11/4/12

Για το μεταναστευτικό ο λόγος

Ομιλία Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, στη Βουλή, σχετικά με τροπολογία που κατέθεσε, κατά τη συζήτηση στη Διαρκή Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων του Σχεδίου Νόμου του Υπουργείου Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης: "Κανονισμός Ασφάλισης ΙΚΑ- ΕΤΑΜ και λοιπές διατάξεις"
«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
φέραμε σήμερα μια τροπολογία στη Βουλή για να αντιμετωπίσουμε ένα πρόβλημα το οποίο κάποιοι ονομάζουν «μεταναστευτικό», ενώ κάποιοι άλλοι επιχειρούν να του προσδώσουν χαρακτήρα στρατοπέδων. Ανάλογα, με την πολιτική προσέγγιση που έχει ο καθένας, επιχειρεί να κατονομάσει και να χαρακτηρίσει αυτό το πρόβλημα. Υπάρχει όμως, μια ισχυρή αδυσώπητη πραγματικότητα: η Ελλάδα, είναι η μοναδική χώρα στην Ευρώπη που διαχειρίζεται ένα μεγάλο, εξαιρετικά κρίσιμο, μαζικό, ανθρωπιστικό πρόβλημα. Έχουμε να κάνουμε με τη διαχείριση 150.000 χιλιάδων ψυχών, κάθε χρόνο. Αυτό είναι το πρόβλημα. Έχουμε να κάνουμε με 450.000 παράνομους μετανάστες, που εισήλθαν στη χώρα μας τα τελευταία τρία χρόνια. Από αυτούς, μόνο 50.000 χιλιάδες επαναπροωθήθηκαν, ενώ οι υπόλοιποι σύμφωνα με τις Υπηρεσίες είναι «κάπου εδώ γύρω».
Δεν ξέρω που «γύρω» είναι, σημασία έχει ότι αυτοί μπήκαν στη χώρα παράνομα και δημιουργούν μια βόμβα, υγειονομική και κοινωνική. Είμαστε μια χώρα, η οποία διέρχεται τεράστια οικονομική και κοινωνική κρίση και ταυτόχρονα υπάρχει ένας μεγάλος κίνδυνος: οι δυστυχισμένοι αυτοί άνθρωποι, αναζητούν στον ήλιο, μοίρα, αναζητούν την τύχη τους στην Ευρώπη, ελπίζοντας να ζήσουν καλύτερα τα επόμενα χρόνια, σε μια χώρα όμως η οποία, δεν μπορεί πλέον να συντηρήσει αυτό το κοινωνικό ζήτημα. Η κοινωνική ειρήνη τίθεται σε κίνδυνο. Αυτό θέλω να σας το μεταφέρω εδώ, ενώπιον του Κοινοβουλίου, την τελευταία μέρα της συνεδρίασης της Βουλής μας, γιατί κλείνει εν όψει των εκλογών: είναι σε κίνδυνο πλέον η κοινωνική ειρήνη. Είμαστε μπροστά σε ένα πρόβλημα που λαμβάνει, πλέον, εκρηκτικές διαστάσεις. Άρα, λοιπόν, σε όποιον επιχειρεί -μέσα σε αυτή την αίθουσα- να κάνει σπέκουλα με το πρόβλημα αυτό ή να το αναγάγει σε ζήτημα που έχει σχέση με ιδεολογικοπολιτικές αναφορές και αναζητήσεις, σε όλους εκείνους που έχουν τις θεωρίες συνομωσίας ως κεντρικό τους όραμα, αλλά και σε όσους επιχειρούν να προσεγγίσουν τα ζητήματα αυτά ως κοινωνικά και μόνο, έχω να πω, όπως θέλω να πω ξεχωριστά και σε όλους τους συναδέλφους, ότι δεν δικαιούται κανείς σε αυτή την αίθουσα να αγνοεί τις πραγματικές διαστάσεις αυτού του μεγάλου ανθρωπιστικού ζητήματος.
