«Το δικαίωμα στο απόρρητο της επικοινωνίας οριοθετείται από το Σύνταγμα και το κοινό δίκαιο και σύμφωνα με αυτό, το απόρρητο των επιστολών και της ελεύθερης ανταπόκρισης ή επικοινωνίας με οποιονδήποτε άλλο τρόπο είναι απόλυτα απαραβίαστο. Πρόκειται για θεμελιώδες ατομικό δικαίωμα, η προστασία του οποίου αποτελεί υποχρέωση της πολιτείας, με υψηλό βαθμό προτεραιότητας για τις κρατικές Υπηρεσίες και τα όργανά της.
Για την ενίσχυση του θεσμικού πλαισίου διασφάλισης του απορρήτου της τηλεφωνικής επικοινωνίας προβλέφθηκε η ίδρυση στην Ελληνική Αστυνομία, ειδικής Υπηρεσίας για την πρόληψη και καταστολή των εγκλημάτων παραβίασης του απορρήτου των ηλεκτρονικών επικοινωνιών, η οποία συνεργάζεται με την Α.Δ.Α.Ε. και είναι υπό την εποπτεία του αρμόδιου Εισαγγελέα, η Σύσταση Γραφείου Ασφάλειας Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών και ιδρύθηκε η Υπηρεσία Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος (ΥΠ.Ο.Α.Δ.Η.Ε.). Επίσης, αναδιοργανώθηκε και εξειδικεύτηκε ο ρόλος της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.
Σε ότι αφορά στο ζήτημα των αποτελεσματικότερων ελέγχων των αντικειμένων που διακινούνται ταχυδρομικώς, σημειώνεται ότι, το προσωπικό των αρμοδίων Υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας, στα πλαίσια των καθηκόντων του, ασχολούνται άμεσα, με τις σχετικές υποθέσεις, στις περιπτώσεις που ενημερωθούν για σχετική καταγγελία ή πληροφορία», επισημάνθηκαν σε απάντηση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Χρήστου Παπουτσή, σε ερώτηση που κατέθεσε στο πλαίσιο του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, ο Βουλευτής Μαγνησίας της Ν.Δ. κ. Αθ. Νάκος.