10/9/11

Πόλη αστυνομικών

 
 
Του Διονύση Βυθούλκα
 
Σε πλήρη ανάπτυξη βρίσκονται από το μεσημέρι του Σαββάτου οι αστυνομικές δυνάμεις στη Θεσσαλονίκη η οποία κινείται σε ρυθμούς ΔΕΘ, όχι της έκθεσης βέβαια, αλλά των κινητοποιήσεων και των μέτρων ασφαλείας.
Ο γνωστός φράχτης της ΕΛ.ΑΣ. ήδη τοποθετήθηκε στην οδό Μανώλη Ανδρόνικου ενώ αύρες της αστυνομίας καθώς και το ειδικό όχημα που διαθέτει εκτοξευτήρα νερού έχουν αναπτυχθεί έξω από Βελλίδειο όπου θα γίνει απόψε η ομιλία του πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου.

Η Αστυνομία προχωρά σε προληπτικές προσαγωγές ατόμων που θεωρούνται ύποπτα για πιθανή συμμετοχή σε επεισόδια ενώ μέλη του κίινήματος «δεν πληρώνω» βρίσκονται στα διόδια των Μαλγάρων και ετοιμάζονται να ανοίξουν τις μπάρες. Την ίδια ώρα οι «αγανακτισμένοι» έχουν ενωθεί με τους αντιεξουσιαστές μπροστά από τον Λευκό Πύργο.

Σε όλους τους κεντρικούς δρόμους, ειδικά στην Εγνατία και την Τσιμισκή, καθώς και περιμετρικά των εγκαταστάσεων της Διεθνούς Έκθεσης κυκλοφορούν συνεχώς περιπολίες δικυκλιστών της ομάδας ΔΙΑΣ, ενώ όπου έχει απαγορευθεί η στάση και η στάθμευση ο γερανός της Τροχαίας «σηκώνει» τα οχήματα που ξέχασαν να απομακρύνουν οι ιδιοκτήτες τους.

Από την άλλη φτάνουν το ένα μετά το άλλο στη δυτική είσοδο της πόλης τα πούλμαν των διαδηλωτών από την Αθήνα και τις άλλες πόλεις, που συρρέουν στην συμπρωτεύουσα για να συμμετέχουν στις έξι απογευματινές πορείες και την συγκέντρωση των «Αγανακτισμένων». Μπροστά από το άγαλμα του Ελευθερίου Βενιζέλου, στην πάνω πλευρά της πλατείας Αριστοτέλους, στήνεται η εξέδρα και η μικροφωνική εγκατάσταση για την κεντρική συγκέντρωση που πραγματοποιούν στις 6.30 το απόγευμα ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ.

Στους δρόμους δεν κυκλοφορεί κανένα ταξί - οι ιδιοκτήτες ταξί, που θα διαδηλώσουν κι αυτοί, απεργούν σήμερα - ενώ κλειστές, παρά το μεγάλο αριθμό επισκεπτών που αναζητούν ένα τραπέζι, είναι και οι περισσότερες καφετέριες, ακόμη και στην παραλιακή λεωφόρο Νίκης, καθώς οι επαγγελματίες της εστίασης διαμαρτύρονται για το ΦΠΑ. Ρολά έχουν κατεβάσει και πολλά εμπορικά καταστήματα του κέντρου, αλλά περισσότερο για το …φόβο των Ιουδαίων, σε περίπτωση που σημειωθούν απόψε συγκρούσεις και επεισόδια.


Ακόμη και το θερινό σινεμά «Ελληνίς», από τα εμβληματικά της πόλης, το οποίο βρίσκεται ακριβώς δίπλα στο Βελλίδειο δεν θα παίξει σήμερα το «Habemus Papam» του Νάνι Μορέτι, που διαφημίζει στις προθήκες του. Ένα χαρτί κολλημένο στο τζάμι ενημερώνει ότι το σινεμά θα μείνει κλειστό.


Η ΔΕΘ πάντως έχει ανοίξει ήδη τις πύλες της, αλλά η πρώτη εικόνα για τον επισκέπτη μετά την είσοδο, είναι μια ομάδα ανδρών των ΜΑΤ με χακί στολές και τους ασύρματους στα χέρια, που παρακολουθούν κάθε κίνηση. Τα επίσημα εγκαίνια έγιναν φέτος στο κτίριο διοίκησης για πρώτη φορά όχι από τον πρωθυπουργό, ως είθισται, αλλά από τον υπουργό Ανάπτυξης κ. Μ. Χρυσοχοΐδη [τοβημα].