Τι συμβαίνει στην Ελλάδα; Συμβαίνει κάτι μοναδικό που δεν συμβαίνει σε καμία άλλη χώρα της Ευρώπης. Όποιος θέλει να έρθει στην Ελλάδα παρουσιάζεται σε ένα Αστυνομικό τμήμα είτε του Έβρου, είτε σε κάποιο νησί, δίνει τα στοιχεία του, δακτυλοσκοπείται και παίρνει ένα σημείωμα για να φύγει από τη χώρα σε ένα μήνα. Ταξιδεύει νομίμως, μέχρι την Αθήνα, με τα μέσα μαζικής μεταφοράς και έρχεται εδώ στο κέντρο της πόλης και πέφτει θύμα εκμετάλλευσης των εγκληματικών δικτύων. Με αποτέλεσμα όλα αυτά τα χρόνια που η Πολιτεία αδρανεί, όλα αυτά τα χρόνια που κάνουμε τάχα πως δεν βλέπουμε το πρόβλημα, όλα αυτά τα χρόνια που έχουμε κλείσει τα μάτια μας απέναντι σε ένα τεράστιο πρόβλημα το οποίο έχει γίνει πλέον αδυσώπητη καθημερινότητα για χιλιάδες συμπολίτες μας, οι οποίοι υφίστανται στις γειτονιές τους την υποβάθμιση της ποιότητας της ζωής τους, την εγκληματικότητα, τα ναρκωτικά, την πορνεία, την παράνομη μετανάστευση και μια σειρά άλλες παραμέτρους και επιπτώσεις στις οποίες πρέπει να προσθέσουμε και το θέμα της δημόσιας υγείας. Υπάρχει λοιπόν, θέμα, δημόσιας υγείας. Ο κ. Λοβέρδος προ μηνών μιλούσε, αλλά κανείς δεν άκουγε. Προ μηνών έκανε συγκεκριμένες αναφορές από τα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
στην Ομόνοια στους 100 χρήστες οι 35 είναι φορείς του AIDS και εδώ μέσα σε αυτήν την αίθουσα πολλοί από εμάς επιχειρούν να κάνουν σπέκουλα. Όλες οι κοπέλες που εκδίδονται επί της οδού Πατησίων παρανόμως, είναι κοπέλες που δεν υποβληθεί σε ιατρικές εξετάσεις και πάσχουν, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ, σε μεγάλο ποσοστό από λοιμώδεις και μεταδοτικές ασθένειες. Μάλιστα, τα στοιχεία αυτά καταδεικνύουν ότι πολλές από τις ασθένειες αυτές μεταδίδονται και μέσω του αέρα, με την ομιλία, την αναπνοή. Για αυτό λοιπόν υπάρχει ζήτημα άμεσης, κατεπείγουσας εξέτασης όλων αυτών των ατόμων.
Τι θέλουμε να κάνουμε… Καταρχάς, πρέπει να σταματήσει και να σταλεί ένα αυστηρό μήνυμα σε όλους. Ήδη, έχει σταλεί σε όλους τους διακινητές το μήνυμα ότι η Ελλάδα, πλέον, είναι μια χώρα που από τη στιγμή που μπεις σε αυτή δεν μένεις απλά «ελεύθερος», αλλά κρατείσαι σε κάποιο κέντρο φιλοξενίας, Αυτό που συμβαίνει τόσα χρόνια, σταματάει τώρα. Το δεύτερο, ότι επιτέλους το κέντρο της Αθήνας, αρχίζει -και αυτό θα φανεί πιο καλά σε λίγους μήνες- να θυμίζει και πάλι την πρωτεύουσα της Ελλάδας και όχι μια πόλη, η οποία έχει κατακλυστεί από εγκληματικά δίκτυα, τα οποία σκορπούν το θάνατο και το έγκλημα. Να επισκεφτείτε το κέντρο της Αθήνας, για να δείτε ότι σήμερα υπάρχει μια άλλη πραγματικότητα. Και ότι μαζί με την αναβάθμιση που προγραμματίζει ο Δήμος, η Περιφέρεια και τα αρμόδια Υπουργεία, το κέντρο της πόλης μας θα καταστεί και πάλι επισκέψιμο. Είδα προχθές, με πολύ χαρά στην Ομόνοια, δεκάδες επισκέπτες από την επαρχία να κάθονται στα παγκάκια. Θα προχωρήσουμε. Πριν τις εκλογές θα λειτουργήσει το πρώτο κέντρο φιλοξενίας. Θέλω, εδώ, να είμαστε καθαροί μεταξύ μας. Επιχειρούν ορισμένοι από τις τοπικές κοινωνίες, ορισμένοι συνάδελφοί μας εδώ μέσα, να στρεβλώσουν την πραγματικότητα, επιχειρώντας να πουν «ξέρετε το πρόβλημα αυτό είναι μεγάλο, είναι ηθικό, είναι κοινωνικό ζήτημα δεν αφορά όμως, εμάς, αφορά κάποιους άλλους».
