25/10/11

Πάτησε πόδι στην Κατεχάκη η Task Force των Τροϊκανών

Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Χρήστος Παπουτσής συναντήθηκε το μεσημέρι στο υπουργείο, με τον επικεφαλής της Ομάδας Δράσης ( Task Force ) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα, Horst Reichenbach .
Στόχος της συνάντησης ήταν η ενημέρωση του κ Reichenbach για τις δράσεις που έχει αναλάβει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, αλλά και η κοινή συνεργασία ώστε οι δράσεις αυτές να προωθηθούν, να έχουν στήριξη και να ενισχυθούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
«Δεν είμαι εδώ για να επιβλέπω. Είμαι εδώ για να συντονίσω τη βοήθεια που η τρόϊκα μπορεί να προσφέρει» επεσήμανε ο κ. Horst Reichenbach ερωτηθείς από δημοσιογράφους στο τέλος της συνάντησης.
Αναλυτικά οι δηλώσεις του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Χρήστου Παπουτσή:
Για συνάντηση με τον κ. Horst Reichenbach και συνεργασία με την Task Force
Είχα την ιδιαίτερη χαρά να συναντήσω τον κ. Reichenbach σήμερα, μετά από αρκετά χρόνια που είχαμε συνεργαστεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στις Βρυξέλλες, όπως επίσης, τον κ. Καρβούνη και την κ. Λάλη, διακεκριμένα στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι οποίοι όπως ξέρετε, έχουν την ευθύνη για τη λειτουργία της Task Force , της Ομάδας Δράσης, στο πλαίσιο της εντολής του Προέδρου κ. Μπαρόζο και του αρμοδίου επιτρόπου, κ. Ολι Ρεν, προκειμένου να υποβοηθήσουν την ελληνική διοίκηση στην υλοποίηση των προγραμμάτων που αφορούν στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, την ανάπτυξη και την αξιοποίηση των προγραμμάτων για τις νέες τεχνολογίες στη χώρα μας.
Το υπουργείο μας, όπως ξέρετε, ιδιαίτερα στον τομέα της εσωτερικής ασφάλειας έχει πάρα πολλά προγράμματα τα οποία αυτή τη στιγμή έχουν δρομολογηθεί. Τα προγράμματα που αφορούν στην ενίσχυση των υποδομών στον τομέα της ασφάλειας, αλλά βεβαίως και όλα αυτά τα οποία αφορούν στην ενίσχυση των υπηρεσιών ασύλου και των κέντρων για την πρώτη υποδοχή των παράνομων μεταναστών. Επιπλέον, τα Σώματα Ασφαλείας της χώρας μας έχουν ανάγκη από υποδομές, από εξοπλισμό, από τεχνογνωσία σε πολλούς τομείς και σε αυτήν την κατεύθυνση εργαζόμαστε εδώ και ένα χρόνο, μέσα στο πλαίσιο της εφαρμογής του ολοκληρωμένου προγράμματος για τη διαχείριση των συνόρων. Λειτουργούμε σε στενή συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με τον Frontex , με την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασύλου (ΕΑ SO ). Και χαίρομαι ιδιαίτερα που θα έχουμε την ευκαιρία τόσο με τον κ. Reichenbach , όσο και τις υπηρεσίες της Task Force να δεχθούμε τη βοήθεια και την τεχνογνωσία σε ορισμένους κρίσιμους τομείς που η Ελλάδα δεν διαθέτει την αντίστοιχη τεχνογνωσία και χρειαζόμαστε την υποστήριξη για την υλοποίηση αυτών των προγραμμάτων.
Ο στόχος μας είναι η αποφασιστική υλοποίηση των προγραμμάτων, η ταχύτητα και κυρίως η εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος, και του συμφέροντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο τομέας της εσωτερικής ασφάλειας σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι κι αυτός καινούργιος τομέας. Αφορά την ενίσχυση του τρίτου πυλώνα του ευρωπαϊκού θεσμικού οικοδομήματος. Είναι ένας τομέας όπου νέες δομές δημιουργούνται, νέα πλαίσια διαμορφώνονται στον τομέα της κοινής μεταναστευτικής πολιτικής και της κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής ασύλου.
