8/2/12

Ο Μάνος παρέδωσε μαθήματα

Για άλλη μια φορά ο Χρ. Παπουτσής τίμησε με την παρουσία του αυτήν τη νευραλγική υπηρεσία


Ο Μάνος Σφακιανάκης

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το 1ο Συνέδριο σε θέματα Ασφαλούς Πλοήγησης στο Διαδίκτυο, που διοργανώθηκε από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, σε συνεργασία με την Υποδιεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και πραγματοποιήθηκε σήμερα (08-02-2012) το πρωί, σε κεντρικό ξενοδοχείο των Αθηνών.
Στην έναρξη του Συνεδρίου, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, κ. Χρήστος Παπουτσής, μεταξύ άλλων, τόνισε: «Το διαδίκτυο είναι στην πραγματικότητα ένα μέσο που μπορεί να βελτιώσει τη ζωή μας. Αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι η ζωή μας. Εμείς λοιπόν στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, λέμε ένα αποφασιστικό «ναι» στο διαδίκτυο. Λέμε «ναι» στην ασφαλή πλοήγηση. Λέμε όμως «όχι», βάζουμε ένα «stop» στους κινδύνους, στις απάτες, στον εθισμό. Η ασφαλής πλοήγηση είναι υπόθεση όλων μας. Ναι λοιπόν στο διαδίκτυο, αλλά με προϋποθέσεις. Προϋποθέσεις που διαμορφώνουν ένα σταθερό πλαίσιο δεοντολογίας και νομιμότητας. Και εδώ η Πολιτεία έχει επίσης να κάνει πολλά ακριβώς για να οικοδομήσει το καλύτερο και το ασφαλέστερο πλαίσιο της νομιμότητας».
Ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, κ. Μανώλης Όθωνας, στην ομιλία του, μεταξύ άλλων, τόνισε: «Η σύγχρονη Ελληνική Αστυνομία, εκτός του κυρίως ή αμιγώς αποτρεπτικού και κατασταλτικού της ρόλου, έχει και έναν σύγχρονο κοινωνικό ρόλο πρόληψης και ενημέρωσης. Κορύφωση αυτής της διάστασης και αυτής της προσπάθειας είναι η σημερινή διαδικασία και είμαι βέβαιος ότι και οι τρεις επιμέρους θεματικές ενότητες θα παράξουν χρήσιμο υλικό για επανασχεδιασμό δράσεων και πρωτοβουλιών από την πλευρά της Υπηρεσίας. Κυρίως όμως, θέλω να τονίσω εμφατικά τη σημασία της τρίτης θεματικής ενότητας που θα αναπτυχθεί σε συνεργασία με εξαίρετους εκπροσώπους του Δικαστικού και Εισαγγελικού κλάδου. Με εκείνους δηλαδή που αποτελούν καθημερινούς, πολύτιμους συνεργάτες της Υποδιεύθυνσης και της Ελληνικής Αστυνομίας στη δίωξη ιδιαίτερης μορφής εγκλημάτων».
Στον χαιρετισμό που απηύθυνε ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Νικόλαος Παπαγιαννόπουλος, μεταξύ άλλων, τόνισε: «Πρέπει να επισημάνουμε την ιδιαίτερη σημασία και τη βαρύτητα που δίνουν το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και η Ελληνική Αστυνομία, τόσο στην καταπολέμηση του ηλεκτρονικού εγκλήματος, όσο και στην μέριμνα για την ασφαλή χρήση του διαδικτύου. Η νομοθετική πρωτοβουλία, που εκδηλώθηκε με την αναβάθμιση του Τμήματος Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος των Διευθύνσεων Ασφάλειας Αττικής και Θεσσαλονίκης σε Υποδιεύθυνση και τη λειτουργία της στο πλαίσιο της νεοσύστατης Υπηρεσίας Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, αποδεικνύεται εξαιρετικά επιτυχής και τα αποτελέσματα από την επιχειρησιακή της δράση, έχουν τύχει όχι μόνο της υπηρεσιακής αξιολόγησης, αλλά κυρίως της κοινωνικής εκτίμησης και αποδοχής».
