8/10/11

Έδεσαν τον ληστή

Του Βασίλη Λαμπρόπουλου
 
Εντοπίσθηκε τα ξημερώματα του Σαββάτου ο πληροφοριοδότης μέσα από την τράπεζα, των ληστών του υποκαταστήματος της Alpha Bank στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», οι οποίοι είχαν κλέψει την προηγούμενη Κυριακή, περίπου 1,5 εκατομμύριο ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για έναν 25χρονο υπάλληλο του συγκεκριμένου υποκαταστήματος, ο οποίος ήταν παρών ως δήθεν όμηρος, μαζί τους άλλους υπαλλήλους του υποκαταστήματος στην ληστεία. Ηταν αυτός που αποκάλυψε στον ληστή τους δύο κωδικούς προκειμένου να ανοίξουν το χρηματοκιβώτιο.


Ο 25χρονος είναι στενός συγγενής ενός εκ των υπευθύνων ασφαλείας της Τράπεζας, για τον οποίο όμως δεν προέκυψε ότι είχε οποιαδήποτε σχέση με την ληστεία.


Οι αξιωματικοί της ΕΛΑΣ έφτασαν στα ίχνη του 25χρονου με βάση την μαρτυρία ενός Αλβανού, που συνελήφθη χθες στην περιοχή των Εξαρχείων. Σύμφωνα με αστυνομικούς ήταν ο ληστής της τράπεζας, ο οποίος εμφανίσθηκε ως τεχνικός επισκευαστικής εταιρείας, που είχε αναλάβει για λογαριασμό των κεντρικών να πραγματοποιήσει τις, υποτιθέμενες, εργασίες στο υποκατάστημα του αεροδρομίου.


Σημειώνεται ότι χθες το βράδυ είχαν προσαχθεί από διαμέρισμα των Εξαρχείων στην Ασφάλεια Αττικής δύο άνδρες - εκ των οποίων ο ένας αλβανικής καταγωγής - και μία γυναίκα νεαρής ηλικίας. Ο δεύτερος άντρας είναι "μπράβος" νυχτερινών κέντρων, ο οποίος είχε γνωριστεί με τον 25χρονο όταν δούλευε σε μπαρ. Στο προαναφερόμενο διαμέρισμα φέρεται να έχουν ανακαλυφθεί 739.000 εύρω από τα χρήματα της ληστείας, όπως και δύο πιστόλια, ένας ηλεκτρονικός εκκενωτής και μεγάλος αριθμός σφαιρών. Εκτός από τους τρεις που συνελήφθησαν, σήμερα συνελήφθη και ο 25χρονος, καθώς και ένα ακόμη άτομο.


Οι αξιωματικοί ερεύνησαν μάλιστα τις τελευταίες ώρες το ενδεχόμενο στη ληστεία να είχαν συμμετοχή και άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου, χωρίς όμως μέχρι στιγμής να επιβεβαιωθεί αυτό το σενάριο.


Σύμφωνα με πληροφορίες η ΕΛΑΣ έφτασε στο διαμέρισμα των Εξαρχείων με βάση τη μαρτυρία οδηγού ταξί που παρέλαβε από το αεροδρόμιο τον ληστή και από σειρά άλλων στοιχείων της πολυήμερης έρευνας.


Υπενθυμίζεται ότι από την έρευνα προέκυψε πως υπάλληλοι του συγκεκριμένου υποκαταστήματος την περασμένη Παρασκευή είχαν δεχθεί τηλεφώνημα από κάποιον, που υποτίθεται επικοινωνούσε εκ μέρους του Τμήματος Διαχείρισης Ακίνητης Περιουσίας της Τράπεζας και τους ενημέρωνε ότι η τεχνική εταιρεία με την οποία συνεργάζεται η Alpha Bank, έχει αναλάβει έργα ανακαίνισης και θα έστελνε δύο άτομα την Κυριακή για εργασίες.


Διευκρίνιζε, μάλιστα, ότι οι τεχνικοί θα φορούν μπλε φόρμα εργασίας και θα φέρουν διακριτικά με το όνομά τους και το έμβλημα της εταιρείας δίνοντας και τα στοιχεία των δυο, δήθεν, εργατών.


Λίγο μετά τις 16.00 της περασμένης Κυριακής ένα άτομο που φορούσε μπλε φόρμα εργασίας εμφανίστηκε, πράγματι, στο υποκατάστημα και είπε ότι ήταν ο εργάτης που περίμεναν.


Μετά τον έλεγχο των στοιχείων του οι υπάλληλοι του άνοιξαν την πόρτα και εκείνος άρχισε να κοιτάζει τους χώρους και να μετράει. Στη συνέχεια κατευθύνθηκε στον χώρο που βρισκόταν το χρηματοκιβώτιο.


Εκεί έβγαλε από την εργαλειοθήκη ένα πιστόλι, με το οποίο απείλησε τους τρεις υπαλλήλους (ανάμεσά τους και τον πληροφοριοδότη, όπως διαπιστώνεται πλέον), τους οποίους έδεσε χειροπόδαρα, ζητώντας τους τον κωδικό για να ανοίξει την πόρτα του χρηματοκιβωτίου. Ο κακοποιός απείλησε ότι θα τους σκοτώσει και ο πληροφοριοδότης είχε πλέον τη δικαιολογία να αποκαλύψει μπροστά στους συναδέλφους του τους κωδικούς.


Τότε ο δράστης έβγαλε από την εργαλειοθήκη τρεις τσάντες, έβαλε μέσα τα χρήματα και αφού κλείδωσε μέσα στο δωμάτιο τους τρεις υπαλλήλους, βγήκε από το αερόδρομιο και αναχώρησε σαν κύριος με ταξί.