29/3/12

Ηλεκτρονική θωράκιση

Η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος του Μάνου Σφακιανάκη, σε συνεργασία με την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, διοργάνωσε σήμερα  εκδήλωση, σχετικά με την ανάγκη θωράκισης απέναντι στις διαδικτυακές επιθέσεις και την προστασία της πληροφοριακής υποδομής κρίσιμων δομών και εταιρειών.
Στη συνάντηση παραβρέθηκε και απηύθυνε χαιρετισμό ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.
Επίσης παρέστησαν εκπρόσωποι κρίσιμων εθνικών υποδομών και εταιρειών της χώρας, από ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, Υπουργείο Υγείας, Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων - Υπουργείο Οικονομικών, Διεύθυνση Πληροφορικής της Ελληνικής Αστυνομίας, Διεύθυνση Πληροφορικής του Πυροσβεστικού Σώματος, Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, COSMOTE, CYTA, FORTHNETGROUP, HOL, VODAFONE, WIND, ΑΛΦΑ Τράπεζα, Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο Ελλάδος, Τράπεζα E.F.G. EUROBANK, Τράπεζα Πειραιώς, Τράπεζα της Ελλάδος, ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ, ΣΤΑΣΥ Α.Ε., ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με αφορμή τις πρόσφατες διαδικτυακές επιθέσεις σε κρατικές οργανώσεις, αλλά και μεγάλες επιχειρήσεις και αποτελεί την αρχή μιας στενής συνεργασίας και συντονισμένης προσπάθειας όλων των φορέων και θεσμών, για την αντιμετώπιση των διαδικτυακών «απειλών» και των κυβερνοεπιθέσεων.
Αντίστοιχες συναντήσεις θα πραγματοποιούνται κάθε δύο (2) μήνες.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο του χαιρετισμού του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη:
«Θέλω να εκφράσω την ικανοποίησή μου που βρίσκομαι κι εγώ ανάμεσά σας, σήμερα, σε μια συνεδρίαση εξαιρετικά σπουδαία. Νομίζω, ότι όλοι αντιλαμβανόμαστε πολύ καλά πως πρέπει να στείλουμε ένα μήνυμα σε όλους τους συμπολίτες μας ότι αυτή τη στιγμή ένα μεγάλο μέρος των πιο σημαντικών και των πιο ζωτικών υποδομών της χώρας κινείται μέσα από τα συστήματα της πληροφορικής, τις νέες τεχνολογίες. Συνεπώς, στις τεχνολογίες και στα συστήματα, αλλά και στα χέρια των ανθρώπων που τα χειρίζονται, βρίσκεται η ασφάλεια της χώρας, η ασφάλεια των πολιτών και η δημόσια υγεία.
Όπως προηγουμένως είπε και ο Μανώλης Σφακιανάκης, οι πόλεμοι σήμερα πια, παίρνουν άλλο χαρακτήρα. Η προσβολή ενός κοινωνικού συνόλου δεν γίνεται μόνο με όπλα, μπορεί να γίνει με πιο απλούς και πολύ πιο πρωτότυπους τρόπους. Επίσης τα θέματα δημόσιας υγείας μπορούν να προσληφθούν με διάφορους τρόπους, οι οποίοι καθίστανται μαζικά επικίνδυνοι. Aπό την άλλη πλευρά και το έγκλημα χρησιμοποιεί αυτές τις τεχνολογίες και πολλές φορές είναι πολύ πιο μπροστά από τις επίσημες δομές του Κράτους, με αποτέλεσμα να τρέχουμε αγχωμένοι και λαχανιασμένοι πίσω από αυτό.
Τα τελευταία χρόνια ειδικά, το οργανωμένο και το οικονομικό έγκλημα αποτελούν και αυτά μια βόμβα στα θεμέλια της κοινωνίας. Γι’ αυτό λοιπόν, η συντεταγμένη πολιτεία, έχει υποχρέωση να δράσει, αφ ενός μεν προληπτικά αφ’ ετέρου δε αποτελεσματικά. Γι’ αυτό, ακριβώς, βρισκόμαστε σήμερα εδώ. Για να λάβουμε, στο πλαίσιο της συντεταγμένης ελληνικής πολιτείας, όλα εκείνα τα μέτρα, ούτως ώστε να θωρακίσουμε την πατρίδα μας, πρωτίστως από πλευράς ασφάλειας, να θωρακίσουμε τις μεγάλες υποδομές της χώρας, ώστε αυτές να είναι ασφαλείς και να παρέχουν τα δημόσια αγαθά και τις δημόσιες υπηρεσίες με τρόπο που ωφελεί την ελληνική κοινωνία και τους Έλληνες πολίτες.
Βέβαια, ταυτόχρονα, θέλουμε να στείλουμε ένα μήνυμα σε όλους εκείνους που παίζουν ή διαπραγματεύονται με αυτούς τους τρόπους, με αυτές τις επιθέσεις σε βάρος εκατομμυρίων Ελλήνων πολιτών, αλλά και εκατοντάδων εκατομμυρίων ή δισεκατομμυρίων πολιτών σε όλο τον πλανήτη. Το μήνυμα είναι ότι η έννομη τάξη είναι εδώ, η ασφάλεια είναι εδώ, ότι η γνώση και οι υπηρεσίες μας είναι πραγματικά εδώ και μαζί με τη δικαιοσύνη θα μπορέσουν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά και αποφασιστικά και σε κατασταλτικό, αλλά και σε προληπτικό επίπεδο αυτά τα φαινόμενα.
Άλλωστε, πριν από λίγο καιρό που είχαμε ένα παρόμοιο φαινόμενο, η Ελληνική Αστυνομία, το τμήμα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος μαζί με τη Δικαιοσύνη, έδρασαν γρήγορα, αποτελεσματικά και συνελήφθησαν αυτοί οι οποίοι πραγματοποίησαν μια συγκεκριμένη επίθεση.
Εύχομαι, λοιπόν, καλή δύναμη σε όλους σας και αυτή η συνάντηση να είναι πραγματικά παραγωγική. Τα όποια αποτελέσματά της να μεταφερθούν στις Αρχές και στις επιχειρήσεις, τις οποίες εκπροσωπείτε και να μεταφέρουμε στο προσωπικό μας, ότι πλέον η νέα εποχή απαιτεί άλλου είδους επαγρύπνηση και άλλου είδους γνώση.
Εύχομαι καλή επιτυχία σε όλους σας και πάλι και υπό αυτή την έννοια να έχουμε διαρκώς επαγρύπνηση σε υψηλό επίπεδο, να μην εφησυχάσουμε ποτέ. Γιατί, όπως έχει αποδειχθεί, ο εφησυχασμός και η ρουτίνα, είναι ο χειρότερος σύμβουλος σε όσους χειρίζονται θέματα ασφάλειας ή σε όσους χειρίζονται ζητήματα που έχουν σχέση μαζικά με τους πολίτες. Εγώ, τουλάχιστον έχω πικρή πείρα απ΄ αυτό. Το δεύτερο είναι να μπορέσουμε πάντα να είμαστε προνοητικοί, προληπτικοί και να μην είμαστε κατασταλτικοί. Αν μπορούμε να προλαβαίνουμε θα είμαστε πιο επιτυχημένοι και θα έχουμε και λιγότερα έξοδα και έτσι με μεγαλύτερη οικονομία θα έχουμε μεγαλύτερα αποτελέσματα. Να είστε καλά. Σας ευχαριστώ ».