2/9/11

Το κυνήγι των αρχαιοκαπήλων


Το κυνήγι του Καλυδώνιου Κάπρου


Γράφει ο Βασίλης Λαμπρόπουλος

Μία 40χρονη  παρουσιάστρια ιδιωτικού τηλεοπτικού σταθμού φέρεται να εμπλέκεται στην υπόθεση κλοπής και διακίνησης του πίνακα «Το κυνήγι του καλυδώνιου κάπρου» του Φλαμανδού  ζωγραφου Πέτερ Πάουλ Ρούμπενς, ο οποίος είχε κλαπεί το 2001 από το μουσείο της Γάνδης και βρέθηκε προ ολίγων ωρών σε ξενοδοχείο στην Γλυφάδα. [τοβημα].
 Ως συνεργός της έχει συλληφθεί και ένας 65χρονος παλαιοπώλης από την Πλάκα ο οποίος φέρεται να συνεργάσθηκε μαζί της για την πώληση του πίνακα, που θεωρείται ανεκτίμητης αξίας, σε Ελληνες και αλλοδαπούς επιχειρηματίες!

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν συγκεντρώσει οι Ελληνες αξιωματικοί  του Τμήματος Δίωξης  Αρχαιοκαπηλίας ο πίνακας εκλάπη κατά τη διάρκεια μεταφοράς του στο μουσείο , κι από τότε οι έρευνες της Ιντερπολ  για τον εντοπισμό του απέβησαν άκαρπες. Πριν μερικές εβδομάδες οι αξιωματικοί της ΕΛΑΣ είχαν πληροφορίες από τον ιδιωτικό αστυνομικό Γιώργο Τσούκαλη ότι ο συγκεκριμένος πίνακας βρίσκεται στην χώρας μας και επιχειρείται να πουληθεί από δύο ιδιώτες έναντι 6 εκατομμυρίων ευρώ.

Αξιωματικοί της ΕΛΑΣ εντόπισαν τον 65χρονο παλαιοπώλη και την 40χρονη παρουσιάστρια, που διαμένει σε διαμέρισμα πάνω από το παλαιοπωλείο του συνεργού της, εμφανίστηκαν σαν υποψήφιοι αγοραστές και άφού άρχισαν οι διαπραγματεύσεις και έγινε η αγοραπωλησία τους συνέλαβαν.

 Η παρουσιάστρια υποστήριξε ότι «δεν έχει καμία σχέση με την κλοπή του πίνακα αλλά της τον έδωσε για δώρο ένας Ιταλός φίλος της στην  διάρκεια διακοπών της, το 2003,  στην  Ρόδο».

Επίσης ανέφερε  ότι «δεν γνώριζε την αξία του πίνακα και ότι προσπάθησε να τον πουλήσει τους τελευταίους μήνες επειδή είχε οικονομικά προβλήματα».

Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ ελέγχουν τους ισχυρισμούς της  και όπως ανέφεραν «πρόκειται για μία ιδιαίτερα σοβαρή υπόθεση με μεγάλες προκετάσεις».

Παράλληλα σε άλλη επιχείρηση από αστυνομικούς της δίωξης αρχαιοκαπηλίας συνελήφθησαν έξι άτομα στην κατοχή των οποίων βρέθηκαν τρία προϊστορικά χάλκινα αντικείμενα, μάλλον κρητικής προέλευσης, μία μεταλλική σφραγίδα και ένα χειρόγραφο αραβικής γραφής, χρυσοκέντιτο μεγάλης αξίας. Αξιο λόγου είναι ότι οι συλληφθέντες επιχειρούσαν να το πουλήσουν στη ίδια τιμή με τον... Ρούμπενς. Δηλαδή περίπου πέντε εκατομμύρια ευρώ