17/1/12

Ο Καραμπέρης και τ' άλλα παιδιά

Διαβάστε τι είχε γράψει στις 17-11-2008 ο Χρήστος Τελίδης για το ΕΘΝΟς


Με το δύσοσμο «βαλτοπέδιο» της «Ανθεμιάς ΑΕ», της οποίας οι διασυνδέσεις φτάνουν στις παρυφές του κόσμου της νύχτας της Θεσσαλονίκης, έχει να κάνει το βίντεο, το οποίο αποκαλύφθηκε και έχει καταγραφεί από κρυφή κάμερα, παρουσιάζοντας τον δικηγόρο Μιχάλη Κουκοβίνο να συνομιλεί με γνωστό ιδιοκτήτη νυκτερινών κέντρων της Θεσσαλονίκης.
Σ αυτό φαίνεται να διαπραγματεύεται την απόσπαση κάποιων ανταλλαγμάτων, ώστε, όπως φέρεται να υποστηρίζει, να μην προχωρήσουν δικαστικά οι διεκδικήσεις των ακτημόνων κατοίκων της Νέας Ραιδεστού, προκειμένου να μην ακυρωθούν κάποιες από τις παραχωρήσεις των οικοπέδων-φιλέτων στη Μονή Βατοπεδίου και κατ επέκταση η πώλησή τους στην «Ανθεμιάς ΑΕ».
Πρόσωπο-κλειδί στην υπόθεση αναδεικνύεται ο επιχειρηματίας και ιδιοκτήτης νυκτερινών κέντρων, Μάρκος Καραμπέρης, ο οποίος παραδέχτηκε πως είναι αυτός με τον οποίο εμφανίζεται στο βίντεο να συνομιλεί ο Μιχάλης Κουκοβίνος, σύντροφος της δικηγόρου Τ. Σωτηροπούλου. Οπως ισχυρίζεται ο πρώτος, ο Αθανάσιος Πάπιστας, ιδιοκτήτης της «Ανθεμιάς ΑΕ», στην οποία κατέληξαν τα 64 οικόπεδα της Μονής Βατοπεδίου, είναι φίλος του και μεσολάβησε για λογαριασμό του, προκειμένου να «κλείσει» η υπόθεση.
Αποκάλυψη
Χθες ο ιδιοκτήτης του Ράδιο Θεσσαλονίκη, Στέφανος Διαμαντόπουλος, αποκάλυψε ότι το συγκεκριμένο βίντεο το είχε στην κατοχή του ήδη από τα μέσα Ιουλίου του 2007 ο ίδιος ο Αθανάσιος Πάπιστας. Μάλιστα τότε τον είχε καλέσει στα γραφεία της εταιρείας και του το είχε δείξει, σε μια προσπάθεια να ισχυριστεί πως δεν υπάρχει τίποτα επιλήψιμο με τα οικόπεδα της Μονής και πως ο συγκεκριμένος δικηγόρος, Μ. Κουκοβίνος, επιχειρούσε να αποσπάσει κέρδη από την υπόθεση.
Το συγκεκριμένο βίντεο ίσως και κάποια άλλα, σε συνδυασμό με την εμπλοκή και του Μάρκου Καραμπέρη, ο Αθ. Πάπιστας φαίνεται πως τα χρησιμοποίησε περισσότερο για να «κλείσει» στόματα γύρω από αυτήν τη «δύσοσμη» υπόθεση των οικοπέδων, παρά για να λάμψει η αλήθεια.
Ετσι ο ίδιος δεν κατήγγειλε την υπόθεση της απόπειρας εκβιασμού ούτε στην Αστυνομία ούτε στην Εισαγγελία Θεσσαλονίκης, αλλά ούτε και τα έδωσε από τότε στη δημοσιότητα.
