29/12/11

Υπόλογος ο υπουργός δικαιοσύνης στον πρωθυπουργό


Στο τραπέζι του πρωθυπουργού είναι οι παραιτήσεις των δυο αδέκαστων Εισαγγελέων, στην προγραμματισμένη  σημερινή συνάντηση του  με τους επικεφαλής των Ανωτάτων Δικαστηρίων.
Η ατζέντα της συνάντησης αν δεν ανατρέπεται σίγουρα εμπλουτίζεται καθώς κυρίαρχο θέμα συζήτησης μεταξύ του πρωθυπουργού και των Ανώτατων Δικαστικών θα αποτελέσει η χθεσινή, αιφνιδιαστική παραίτηση των δύο οικονομικών Εισαγγελέων κ.κ. Γρηγόρη Πεπόνη και Σπύρο Μουζακίτη οι οποίοι αποχώρησαν καταγγέλλοντας πολιτικές παρεμβάσεις στο έργο τους αλλά και παρεμβάσεις εκφραστών οργανωμένων συμφερόντων του οικονομικού εγκλήματος.


Αφορμή για την παραίτησή τους ήταν σχέδιο νόμου που έστειλε το υπουργείο Οικονομικών στην Εισαγγελία με το οποίο καταργείται ουσιαστικά το σημερινό Τμήμα και η δίωξη του οικονομικού εγκλήματος ανατίθεται σε αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

Η επιστολή προωθήθηκε μέσου του προϊσταμένους τους αντεισαγγελέα κ. Ν. Παντελή στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Ι. Τέντε.

 Η σημερινή ατζέντα της συνάντησης  αν δεν είχε υπάρξει η ανατροπή από την παραίτηση των δύο εισαγγελέων θα αφορούσε στην ταχύτερη και αποδοτικότερη απονομή της δικαιοσύνης αλλά και στην κατάσταση όπως αυτή έχει διαμορφωθεί λίγες ημέρες  λίγες ημέρες μετά την παρουσίαση στο Υπουργικό Συμβούλιο του νέου πολυνομοσχεδίου, με το οποίο λαμβάνονται δεκάδες μέτρα για την επιτάχυνση των διαδικασιών.  
Στη συνάντηση υπό τον Πρωθυπουργό μετέχουν  η πρόεδρος του Αρείου Πάγου κυρία Ρένα Ασημακοπούλου , οι κκ. Π. Πικραμμένος του Συμβουλίου Επικρατείας, Ι. Καραβοκύρης του Ελεγκτικού Συνεδρίου και ο εισαγγελέας του Α.Π. κ. Ιωάννης Τέντες.


Παρόντες στη συνάντηση θα είναι επίσης ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Μιλτ. Παπαϊωάννου, ο υπουργός Επικρατείας και πρώην αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Επικρατείας κ. Γ. Σταυρόπουλος, η κυρία Ελένη Διακομανώλη - Ανδρειωτέλλη (Γενική Επιτροπεία της Επικρατείας των Τακτικών Διοικητικών Δικαστηρίων) και ο κ. Διονύσης Λασκαράτος (Γενικός Επίτροπος Ελεγκτικού Συνεδρίου).
Στο μεταξύ επείγουσα προκαταρκτική εξέταση για τις καταγγελίες των οικονομικών εισαγγελέων Γρ. Πεπόνη και Σπ. Μουζακίτη διέταξε ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιωάννης Τέντες. Την ανέθεσε στον αρχαιότερο αντιεισαγγελέα τοτ Αρείου Πάγου Φώτη Μακρή. Τον καλεί να διερευνήσει κυρίως το σημείο της επιστολής παραίτησης των δύο όπου αναφέρουν ότι δεν είναι «εισαγγελλείς υπό απαγόρευση και καθ΄υπαγόρευση».

Σύμφωνα με πληροφορίες οι πρώτοι που θα κληθούν να καταθέσουν στα πλαίσια της δικαστικής αυτής έρευνας είναι οι δύο εισαγγελείς οι οποίοι βρίσκονται σε γραμμή επικοινωνίας με τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.