Επιπλέον στο Συνέδριο παρέστησαν ο Πανοσιολογιώτατος εκπρόσωπος του Μακαριοτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Πρωτοσύγκελος κ.κ. Χρυσόστομος, ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης κ. Ελευθέριος Οικονόμου, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Δικαιοσύνης κ. Νικόλαος Κανελλόπουλος, η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου κα. Ρένα Ασημακοπούλου, ο Αντεισαγγελέας Αρείου Πάγου κ. Αθανάσιος Κατσιρώδης, ο Προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών κ. Ιωάννης Σακελλάκος, η Προϊσταμένη της Εισαγγελίας Αθηνών κα. Ελένη Ράικου, ο Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος Αντιναύαρχος Κωνσταντίνος Σούλης, ο Γενικός Επιθεωρητής Υπηρεσιών Νοτίου Ελλάδος του Πυροσβεστικού Σώματος, Αντιστράτηγος Σωτήριος Γεωργακόπουλος ως εκπρόσωπος του Αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος, ο Υπαρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Νικόλαος Σερέτης, ο Γενικός Επιθεωρητής Αστυνομίας Νοτίου Ελλάδος, Αντιστράτηγος Γρηγόριος Μπαλάκος, ο Προϊστάμενος Επιτελείου του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Αδαμάντιος Σταματάκης, ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, Ταξίαρχος Νικόλαος Μάρκου, ο Εισαγγελέας επόπτης της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος κ. Ιωάννης Δραγάτσης, ανώτατοι και ανώτεροι Αξιωματικοί των Σωμάτων Ασφαλείας, εκπρόσωποι των χορηγών, διευθυντές ασφάλειας συστημάτων πληροφορικής, στελέχη επιχειρήσεων, νομικοί, σπουδαστές των παραγωγικών σχολών της Αστυνομικής Ακαδημίας, μαθητές κ.α.
Η διοργάνωση, που πραγματοποιήθηκε με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ασφαλούς Πλοήγησης στο Διαδίκτυο, περιελάμβανε τρεις (3) θεματικές ενότητες, οι οποίες διεξήχθησαν σε διαφορετικές αίθουσες και σε παράλληλο χρόνο. Περιλάμβαναν παρουσιάσεις από διακεκριμένους και εξειδικευμένους επιστήμονες, από την Ελλάδα και το εξωτερικό, σε θέματα που αφορούν στην ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο.
Μεταξύ των ομιλητών ήταν Καθηγητές Πανεπιστημίων, εκπρόσωποι των Δικαστικών και Εισαγγελικών Αρχών, καθώς και της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων. Επίσης, εκπρόσωποι από εταιρείες νέων τεχνολογιών και τραπεζικών ιδρυμάτων, από εξειδικευμένες νοσοκομειακές μονάδες, από την Ελληνική Εταιρεία Μελέτης της Διαταραχής Εθισμού στο Διαδίκτυο και ο Προϊστάμενος της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, Αστυνομικός Διευθυντής Εμμανουήλ Σφακιανάκης.
Συγκεκριμένα οι τρεις θεματικές ενότητες που αναπτύχθηκαν ήταν:
  • Τα θετικά του Διαδικτύου , που περιλάμβανε ανάλυση και συζήτηση σχετικά με τα πλεονεκτήματα που έφερε το Διαδίκτυο και οι νέες τεχνολογίες στην καθημερινότητα των ανθρώπων. Επιπλέον, παρουσιάστηκαν νέα πληροφοριακά συστήματα που συμβάλλουν στη δημιουργία και ενίσχυση της καινοτομικής επιχειρηματικότητας.
  • Εθισμός στο Διαδίκτυο , που περιλάμβανε την ανάλυση και την προβολή κινδύνων, που ενέχει η αλόγιστη χρήση του Διαδικτύου, σε ψυχολογικό και σωματικό επίπεδο.
  • Νομική Προσέγγιση και Ασφαλής Πλοήγηση , που περιλάμβανε την ενημέρωση των εκπροσώπων των Εισαγγελικών και Δικαστικών Αρχών, καθώς και των νομικών γύρω από τις νέες τεχνολογίες και το ηλεκτρονικό έγκλημα.