3/3/12

Δεν σκόπευε να σκοτώσει


Κομοτηνή: για απόπειρα ανθρωποκτονίας διώκεται ο 52χρονος
  

Ποινική δίωξη για απόπειρα ανθρωποκτονίας, πρόκληση σωματικής βλάβης η οποία χαρακτηρίζεται επικίνδυνη και κατά συρροή, απόπειρα εκβίασης, αρπαγή, οπλοφορία, οπλοχρησία και άσκοπους πυροβολισμούς, άσκησε το απόγευμα η Εισαγγελέας Πρωτοδικών Ροδόπης εναντίον του 52χρονου που εισέβαλε χθες στο εργοστάσιο Helesi στην ΒΙΠΕ Κομοτηνής και, αφού άνοιξε πυρ με καραμπίνα εναντίον του διευθύνοντος συμβούλου και ενός υπαλλήλου, στη συνέχεια κρατούσε επί δώδεκα ώρες ομήρους δυο εργαζόμενους.

Η δικηγόρος του, Σοφία Σαριπανίδου, μιλώντας στους δημοσιογράφους τόνισε ότι ο πελάτης της δεν είχε σκοπό να σκοτώσει. Αυτό, πρόσθεσε, αποδεικνύεται από το γεγονός ότι τα τραύματα που προκάλεσε δεν είναι σε καίρια ζωτικά σημεία του ανθρώπινου σώματος.

Ανέφερε επίσης ότι σέβεται και εκτιμά τον εργοδότη και κουμπάρο του, δηλώνει μετανιωμένος για τις πράξεις του και πως η κατάσταση εκτραχύνθηκε από λάθος χειρισμούς. Πρόσθεσε ακόμη ότι ο πελάτης της έχει να λαμβάνει αποζημίωση από την εταιρεία, βρίσκεται σε πολύ άσχημη οικονομική κατάσταση, πάσχει από μελαγχολία και η οικογένειά του είναι στο πλευρό του.

Ο δράστης ζήτησε και πήρε προθεσμία για να απολογηθεί, ενώ το μεσημέρι της Δευτέρας θα οδηγηθεί εκ νέου ενώπιον της Εισαγγελέως.

Σημειώνεται ότι χθες το μεσημέρι, ο 52χρονος εμφανίσθηκε στα γραφεία της διοίκησης της εταιρείας κατασκευής κάδων απορριμμάτων Helesi ΑΕ στην ΒΙ.ΠΕ. Κομοτηνής, όπου όπως ισχυρίσθηκε ήρθε να ζητήσει τα δεδουλευμένα που του όφειλαν.

Αρχικά πυροβόλησε με την κυνηγετική του καραμπίνα τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας στον λαιμό, στο χέρι και στα πλευρά ενώ στη συνέχεια πυροβόλησε και τραυμάτισε στα πόδια 30χρονο υπάλληλο. Οι δυο τραυματίες μπόρεσαν να διαφύγουν χάρη στην επέμβαση υπαλλήλων που βρισκόταν στο χώρο, ενώ ο δράστης απειλώντας με την καραμπίνα έπιασε ομήρους δύο άλλους εργαζομένους, ηλικίας 64 και 51 χρόνων και «οχυρώθηκε» στο γραφείο της διοίκησης.

Ακολούθησε άμεση κινητοποίηση της αστυνομίας που απέκλεισε το κτίριο της εταιρείας και συνέβαλε στην αποχώρηση των εργαζομένων με ασφάλεια. Παράλληλα κατέφθασαν δυνάμεις των ΕΚΑΜ, καθώς και διαπραγματευτές της αστυνομίας που άρχισαν να επικοινωνούν μέσω τηλεφώνου με το δράστη.

Αρχικά ο 52χρονος ήταν ανένδοτος. Δεν ήθελε να μιλήσει με κανέναν και μάλιστα δε δίστασε να πυροβολήσει στον αέρα για εκφοβισμό.

Ταυτόχρονα, οι δύο τραυματίες μεταφέρθηκαν στο Σισμανόγλειο νοσοκομείο της Κομοτηνής, όπου αφού τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες νοσηλεύονται εκτός κινδύνου, ενώ ο 30χρονος υπάλληλος υποβλήθηκε σε επέμβαση στα πόδια.

Λίγο αργότερα, με συντονισμένη επιχείρηση της αστυνομίας απελευθερώθηκαν και δύο εργαζόμενες, που είχαν κρυφθεί σε αποθηκευτικό χώρο του εργοστασίου.

Ενώ οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονταν, ο δράστης έθεσε δύο αιτήματα στους αστυνομικούς προκειμένου να πειστεί να παραδοθεί. Απαίτησε την καταβολή δεδουλευμένων ύψους 31.000 ευρώ και την επαναπρόσληψή του στην εταιρεία, στην οποία εργαζόταν από τον Ιούλιο του 2000 ως τα τέλη του περασμένου Αυγούστου, οπότε και απολύθηκε.

Εν τω μεταξύ, σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε η Εταιρεία Helesi ΑΕ, ανέφερε μεταξύ άλλων πως «ο δράστης εργαζόταν ως υπάλληλος γραφείου στις εγκαταστάσεις της Κομοτηνής από 20.07.2000 ως την απόλυσή του, την 31.08.2011, καθόσον επί μακρόν επεδείκνυε ασταθή ανάρμοστη και παραβατική συμπεριφορά στο χώρο εργασίας».

Αργά το βράδυ ο 52χρονος ζήτησε και έλαβε από την ομάδα των διαπραγματευτών φάρμακα ψυχογενούς χαρακτήρα  στο πλαίσιο αγωγής που, όπως είπε, του χορηγήθηκε για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης. Συγχρόνως οι αστυνομικοί ζητούσαν από τον δράστη να μιλούν με τους ομήρους, προκειμένου να διαπιστώσουν ότι είναι καλά στην υγεία τους.

Λίγο μετά τα μεσάνυχτα (12:45 πμ) και ύστερα από πολύωρες διαπραγματεύσεις, ο 52χρονος πείσθηκε τελικά να παραδοθεί απελευθερώνοντας και τους δύο εργαζόμενους που από το μεσημέρι κρατούσε ομήρους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο δράστης διατηρούσε φιλικές σχέσεις με το διευθύνοντα σύμβουλο, καθ' ότι και οι δυο κατάγονταν από το Αίγιο, ενώ όπως είπε ο πρόεδρος του σωματείου των εργαζομένων στην HELESI Κυριάκος Καλπακίδης, ο 52χρονος ως εργαζόμενος δεν είχε προκαλέσει, αλλά πρέπει να αντιμετώπιζε προβλήματα.

Εν τω μεταξύ ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Κομοτηνής, Παντελής Μαγαλιός, δήλωσε ότι καταδικάζει το περιστατικό. «Θα πρέπει να δούμε ποιος όπλισε το χέρι αυτού του ανθρώπου, τι τον έκανε να φτάσει εδώ. Η ανεργία, η οποία έχει διογκωθεί και το κόψιμο των μισθών είναι προβλήματα που θα τα βρούμε μπροστά μας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Επίσης ο κ. Μαγαλιός επεσήμανε ότι λίγο προτού συμβεί η επίθεση, ο ίδιος είχε επισκεφθεί το συγκεκριμένο εργοστάσιο και συναντηθεί με τον ιδιοκτήτη, καθώς οι εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι εδώ και δύο μήνες.