Το γεγονός ότι το συγκεκριμένο βίντεο δόθηκε μόλις τώρα στη δημοσιότητα (σ.σ.: προβλήθηκε την Παρασκευή στον ΑΝΤ1), ενάμιση χρόνο μετά, ευλόγως δημιουργεί πολλά ερωτηματικά. Ολοι οι πρωταγωνιστές της υπόθεσης έχουν σχέσεις μεταξύ τους, που συχνά γεννούν πολλά ερωτηματικά, ενώ πολιτικά κινούνται στον ίδιο -δεξιό μέχρι και ακροδεξιό- χώρο.
Επίσης, τουλάχιστον οι δύο πρώτοι διατηρούν πολύ καλές σχέσεις και με τον νομάρχη Θεσσαλονίκης, Παναγιώτη Ψωμιάδη.
Οι Πάπιστας και Καραμπέρης διατηρούν και στενές επιχειρηματικές σχέσεις, αφού ο δεύτερος έχει παραχωρήσει στον πρώτο τον χώρο ενός από τα νυχτερινά του κέντρα, στην περιοχή του αεροδρομίου της Θεσσαλονίκης, προκειμένου να τον ανακαινίσει και να τον δουλέψει ο ίδιος.
Ο Μ. Καραμπέρης έχει τα γραφεία του στο μεγάλο γυάλινο κτίριο, το οποίο δεσπόζει στην πλατεία Βαρδαρίου, στην αρχή της οδού Μοναστηρίου, όπου εμφανίζεται να ασχολείται με μια εταιρεία ακινήτων.
Εκείνο, επίσης, που πρέπει να αναφέρουμε είναι πως την εποχή που ο πατέρας του Μ. Καραμπέρη κυριαρχούσε με τα νυχτερινά του κέντρα στη Θεσσαλονίκη, ο αδερφός του Στέφανος, ως διοικητής του παραρτήματος Θεσσαλονίκης της ΚΥΠ την περίοδο της χούντας, ήταν ο φόβος και ο τρόμος στην περιοχή και είχε εμπλακεί σε βασανισμούς αγωνιστών, ενώ μετά τη δικτατορία καταδικάστηκε σε κάθειρξη πέντε χρόνων.
Οσο για τον Αθ. Πάπιστα, ερωτηματικά προκαλεί η ξαφνική εκτίναξή του, μόλις τα 2-3 τελευταία χρόνια, στον επιχειρηματικό κόσμο, όχι μόνο στη Θεσσαλονίκη αλλά και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας και της Κύπρου.
«Πώς έγινε από 2-3 καταστήματα πωλήσεων γνωστής εταιρείας κινητής τηλεφωνίας να κινείται σε έναν χώρο δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ;», είναι το ερώτημα που διατυπώνεται.
Ερωτηματικά
Πολλά ερωτηματικά προκαλεί το γεγονός ότι ο Αθ. Πάπιστας, παρά τη σωρεία των αποκαλύψεων γύρω από την «Ανθεμιάς ΑΕ» και τις αποκαλύψεις για το σκάνδαλο του Βατοπεδίου, από τους πρώτους μήνες του 2007 μέχρι σήμερα αποφεύγει συστηματικά να δώσει δημόσια απαντήσεις. Αντίθετα, όπως προκύπτει και γνωρίζουν αρκετοί στη Θεσσαλονίκη, επιχειρήθηκε να εξασφαλιστεί η σιωπή γύρω από την υπόθεση αυτή, συχνά παρασκηνιακά.
Αναφορικά με τη σχέση του Μ. Κουκοβίνου με τον Μ. Καραμπέρη, σύμφωνα με τον πρώτο χρονολογείται από πολύ παλιά. Υποστηρίζει, μάλιστα, ότι από το 1997 δανειζόταν από αυτόν χρηματικά ποσά με τόκο που έφτανε μέχρι και στο 70%, ενώ επικαλείται και την υπογραφή υποθήκης ενός ακινήτου του.
