2/12/11

Δεν βγάζουν άκρη με τους ακροδεξιούς δολοφόνους


H κατηγορούμενη Μπεάτε Τσέπε (αριστερά) το 1999, μαζί με τους δυο συνεργάτες της, Ούβε Μπένχαρντ (κέντρο) και Ούβε Μούντλος, που βρέθηκαν καμμένοι στο τροχόσπιτο.
  Δεν μπορούν  να φτάσουν στην άκρη του νήματος σχετικά με την πρόσφατη υπόθεση των ακροδεξιών ρατσιστών που συνδέονται με τις δολοφονίες 10 ανθρώπων, οι γερμανικές αρχές αναγκάστηκαν να καταφύγουν στην έσχατη λύση: κάλεσαν τους Γερμανούς πολίτες να συνεισφέρουν όπως μπορούν στις έρευνες της Αστυνομίας παρέχοντας πληροφορίες, στοιχεία και γενικά ό,τι έχει υποπέσει στην αντίληψη τους σχετικά με νεοναζιστικές δραστηριότητες στην περιοχή τους.

Οι αρχές θέλουν πληροφορίες σχετικά με τη δράση της οργάνωσης «Εθνικοσοσιαλιστικό Υπόγειο», που συνδέεται με τις δολοφονίες 10 ανθρώπων: οκτώ Τούρκων και ενός Έλληνα κατά το χρονικό διάστημα 2000-2006, καθώς και μιας αστυνομικού το 2007. Ήδη βρίσκονται στη φυλακή τρία άτομα που θεωρούνται ύποπτα, ανάμεσά τους και η 36χρονη Μπεάτε Τσέπε που κινδυνεύει να καταδικαστεί όχι μόνο για πολλαπλά εγκλήματα φυλετικού μίσους, αλλά και τις πρόσφατες δολοφονίες δυο φίλων και συνεργών της, οι οποίοι βρέθηκαν νεκροί σε ένα καμένο τροχόσπιτο πριν ένα μήνα.

«Έχω αναθέσει τις έρευνες σε 420 αστυνομικούς»,
τόνισε ο αρχηγός της ομοσπονδιακής αστυνομίας, Γιέργκ Τσίρκε, προσθέτοντας πως «δεν θα διστάσω να χρησιμοποιήσω κι άλλους τόσους, προκειμένου να ρίξουμε φως στο ζήτημα αυτό. Ωστόσο, ζητάμε και την συνδρομή των πολιτών, να μας προμηθεύσουν με ό,τι πληροφορία μπορεί να μας φανεί χρήσιμη».
Η Τσέπε, μαζί με τους ακροδεξιούς Ούβε Μπένχαρντ και Ούβε Μούντλος ανήκαν στην οργάνωση-ομπρέλα «Εθνικοσοσιαλιστικό Υπόγειο», που θεωρείται από τις αρχές ως η μεγαλύτερη ένωση νεοναζιστών που έχει γνωρίσει η Γερμανία από την πτώση του Χίτλερ. Είχαν εξαφανιστεί και οι τρεις το 1998, όταν η αστυνομία ήταν έτοιμη να τους συλλάβει για την τοποθέτηση δύο βομβών που δεν εξερράγησαν. Από τις 9 Σεπτεμβρίου του 2000 μέχρι τον Απρίλιο του 2006, η τριάδα φέρεται εμπλεκόμενη, εκτός από 14 ληστείες σε τράπεζες, και σε δολοφονίες μίσους οκτώ Τούρκων και ενός Έλληνα, του Θεόδωρου Βουλγαρίδη, με το ίδιο όπλο και με τον ίδιο τρόπο: πυροβολισμός στο κεφάλι από κοντά. Ο άτυχος Βουλγαρίδης είχε εστιατόριο στο Μόναχο και δέχτηκε, όπως και οι Τούρκοι, απρόκλητα τη μοιραία σφαίρα.

Πριν ένα μήνα, στις 4 Νοεμβρίου, μετά από μια ληστεία σε τράπεζα στο Άιζεναχ κοντά στην Ερφούρτη, η αστυνομία ανακάλυψε νεκρούς σε ένα καμένο τροχόσπιτο τους Μούντλος και Μπέχαρντ, που είχαν διαπράξει τη ληστεία. Την ίδια μέρα στη πόλη Τσβίκαου, το σπίτι που έμενε το νεοναζιστικό τρίο έπιασε φωτιά την οποία ακολούθησε έκρηξη, υπό συνθήκες που ακόμη ερευνώνται. Στις 8 Νοεμβρίου η Μπεάτε Τσέπε παραδόθηκε στην αστυνομία δηλώνοντας ότι αυτή προκάλεσε την έκρηξη του σπιτιού στο Τσβίκαου, ενώ το όπλο που χρησιμοποιήθηκε για τις δολοφονίες των καταστηματαρχών βρέθηκε στο διαμέρισμα
.