11/2/12

Άδειασαν τον διώκτη της Κινέζικης μαφίας

Ταινία θυμίζει η ζωή του 52χρονου Γουάνγκ Λιούν, πρώην αστυνομικού διευθυντή της πόλης Τσονγκίνγκ της Κίνας. Εχει στο σώμα του 20 σημάδια από σφαίρες και μαχαιριές, «παράσημα» από τον πολυετή αγώνα του εναντίον αδίστακτων συνδικάτων του οργανωμένου εγκλήματος. Οι ιστορίες για το πώς εξάρθρωσε τη διαβόητη «συμμορία των τριών» της πόλης κυκλοφορούν σε τετράτομο «λαϊκό ανάγνωσμα» στην Κίνα, ενώ ήδη γυρίζονται ένα φιλμ μεγάλου μήκουςκαι ένα τηλεοπτικό σίριαλ για τα κατορθώματά του.
Τώρα όμως ξαφνικά οι Αρχές ανακοίνωσαν ότι ο Γουάνγκ «λόγω της μακροχρόνιας υπερεργασίας αντιμετωπίζει προβλήματα άγχους και η υγεία του έχει επιβαρυνθεί. Γιαυτό ακολουθεί θεραπεία διακοπών». Φήμες θέλουν την «θεραπεία διακοπών» να σημαίνει απομάκρυνση, ίσως ακόμη και σύλληψη του Γουάνγκ, διότι επιχείρησε να ζητήσει πολιτικό άσυλο στις ΗΠΑ.
Τις φήμες ενίσχυσε η ασυνήθιστη αυξημένη παρουσία αστυνομικών δυνάμεων γύρω από το αμερικανικό προξενείο στην γειτονική πόλη Τσενγκντού την περασμένη Τρίτη. Αμερικανοί διπλωμάτες στο Πεκίνο τόνισαν ότι «δεν ζητήθηκε ενίσχυση της ασφάλειας του προξενείου» αλλά αρνήθηκε να κάνει οποιοδήποτε άλλο σχόλιο.


Σε μία χώρα που μαστίζεται από την διαφθορά των κρατικών αξιωματούχων, ο συγκεκριμένος αστυνομικός παρουσιάστηκε σαν «αδιάφθορος» και ήρωας γύρω στο 2008, όταν, με εντολή του Πεκίνου, η δράση του προβαλλόταν καθημερινά σε όλα τα μέσα ενημέρωσης της Κίνας. Τον Μάιο του 2011 άφησε τα αστυνομικά του καθήκοντα και αναβαθμίστηκε σε αντιδήμαρχο της Τσονγκίνγκ.

Πρόσωπο - κλειδί για τον Γουάνγκ θεωρείται ο εξαιρετικά φιλόδοξος τοπικός κυβερνήτης Μπο Σιλάι. Ο Μπο επένδυσε πολιτικά στον αστυνομικό διευθυντή, έδινε μαζί του συνεντεύξεις, μοιραζόταν την επιτυχία και την αναγνωρισιμότητα. Αναλυτές εκτιμούν ότι ο στόχος του Μπο ήταν πολύ υψηλός: μία θέση στο επόμενο Πολιτικό Γραφείο του πανίσχυρου Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας, τα μέλη του οποίου θα εκλεγούν το φθινόπωρο. Τώρα, μετά τις φήμες για απόπειρα του Γουάνγκ να ζητήσει πολιτικό άσυλο στις ΗΠΑ, η κομματική καρριέρα του Μπο μπορεί να τελειώσει άδοξα και απότομα.

Πληροφορίες που δεν έχουν επιβεβαιωθεί αναφέρουν ότι οι δύο άνδρες είχαν πρόσφατα έναν γερό καυγά, για άγνωστους λόγους, ο οποίος «έφτασε στα αυτιά» της κομματικής ηγεσίας του Πεκίνου. Γεγονός είναι ότι στελέχη των υπηρεσιών καταπολέμησης της διαφθοράς κατέφθασαν στην Τσονγκίνγκ και ακολούθησε η...«θεραπεία διακοπών» του άλλοτε αστυνομικού διευθυντή-πρότυπο.