Επίσης ο Μ. Κουκοβίνος ισχυρίζεται ότι οι τρόποι που χρησιμοποιεί για την είσπραξη των χρημάτων και των τόκων δεν είναι και τόσο ορθόδοξοι, κάνοντας λόγο για μπράβους της νύχτας που απειλούν, αναφέροντας μάλιστα συγκεκριμένα ονόματα.
Αναφορικά με την καταγραφή του βίντεο, ο Μ. Καραμπέρης ισχυρίστηκε χθες πως επειδή το γραφείο του βρίσκεται στην περιοχή του Βαρδαρίου και υπάρχουν κίνδυνοι από ναρκομανείς κ.λπ., ο ίδιος έχει τοποθετήσει κάμερες για την προστασία του. Επίσης δεν απάντησε γιατί το βίντεο μονταρίστηκε και γιατί σβήστηκαν άλλα σημεία από αυτό.
ΟΙ ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΕΙΣ ΤΗΣ «ΑΝΘΕΜΙΑΣ» ΜΕ ΤΗ ΜΟΝΗ ΒΑΤΟΠΕΔΙΟΥ
Η «Ανθεμιάς ΑΕ» συνεστήθη στις 23 Νοεμβρίου του 2006, έξι μέρες μετά την υποβολή της προσφοράς για την αγορά των οικοπέδων, με έδρα την Κοζάνη.
Ανήκει στον όμιλο «Πάπιστας», με μητρική την «Πάπιστας Συμμετοχική ΑΕ», που ελέγχει 14 εταιρείες, μεταξύ των οποίων και 2 στην Κύπρο. Σε αυτήν κατέληξαν τα 64 από τα 74 οικόπεδα της Θεσσαλονίκης, έναντι ποσού 16,1 εκατομμυρίων ευρώ, με συμβόλαιο που υπεγράφη στις 17 Φεβρουαρίου 2007.
Μέλος του ΔΣ της εταιρείας είναι και ο Κύπριος Αθως Κοιρανίδης, οικονομικός σύμβουλος της Μονής Βατοπεδίου στην Κύπρο, όπως ο ίδιος αυτοπροσδιορίστηκε και σε επιστολή που έστειλε πρόσφατα στην κυπριακή εφημερίδα «Φιλελεύθερος».
Ο ίδιος είναι ιδιοκτήτης και μοναδικός μέτοχος εταιρείας με το όνομα «Rassadel Corporation Ltd», η οποία φέρεται να έπαιξε τον ρόλο εγγυητή για να εξασφαλίσει η Μονή Βατοπεδίου δάνειο 134 εκατομμυρίων ευρώ.
Στην εταιρεία συμμετείχε ως μέλος του ΔΣ μέχρι τον περασμένο Ιούνιο και ο Αλέξανδρος Χατζηαλεξάνδρου, που ως δικηγόρος της Μονής Βατοπεδίου πήρε μέρος στη σύνταξη των συμβολαίων για τα 64 οικόπεδα της Θεσσαλονίκης που κατέληξαν στην «Ανθεμιάς ΑΕ».
ΠΡΟΚΑΤΑΡΚΤΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ
Τρεις ώρες κατέθετε στον εισαγγελέα η Σωτηροπούλου
Η δικηγόρος Τάνια Σωτηροπούλου κατέθεσε επί τρεις ώρες χθες το μεσημέρι στον εισαγγελέα Πρωτοδικών, Ευάγγελο Μαδεμλή, στο πλαίσιο της επείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης που διέταξε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας, Δ. Παπαγεωργίου, μετά την προβολή του βίντεο.
Η κ. Σωτηροπούλου, δικηγόρος των οικογενειών που διεκδικούσαν οικόπεδα στη Νέα Ραιδεστό, τα οποία παραχωρήθηκαν στη Μονή Βατοπεδίου, αρνήθηκε να κάνει οποιαδήποτε δήλωση κατά την αποχώρησή της από το γραφείο του εισαγγελέα σχετικά με το περιεχόμενο της κατάθεσής της.
