Χημείο: "δεν θεωρείται επικίνδυνη [;] η χρήση τους"
Του Βασίλη Λαμπρόπουλου
Σάμπα από... βραζιλιάνικα δακρυγόνα «χορεύουν» τις τελευταίες εβδομάδες - χωρίς να το ξέρουν - χιλιάδες διαδηλωτές στην πλατεία Συντάγματος και στα... πέριξ! Τα ΜΑΤ προμηθεύονται πλέον από τη μακρινή Βραζιλία χημικά που θεωρούνται φτηνά και ιδιαίτερα αποτελεσματικά στην καταστολή των επεισοδίων.Τα δακρυγόνα έρχονται από εργοστάσιο του Ρίο Ντε Τζανέιρο και ρίχνονται κατ' ευθείαν στους ελληνικούς δρόμους, δηλαδή από τις εξεγέρσεις και τα επεισόδια στις φαβέλες, στη... λεωφόρο Αμαλίας. Την ίδια ώρα σε νεώτερο έγγραφο που συνέταξε στις 12 Ιουλίου 2011 το Γενικό Χημείο του Κράτους σχετικά με την επικινδυνότητα των χημικών καταγράφεται η ιδιότυπη άποψη «προς το παρόν(;) δεν θεωρείται επικίνδυνη η χρήση τους». Παραμένει άγνωστο ωστόσο τι θα εκτιμηθεί στο μέλλον και πόσο μπορεί να αλλάξουν εκ των υστέρων τα δεδομένα σε βάρος της υγείας δεκάδων χιλιάδων πολιτών.
Η ΕΛΑΣ πραγματοποιεί τις τελευταίες εβδομάδες συνεχείς διαγωνισμούς για να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες σε χημικά και άλλα υλικά που χρησιμοποιούνται για τις οδομαχίες με κουκουλοφόρους και για τον περιορισμό των επεισοδίων. Μέχρι τώρα η ΕΛΑΣ προμηθευόταν δακρυγόνα από τις ΗΠΑ, τη Μ. Βρετανία και το Ισραήλ που θεωρούνται οι ειδικοί στην κατασκευή τέτοιου είδους υλικών.
Ομως το τελευταίο χρονικό διάστημα, μεγάλο τμήμα της σχετικής προμήθειας και κυρίως στα επονομαζόμενα δακρυγόνα «ξηράς κόνεως» γίνεται από τη Βραζιλία και ένα μεγάλο εργοστάσιο παραγωγής αμυντικού εξοπλισμού στο Ρίο Ντε Ιανέιρο. Ετσι, αν οι συμμετέχοντες σε διαδηλώσεις δακρύζουν ή νιώθουν δυσφορία θα πρέπει να ξέρουν ότι... «για όλα φταίει το Ρίο». Οπως ανέφεραν στελέχη των ΜΑΤ, «η Βραζιλία παρουσιάζει σημαντική ανάπτυξη στον τομέα αυτό και η επιλογή των δακρυγόνων έγινε μετά από πολύμηνες διαδικασίες με βάση τις ύλες και τις προσφερόμενες τιμές».
Ωστόσο, πολλοί ειδικοί σε θέματα ασφαλείας διατυπώνουν την άποψη ότι τέτοιου τύπου δακρυγόνα «ξηράς κόνεως», αμέσως μετά την εκτόξευσή τους καθίστανται ιδιαίτερα επικίνδυνα για την υγεία των πολιτών αφού η συγκεκριμένη χημική «σκόνη» που περιέχουν επικάθεται στα ρούχα αλλά και στο έδαφος. Αποτέλεσμα είναι επί σειρά ημερών να «δηλητηριάζει» τους πολίτες και να προκαλεί έντονη δυσφορία, ενώ ιδιαίτερα σε κλειστούς χώρους δημιουργεί διαρκή αναπνευστικά προβλήματα.
Αντιθέτως εκπρόσωπος της βραζιλιάνικης εταιρείας ανέφερε στο «Βήμα» ότι «η σχετική εισαγωγή χημικών για την αντιμετώπιση επεισοδίων γίνεται με όλες τις προδιαγραφές που ορίζουν αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Κι όλα γίνονται υπό τον έλεγχο της ΕΛΑΣ. Εξάλλου υπάρχουν και τα δακρυγόνα... νέφους όπου η χημική ύλη διαχέεται προς τα ψηλά. Ομως εκεί ελλοχεύει ο κίνδυνος αν φυσάει αέρας το χημικό νέφος να μεταφερθεί σε άλλα σημεία της πόλης...».
Μετά τα επεισόδια του περασμένου Ιουνίου και ύστερα από σχετική ενέργεια του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, το Γενικό Χημείο του Κράτους εξέτασε μία σειρά από δείγματα χημικών που είχαν ριχθεί στην πλατεία Συντάγματος. Στο έγγραφο - απάντηση του Γενικού Χημείου του Κράτους μνημονεύεται σχετικά με τη χημική ουσία CS που περιέχουν τα δακρυγόνα ότι «προς το παρόν δεν αξιολογείται σε επικίνδυνο επίπεδο». Οσον αφορά τις αναφορές περί επικινδυνότητας των δακρυγόνων που ρίχνονται σε κλειστούς χώρους σημειώνεται ότι «δεν έχουμε στην διάθεση μας σχετικές μετρήσεις». Τέλος σχετικά με τη χρήση «ληγμένων δακρυγόνων», στο έγγραφο του Γενικού Χημείου σημειώνεται ότι «δεν υπάρχει δυνατότητα σχετική ανάλυσης από τα δείγματα που προσκομίσθηκαν...»[τοβημα].