14/12/11

Γνώριζε το σχέδιο απόδρασης η ΕΛ.ΑΣ;


Του Βασίλη Λαμπρόπουλου
Η ΕΛ.ΑΣ είχε πληροφορίες προ πολλών ημερών για ύποπτη «κινητικότητα» και για πιθανό σχέδιο απόδρασης από τις φυλακές Κορυδαλλού του βαρυποινίτη Παναγιώτη Βλαστού, που φέρεται να συνεννοείτο γι' αυτό με άλλον συγκατηγορούμενό του στην υπόθεση απαγωγής του εφοπλιστή Περικλή Παναγόπουλου, ο οποίος κρατείται σε άλλη πτέρυγα στην ίδια φυλακή.

Υψηλόβαθμα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ είχαν μάλιστα ζητήσει να υπάρχει επιφυλακή στις δικαστικές φυλακές Κορυδαλλού. Ομως, παρ' όλα αυτά ο Παναγιώτης Βλαστός και πέντε κρατούμενοι αντεξουσιαστές, με χαρακτηριστική ευκολία, μπόρεσαν να αιφνιδιάσουν τους υπευθύνους φρούρησης του Κορυδαλλού και να φτάσουν ένα βήμα πριν την απόδραση. Τώρα πλέον οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ που ασχολούνται με την υπόθεση προσπαθούν να ανακαλύψουν ποιοι μπορεί να ήταν οι συνεργοί έξω από την φυλακή των έξι παρ' ολίγον δραπετών, οι οποίοι θα τους παρελάμβαναν με δύο ή τρία οχήματα και θα εξαφανίζονταν. Επιπλέον τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ εστιάζουν το ενδιαφέρον τους στη σύνθεση της ομάδας απόδρασης αφού, όπως λένε, «πρέπει κανείς να παρατηρήσει ότι, παρ'ότι φαίνεται να πρωτοστατεί ο Παναγιώτης Βλαστός στο σχετικό εγχείρημα, δεν συμμετέχει κανείς άλλος συγκρατούμενός του από τον ποινικό χώρο αλλά πέντε κατηγορούμενοι ως μέλη της "Συνωμοσίας των Πυρήνων της Φωτιάς"». Κι αυτό δείχνει πολλά για τον σχεδιασμό της απόδρασης και τις στοχεύσεις της ομάδας των «έξι».
Την Τρίτη το μεσημέρι έγινε έλεγχος στο πρόγραμμα μνήμης της συσκευής x-ray που ελέγχει το περιεχόμενο των αντικειμένων που δίνονται από τους επισκέπτες σε κρατουμένους της δικαστικής φυλακής Κορυδαλλού. Από την ηλεκτρονική επανεξέταση των αντικειμένων που παρέλαβαν οι κρατούμενοι το τελευταίο χρονικό διάστημα δεν προέκυψε να έχει διέλθει από τον σαρωτή δεμάτων κάποιο όπλο. Οπως ανέφεραν σωφρονιστικοί υπάλληλοι «το μόνο που φάνηκε στις σχετικές εικόνες ήταν ένα κρυμμένο κινητό τηλέφωνο που παραμένει άγνωστο αν είχε εντοπισθεί από τους υπαλλήλους των φυλακών» [tovima].
Οπως ανέφεραν λοιπόν στο «Βήμα» υψηλόβαθμα στελέχη της Κατεχάκη «είχαμε εδώ και τουλάχιστον δύο μήνες πληροφορίες ότι κάτι ετοιμάζει ο Παναγιώτης Βλαστός μαζί με έναν άλλον ιδιώτη κρατούμενο για την απαγωγή του Περικλή Παναγόπουλου. Ο συνομιλητής του Βλαστού είχε κατηγορηθεί και για άλλες αποδράσεις από τον Κορυδαλλό ενώ είχε διαπιστωθεί ότι διατηρούσε επαφές με ομάδες αντεξουσιαστών. Αρχικά το ενδιαφέρον μας εστιάστηκε σε απόπειρα απόδρασης ποινικών. Ομως όταν άρχισαν να μεταφέρονται στην Α' Πτέρυγα Κορυδαλλού και κρατούμενοι για την υπόθεση της «Συνωμοσίας των Πυρήνων της Φωτιάς» ενόψει μίας δίκης τους και της αυτοπρόσωπης παρουσίας τους στο Συμβούλιο Εφετών, η ανησυχία μας μεγεθύνθηκε για τυχόν συμμετοχή στο εγχείρημα και αντεξουσιαστών. Είχαμε ζητήσει να υπάρχει γενική επιφυλακή ώστε να μην επαναληφθεί το φιάσκο με τις δύο αποδράσεις με ελικόπτερο των ποινικών Βασίλη Παλαιοκώστα και Αλκετ Ριζάι. Υπενθυμίζαμε ακόμη την περίπτωση της μεγάλης φυγής, το 2001, του κακοποιού Κώστα Πάσαρη με την βοήθεια αντεξουσιαστών που τo είχαν ρίξει όπλο μέσα στο προαύλιο των φυλακών».