Τις επόμενες μέρες, στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης, αναμένεται να κληθούν να καταθέσουν κι άλλοι μάρτυρες, όπως ο δικηγόρος Μιχάλης Κουκοβίνος, που φαίνεται στο βίντεο να ζητεί ανταλλάγματα για να μην αποκαλύψει στοιχεία για την υπόθεση, κι ο επιχειρηματίας Μάρκος Καραμπέρης που συνομιλεί μαζί του.
Η προκαταρκτική εξέταση γίνεται για να διαπιστωθεί αν στοιχειοθετείται το αδίκημα της απόπειρας εκβίασης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η μάρτυρας Τάνια Σωτηροπούλου υποστήριξε ότι δεν γνώριζε τίποτα για τη συνάντηση Κουκοβίνου και Καραμπέρη, ούτε για οποιαδήποτε απόπειρα εκβιασμού.
Επικαλέστηκε, μάλιστα, το γεγονός ότι η ίδια συνέχισε κανονικά και με ένταση όλη τη νομική και δικαστική διεκδίκηση για λογαριασμό των ακτημόνων της Νέας Ραιδεστού.
Επίσης η ίδια ήταν που τροφοδότησε με φακέλους γύρω από την υπόθεση-σκάνδαλο της ανταλλαγής-παραχώρησης των οικοπέδων πολιτικά κόμματα, βουλευτές, τον Δικηγορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης, καθώς και πολλά ΜΜΕ, και βέβαια δεν σκέφτηκε ουδόλως την απόκρυψή της, όπως γνωρίζουν πολύ καλά όσοι αυτά τα δύο χρόνια ήρθαν σε επαφή μαζί της. Ακόμη κατέθεσε πως από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε την υπόθεση της Νέας Ραιδεστού δεχόταν συνεχώς απειλές.
«ΠΑΡΑΙΤΟΥΜΑΙ ΑΝ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΘΕΙ»
Π. Ψωμιάδης: Θα καεί νομικά, αν δεν ζητήσει συγνώμη η δικηγόρος
Οτι «θα καεί νομικά, κοινωνικά και οικονομικά τόσο η ίδια όσο και ο σύντροφός της, Μ. Κουκοβίνος, αν δεν ζητήσει συγνώμη» απείλησε την Τάνια Σωτηροπούλου ο νομάρχης Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Ψωμιάδης, στη διάρκεια τηλεφωνικής παρέμβασης και των δύο στο δελτίο ειδήσεων του Mega το βράδυ του Σαββάτου.
Ο ίδιος υποστήριξε πως έχει ηχητικό ντοκουμέντο, με το οποίο επιβεβαιώνεται πως στη συνάντησή τους στο γραφείο του στη νομαρχία δεν έγινε από την πλευρά του καμία αναφορά στον πρωθυπουργό, όπως κατέθεσε η δικηγόρος στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής.
Οσο για τη μάρτυρα, που ήταν και αυτή παρούσα στη συνάντηση, είπε πως «αν αυτή βγει και επιβεβαιώσει την καταγγελία της Σωτηροπούλου, ο ίδιος θα παραιτηθεί από νομάρχης».
«Βόμβα-βίντεο, βίντεο αλήθειας. Αποδεικνύεται ότι υπάρχει μια πλεκτάνη, μια οικογένεια εκβιαστών, θα αποδειχτεί στα δικαστήρια. Αποδεικνύεται πως ό,τι έχει πει εις βάρος μου η κ. Σωτηροπούλου ήταν ψευδές.
Πού είναι η δεύτερη μάρτυς που ήταν παρούσα; Ολα αυτά προβληματίζουν. Και το βασικότερο είναι «κάτω τα χέρια από τον Καραμανλή, από τον πρωθυπουργό, όταν δεν έχεις τεκμηριωμένα στοιχεία»». Τα παραπάνω δήλωσε ο Π. Ψωμιάδης από την Κοζάνη, όπου πήγε για να παραβρεθεί στην επίσκεψη του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή.