8/10/11

Έπιασαν "Μπράβους" στο Βορρά


Το Τμήμα Δίωξης Εκβιαστών της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης



Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση μετά από έρευνα του Τμήματος Δίωξης Εκβιαστών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης που ενέχεται, τουλάχιστον κατά τους τελευταίους 7 μήνες, σε υποθέσεις εκβιάσεων επιχειρηματιών και τουλάχιστον σε μία περίπτωση, αρπαγής του θύματός τους.
Πραγματοποιήθηκε χθες  το απόγευμα αστυνομική επιχείρηση, στο πλαίσιο της οποίας, συνελήφθη ο 25χρονος ομογενής «εγκέφαλος» του κυκλώματος, και δύο περιφερειακά μέλη της οργάνωσης, ένας αλλοδαπός και ένας ημεδαπός, ηλικίας 38 ετών αμφότεροι.
Η δικογραφία αφορά τις κατηγορίες της «Εγκληματικής Οργάνωσης», « Εκβίασης – Αρπαγής - Ληστείας κατά συναυτουργία και κατ΄εξακολούθηση» και της παράβασης του Νόμου «περί Όπλων».
Αναλυτικότερα, προέκυψε ότι τουλάχιστον 3 επιχειρηματίες, δανείστηκαν κατά τους τελευταίους μήνες, διάφορα χρηματικά ποσά, από τρίτα άτομα, τα οποία στη συνέχεια, μέσω του συγκεκριμένου κυκλώματος και με διάφορες μεθόδους (απειλές, ξυλοδαρμούς, κτλ), απαιτούσαν εκβιαστικά να τους επιστραφούν.
Ενδεικτική είναι η καταγγελία 50χρονου ελεύθερου επαγγελματία , σύμφωνα με την οποία ο 25χρονος αρχηγός της οργάνωσης, από τον Μάρτιο του 2011, λόγω υποτιθέμενης οφειλής, αξίωνε εκβιαστικά από το θύμα του διάφορα χρηματικά ποσά ή ακόμη και την αγορά αυτοκινήτου, στην οποία το θύμα προέβη δίνοντας ως αντάλλαγμα δικό του όχημα.
Τον Αύγουστο του 2011, με απειλές κατά της ζωής και της σωματικής ακεραιότητας του επιχειρηματία, του αφαίρεσαν ένα ακόμη αυτοκίνητο, το οποίο στη συνέχεια πούλησαν, έναντι του ποσού των 2.500 ευρώ, ιδιοποιούμενοι τα χρήματα της πώλησης.
Τον ίδιο μήνα, τα μέλη του κυκλώματος συνάντησαν και με τη βία οδήγησαν τον 50χρονο στο σπίτι του αρχηγού τους, στην περιοχή του Ωραιοκάστρου, όπου αφού τον ξυλοκόπησαν και τον τραυμάτισαν με ξίφος, τον μετέφεραν και τον απομόνωσαν για δύο ημέρες στη δική του οικία (περιοχή Χαριλάου), αποκλείοντας του κάθε πρόσβαση σε τηλέφωνο και άλλη επικοινωνία.
Από το σπίτι του καταγγέλλοντα και από το γραφείο της επιχείρησής του, οι δράστες αφαίρεσαν χρυσαφικά, χρηματικά ποσά, ηλεκτρονικούς υπολογιστές και άλλες ηλεκτρονικές συσκευές.
Επανήλθαν αρχές του τρέχοντος μήνα , όταν μετά από συνεχόμενες τηλεφωνικές απειλές, απέσπασαν από το θύμα τους το ποσό των 250 ευρώ και το εξανάγκασαν να υπογράψει απόδειξη είσπραξης, ύψους 1.500 ευρώ.
Όλα τα παραπάνω κατήγγειλε χθες στην αρμόδια Υπηρεσία της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης ο 50χρονος επιχειρηματίας, με αποτέλεσμα να οργανωθεί αστυνομική επιχείρηση και να κανονιστεί ραντεβού με τους δράστες. Στο προκαθορισμένο σημείο εμφανίστηκε αρχηγός και το αλλοδαπό μέλος του κυκλώματος, οι οποίοι έλαβαν το χρηματικό ποσό που αξίωναν, σε προσημειωμένα χαρτονομίσματα, με αποτέλεσμα να συλληφθούν επ΄αυτοφώρω. Λίγο αργότερα, εντοπίστηκε και ο τρίτος συνεργός, ο οποίος ομοίως συνελήφθη.
Επίσης, στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας διενεργήθηκαν χθες, έρευνες σε σπίτια των εμπλεκομένων, όπου βρέθηκαν ενδεικτικά και κατασχέθηκαν:
  • (1) πιστόλι μάρκας « ZASTAVA »
  • (1) πιστόλι αερίου
  • (1) αεροβόλο τυφέκιο
  • (1) πιστόλι τύπου ρέπλικα
  • (11) σπάθες
  • (14) πολεμικά και κυνηγετικά μαχαίρια
  • (1) σιδηρογροθιά
  • (2)πολεμικές τρίαινες
  • Φυσίγγια και σφαιρίδια διαφόρων διαμετρημάτων
  • Μέρος των κλοπιμαίων από την οικία και το γραφείο του καταγγέλλοντα