Την ύπαρξη σχετικής ανησυχίας για σχέδιο απόδρασης στις φυλακές Κορυδαλλού επιβεβαίωσαν και σωφρονιστικοί υπάλληλοι που ανέφεραν ότι «οι σχετικές πληροφορίες πύκνωναν το τελευταίο χρονικό διάστημα».
Ωστόσο ο αιφνιδιασμός όλων ήταν πλήρης. Σύμφωνα με τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ «ο Παναγιώτης Βλαστός φέρεται να συνεννοήθηκε με τους Γιώργο και Μιχάλη Νικολόπουλο, τον Χρήστο Τσάκαλο, τον Θεόφιλο Μαυρόπουλο και τον Γιώργο Πολύδωρο που κατηγορούνται ως μέλη της "Συνωμοσίας των Πυρήνων της Φωτιάς" και κρατούντο στην ίδια πτέρυγα. Ετσι φρόντισαν το μεσημέρι της Δευτέρας όλοι να έχουν επισκεπτήριο στις φυλακές Κορυδαλλού από ανυποψίαστους συγγενείς και να βρεθούν όλοι την κρίσιμη ώρα στον ίδιο χώρο. Τουλάχιστον τρεις αντεξουσιαστες βρέθηκαν με μαχαίρια στα χέρια, που πιθανολογείται ότι άρπαξαν από την κουζίνα, ενώ άγνωστο παραμένει», όπως αναφέρουν οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ, «πως βρέθηκε το πιστόλι Glock στα χέρια του Παναγιώτη Βλαστού».

Σημειώνεται ότι δεκάδες τέτοιου είδους όπλα είχαν βρεθεί στην κατοχή μελών της οργάνωσης «Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς» και στα καταλύματα της ένοπλης ομάδας. Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ εξετάζουν σαν πρώτο ενδεχόμενο το όπλο να ρίχθηκε από έναν τοίχο μέσα στο προαύλιο, ωστόσο εξετάζουν και το σενάριο να το μετέφερε κάποιος επισκέπτης ή σωφρονιστικός υπάλληλος που βρήκε έναν τρόπο να περάσει από τις διαδικασίες ελέγχου. Σημειώνεται επίσης, ότι οι επισκέπτες των φυλακών δεν διέρχονται από διαδικασία σωματικού ελέγχου, ούτε διέρχονται από μαγνητική πύλη για να διαπιστωθεί αν μεταφέρουν όπλα. Κι αυτό γιατί στα συνήθη επισκεπτήρια δεν έρχονται σε επαφή με τους κρατουμένους και τους μιλούν πίσω από τζάμι. Ομως την Δευτέρα ήταν το λεγόμενο «ελεύθερο επισκεπτήριο» και επιτρέπονταν οι συναντήσεις κρατουμένων και συγγενών τους χωρίς το γυάλινο παραπέτασμα.

Παράλληλα είχαν διατυπωθεί υπόνοιες ότι σε αυτόν τον σχεδιασμό πιθανόν συμμετείχαν και κρατούμενοι για την υπόθεση της «Συνωμοσίας των Πυρήνων της Φωτιάς».