3/4/12

Τέλος ο ναρκωτουρισμός στην Ολλανδία



Του Γιάννη Δαραβίγκα


Οι  Ολλανδικές αρχές ενημέρωσαν τις αντιστοίχως αρμόδιες, στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενώσεως, ότι από την 1η Μαΐου 2012,  τα γνωστά coffee shops, στα οποία μπορούσε ο καθένας να αγοράσει κάνναβη σε όλες τις μορφές, δεν θα δέχονται τουρίστες.

Σύμφωνα με νόμο που ψηφίσθηκε, τα coffee shops θα μετατραπούν σε κλαμπ, με περιορισμένο αριθμό μελών, τα οποία (μέλη) θα πρέπει να καταγράφονται και να ταυτοποιούνται κατά την είσοδό τους. Επίσης, εξίσου σημαντικό είναι ότι τίθεται ένας ακόμα περιορισμός με τον οποίο στην ουσία καταργείται ο ναρκωτουρισμός. Όλοι οι πελάτες- μέλη των coffee shops, θα πρέπει να έχουν κατοικία στην Ολλανδία. Με τον τρόπο αυτό όλοι όσοι ταξίδευαν στο Άμστερνταμ και σε άλλες πόλεις της Ολλανδίας, από γειτονικές κυρίως χώρες (Γερμανία, Γαλλία, Βέλγιο κλπ), ως επί το πλείστον τα Σαββατοκύριακα, για να κάνουν χρήση ναρκωτικών, δεν θα έχουν εφεξής την δυνατότητα να το κάνουν.




Κάναμε λάθος



Η απόφαση της Ολλανδίας που στην ουσία επιβάλλει περιορισμούς  στην χρήση της κάνναβης, υπαγορεύθηκε από τα συμπεράσματα  μελέτης επιτροπής για την αντιμετώπιση των ναρκωτικών στην Ολλανδία.

Από το 2009 η επιτροπή και ο πρόεδρός της κ. J. van de Donk, εισηγούνταν «διορθωτικές» κινήσεις στην πολιτική για τα ναρκωτικά, και διαπίστωναν ότι τα coffee shops είχαν μεγάλη ευθύνη στην ευρεία διάδοση των λεγομένων «μαλακών» ναρκωτικών, και αυτό δεν είναι ο επιδιωκόμενος στόχος σε μια πολιτική για την καταπολέμηση της τοξικομανίας.

Μέχρι σήμερα οι ολλανδικές αρχές, αλλά και διάφοροι υποστηρικτές της ελεύθερης χρήσεως των ναρκωτικών, διακήρυσσαν ότι η ελεύθερη πρόσβαση στις ναρκωτικές ουσίες είναι το «κλειδί» για την καταπολέμηση της διαδόσεως των ναρκωτικών.

Η επίσημη παραδοχή πλέον της Ολλανδικής κυβερνήσεως ότι η ελεύθερη χρήση των ναρκωτικών δεν μειώνει την ζήτησή τους, αλλά αντιθέτως την ευνοεί, συνιστά ριζική ανατροπή και ομολογία αποτυχίας του λεγομένου ολλανδικού μοντέλου για τα ναρκωτικά.

Αντιδράσεις

Οι ιδιοκτήτες των coffee shops, με την συμπαράσταση των κακώς εννοουμένων οικολόγων, διαβλέποντας ότι θα μηδενισθούν τα κέρδη τους από την πώληση των ναρκωτικών, κατέφυγαν στα ευρωπαϊκά δικαστήρια και στο συμβούλιο επικρατείας της Ολλανδίας. Όμως όλες οι προσφυγές απερρίφθησαν.

Έτσι από την 1η Μαΐου 2012,  ο αριθμός των πελατών των

coffee shops θα μειωθεί δραματικά, λόγω των περιορισμών που θα επιβληθούν. Θα απαγορεύεται η διαφήμιση των καταστημάτων και των προϊόντων τους και θα περιοριστεί η πωλουμένη ποσότητα σε 5 γραμμάρια, ανά άτομο.

Επίσης κάθε coffee shop δεν θα μπορεί να έχει περισσότερους από 2000 εγγεγραμμένους πελάτες- μέλη, με υποχρωτική διαμονή στην Ολλανδία, τα στοιχεία των οποίων θα κοινοποιούνται στις αστυνομικές αρχές.

Τέλος, από την 1η Ιανουαρίου 2014, δεν θα επιτρέπεται η λειτουργία coffee shops, σε απόσταση μικρότερη των 350 μέτρων από σχολεία και χώρους όπου συγκεντρώνονται ανήλικα άτομα.

Τελικώς, οι Ολλανδοί είναι σαφές ότι μετάνιωσαν για την μέχρι σήμερα ακολουθούμενη πολιτική «ανοχής» απέναντι στα ναρκωτικά και ιδιαιτέρως απέναντι στην κάνναβη.

Διαπίστωσαν, αυτό που τόσα χρόνια ήταν φανερό και αποδεδειγμένο σε άλλες χώρες που ακολούθησαν το παράδειγμά της : η ανοχή απέναντι στην χρήση της κάνναβης, αντί να μειώσει την ζήτηση, την αύξησε δραματικά.

Και ενώ αυτά συμβαίνουν στην μέχρι σήμερα μητρόπολη της ελεύθερης χρήσης ναρκωτικών, και ενώ οι Ολλανδοί αποφάσισαν περιορισμούς και απαγορεύσεις, κάποιοι περίεργοι τύποι, εδώ στην Ελλάδα, εντός και εκτός του κοινοβουλίου προσπαθούν να εφαρμόσουν αυτά που οι Ολλανδοί θεωρούν αποτυχημένες πολιτικές και τις καταργούν.

Μόνο που στην προκειμένη περίπτωση δεν πρόκειται για κάποιο μνημόνιο, ώστε να δικαιολογηθούν πως δεν το διάβασαν. Πρόκειται για τις ζωές των παιδιών μας. Και θα τους στείλουμε αδιάβαστους.