι πρόκειται για το αυθεντικό».Στην περίπτωση του έργου του Ρούμπενς, ωστόσο, όλα πήγαν καλά και κατά την παρουσίαση του έργου, παρουσία και του πρεσβευτή του Βελγίου κ. Marc Van Den Reeck, ο οποίος συμπτωματικά κατάγεται από τη Γάνδη, τα συγχαρητήρια προς το Τμήμα Δίωξης Αρχαιοκαπηλίας της ΕΛ.ΑΣ και τις υπόλοιπες υπηρεσίες που ενεπλάκησαν στην έρευνα ήταν συνεχή και δικαιολογημένα.