3/11/11

Ο άθλος του Στρατηγού Δημήτρη Δήμου




Κηδεύτηκε  στο νεκροταφείο Παπάγου ο Αντιστράτηγος Δημήτριος Δήμου, ο οποίος απεβίωσε την Κυριακή μετά από μακρά ασθένεια στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο της Αθήνας. Ο Στρατηγός Δήμου ήταν μια εξέχουσα μορφή των Ενόπλων Δυνάμεων στη διάρκεια της πολυετούς σταδιοδρομίας του, αλλά και μια προσωπικότητα με σημαντικές απόψεις για θέματα γεωστρατηγικής.

Ο εκλιπών αποφοίτησε από την Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων το 1962 και έκτοτε υπηρέτησε σε πολλές μονάδες και επιτελεία του Ελληνικού Στρατού. Ιδιαίτερα σημαντική ήταν η θητεία του στην Ελλάδα ως Αρχηγός Στρατιάς και στην Κύπρο ως Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, την οποία αναδιοργάνωσε αποτελεσματικά κατά τρόπο ενοχλητικό για τους Τούρκους κατακτητές.


Ως Αρχηγός Στρατιάς ο Στρατηγός Δήμου εκτέλεσε με επιτυχία μια επιχείρηση μάλλον άγνωστη στο ευρύ κοινό. Ήταν το 1996, όταν στην Αλβανία είχε καταρρεύσει η κυβέρνηση Μπερίσα λόγω των γνωστών «πυραμίδων» και η κατάσταση στα ελληνοαλβανικά σύνορα ήταν έκρυθμη, αφού χιλιάδες Αλβανοί είχαν λεηλατήσει από τις αποθήκες όπλων του αλβανικού στρατού χιλιάδες αυτόματα Καλάσνικωφ.


Εκείνες τις μέρες μια αλβανική συμμορία πέρασε παράνομα στην Ελλάδα και απήγαγε στο αλβανικό έδαφος έναν Έλληνα βοσκό, απαιτώντας λύτρα. Η επιχείρηση απελευθέρωσης του ομήρου ανατέθηκε στις Ένοπλες Δυνάμεις και συγκεκριμένα στον τότε Αρχηγό Στρατιάς. Ο Δημήτριος Δήμου, αφού συγκέντρωσε τις απαραίτητες πληροφορίες, σχεδίασε μια γρήγορη και αποτελεσματική επιχείρηση.


«Φόρτωσε» σε στρατιωτικά ελικόπτερα μερικούς καταδρομείς και, επιβαίνοντας ο ίδιος σε ένα από αυτά, εισέβαλε στον εναέριο χώρο της Αλβανίας, πάνω από την περιοχή, όπου, κατά πληροφορίες, βρισκόταν η συμμορία. Με τη βοήθεια μεγαφώνων και ενός αλβανού μεταφραστή, ο Δήμου απείλησε τους απαγωγείς ότι, αν δεν απελευθέρωναν αμέσως τον όμηρο, θα βομβάρδιζε την περιοχή και οι Έλληνες καταδρομείς θα προσγειώνονταν για επίθεση.
Οι παρατεταμένες πτήσεις των ελικοπτέρων και οι συνεχείς απειλές του Στρατηγού Δήμου τρομοκράτησαν τελικά τους Αλβανούς απαγωγείς, οι οποίοι απελευθέρωσαν σε ένα ξέφωτο τον Έλληνα βοσκό, από το οποίο τον παρέλαβε το ελικόπτερο του Στρατηγού Δήμου και τον επανέφερε σώο στην πατρίδα και την οικογένειά του.

από: tet-a-tet.gr