Ερώτηση δημοσιογράφου
Σε τι θα βοηθήσει πιο πολύ η task force από τον Frontex ;
Απάντηση Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Χρ. Παπουτσή
Ο Frontex συνδράμει τις ελληνικές αρχές στη φύλαξη των ελληνικών συνόρων και στην αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης. Όμως, χρειάζονται υποδομές, οι οποίες αφορούν είτε την εγκατάσταση θερμικών καμερών, είτε την ενίσχυση της δυνατότητας της Ελληνικής Αστυνομίας που φυλάσσει τα χερσαία σύνορα και του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής που φυλάσσει τα θαλάσσια σύνορα. Πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα το οποίο υλοποιούμε εδώ και ένα χρόνο και το οποίο έχει εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως έχει εγκριθεί και η χρηματοδότησή του με 230 εκατομμύρια.
Για σενάρια «κατοχής» και πολιτικές εξελίξεις
Επειδή βλέπω ότι υπάρχει μια σύγχυση και μια διαρκή συζήτηση σχετικά με την «επιτροπεία» στην Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, από τα Κράτη – Μέλη, ακούω διάφορα σενάρια, «οι Γερμανοί ξανάρχονται», θέλω να διευκρινίσω το εξής και να υπενθυμίσω σε όλους.
Η ιδέα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση, βασίζεται στις αρχές της αλληλεγγύης και της συνεργασίας. Ούτε της επιτροπείας, ούτε της επικυριαρχίας του ενός και του άλλου. Τότε δεν θα ήταν Ευρώπη. Εμείς όμως αγωνιστήκαμε και ο Ελληνικός λαός αγωνίζεται για την Ευρώπη. Σε αυτή την Ευρώπη τα θεσμικά όργανα λειτουργούν και η Ελλάδα δέχεται την αλληλεγγύη των Κρατών- Μελών, την αλληλεγγύη των θεσμικών οργάνων. Γιατί και εμείς συνεισφέρουμε εκεί όπου χρειάζεται, στις άλλες χώρες. Αυτό μας δίδαξαν εκείνοι οι οποίοι ίδρυσαν την Ευρωπαϊκή Ένωση και για αυτό αγωνιστήκαμε όλες οι πολιτικές δυνάμεις που πιστέψαμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση και σε αυτό παραμένουμε σταθεροί. Όλα τα υπόλοιπα είναι «φιλολογία». Είναι φιλοσοφικές προσεγγίσεις είτε κάποιων οι οποίοι αγνοούν τη σημερινή πραγματικότητα, είτε κάποιων που έχουν σκοπιμότητες τη σημερινή εποχή. Ας μην αδικήσουμε όμως ούτε την Ευρώπη, ούτε την προσπάθεια που καταβάλλουν οι Κυβερνήσεις, ούτε την προσπάθεια που κάνει ο Ελληνικός λαός, ούτε τις θυσίες που έχει κάνει μέχρι σήμερα ο ελληνικός λαός για να επιτύχουμε ένα καλό αποτέλεσμα αύριο μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων στο Συμβούλιο Κορυφής.
Δημοσιογράφος: Κύριε Παπουτσή μετά την αυριανή Σύνοδο Κορυφής, είναι πιο κοντά οι πρόωρες εκλογές;
Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χρ. Παπουτσής: Αυτό είναι το άλλο σενάριο που ακούγεται… και εδώ θέλω να σας πω ότι σπεύδουν πολλοί να προσεγγίσουν και να ερμηνεύσουν τις τάσεις και τις στάσεις των Βουλευτών του ΠΑΣΟΚ. Θέλω να είμαι πολύ σαφής και συγκεκριμένος. Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος που παρέχει μια ισχυρή Κοινοβουλευτική πλειοψηφία στην Κυβέρνηση, δεν είναι διατεθειμένη σε καμία περίπτωση να συνδράμει στις επιδιώξεις της πολιτικής και οικονομικής διαπλοκής στη χώρα μας. Από την άποψη αυτή, θα στηρίξει με αποφασιστικό τρόπο τις προσπάθειες του Πρωθυπουργού του Γιώργου Παπανδρέου, τις προσπάθειες της Κυβέρνησης, που είναι προσπάθειες εθνικού χαρακτήρα. Έτσι κι αλλιώς, η δικιά μας αγωνία είναι μόνο το εθνικό συμφέρον, είναι μόνο το μέλλον της χώρας, του λαού μας. Οι επιδιώξεις, οι ανησυχίες και οι αναζητήσεις όλων των υπόλοιπων δεν μας αφορούν.