Το ίδιο λέγαμε και για τα σκουπίδια, το ίδιο λέγαμε για όλα τα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα. Αλήθεια, αυτό αποτελεί στάση ευθύνης απέναντι στον ελληνικό λαό; Συμβάλλει στην επίλυση των μεγάλων κοινωνικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε μέσα στη κρίση; Είναι πολύ καθαρό: κέντρο φιλοξενίας, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι σημαίνει, ότι είναι ένας χώρος, ο οποίος φυλάσσεται. Υπάρχουν κάποιοι των οποίων τις ευαισθησίες σέβομαι, που λένε «γιατί να τους κρατάμε;». Απαντώ, είναι καλύτερα να γυρνάει μέσα στους δρόμους, να αλητεύει, να εγκληματεί, να μεταφέρει αρρώστιες, λοιμώδη νοσήματα ή είναι καλύτερα να κρατείται υπό την προστασία του Ελληνικού Κράτους; Πού κινδυνεύει περισσότερο; Είναι κάποιοι άλλοι που λένε «θα τους βάλετε εκεί πέρα και θα υπάρχει εγκληματικότητα». Γιατί, άραγε, θα υπάρχει εγκληματικότητα; Θα υπάρχουν 150-200 άνθρωποι σε ένα χώρο, χωρίς όπλα μέσα εκεί, χωρίς καμία μα καμία κατηγορία να έχει απαγγελθεί σε βάρος τους. Οι άνθρωποι αυτοί είναι αθώοι, ήρθαν εδώ για να ζήσουν μια καλύτερη ζωή. Άρα, λοιπόν, θα ήθελα κάποιος να μου πει, σε τι συνίσταται η υποβάθμιση; Και επίσης, θέλω να πω ότι δημιουργούνται μια σειρά από προϋποθέσεις για δημιουργία θέσεων εργασίας στις τοπικές κοινωνίες, έτσι ώστε να πετύχουμε αυτό το οποίο η Ελλάδα δεν πέτυχε όλα αυτά τα χρόνια. Θέλω, λοιπόν να σας δώσω ένα μέγεθος. Αναρωτιούνται πολλοί, που πήγαν όλοι αυτοί από το κέντρο της Αθήνας. 20 χρόνια ήταν εδώ, πού εξαφανίστηκαν; Η απάντηση είναι πολύ απλή. Εξαφανίστηκαν από το κέντρο, γιατί εξαφανίστηκαν αυτοί που τους πήγαιναν εκεί. Δηλαδή, τα εγκληματικά δίκτυα, αυτοί που πουλάνε παράνομα προϊόντα και πλήττουν το επίσημο, το νόμιμο εμπόριο. Έτσι, τελειώσαμε και με αυτούς.
Σας δηλώνω ότι δεν θα υπάρξει ποτέ ξανά παραεμπόριο στο κέντρο της Αθήνας. Αυτό το χάλι που πραγματικά δεν τιμά την σύγχρονη Αθήνα. Δεν θα υπάρξουν ξανά και όλα αυτά τα φαινόμενα, τα οποία ζήσαμε τα τελευταία, επαναλαμβάνω 15 με 20 χρόνια, γιατί διαλύονται τα εγκληματικά δίκτυα. Γιατί, επίσης, πετυχαίνουμε κάτι ακόμη: πριν την εκκαθάριση του κέντρου της Αθήνας, είχαμε κάθε μέρα 30 έως 50 αιτήματα εθελοντικού επαναπατρισμού. Ξέρετε, πόσα έχουν γίνει, τώρα, με την πολιτική που εφαρμόζουμε; 500 αιτήματα την ημέρα. 500 άνθρωποι την ημέρα ζητούν να επαναπροωθηθούν. Ποιος είναι ο κίνδυνος λοιπόν; Τα κέντρα φιλοξενίας που θα κρατούνται για 3 μήνες το πολύ και θα γυρίζουν πίσω στη χώρα τους, με πληρωμένο εισιτήριο και ένα μικρό χρηματικό ποσό; Αυτή είναι η πολιτική. Ποιος διαφωνεί με αυτή την πολιτική;
Είναι εθνική πολιτική και κυρίως είναι μια πολιτική, η οποία έχει τον «ευρωπαϊκό μανδύα», γιατί το σχέδιο κατατέθηκε από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, την ελληνική κυβέρνηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή η οποία το ενέκρινε, το χρηματοδότησε και τώρα πια εφαρμόζουμε αυτή την μεταναστευτική πολιτική. Δεν υπάρχει κάποια άλλη μεταναστευτική πολιτική που άκουσα προηγουμένως. Ποια είναι αυτή, η άλλη, μεταναστευτική πολιτική; Δεν υπάρχει καμιά άλλη. Υπάρχει η εθνική μεταναστευτική πολιτική που εφαρμόζεται, η οποία, επαναλαμβάνω, εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Προχθές, μάλιστα, στη συνάντησή μου με την αρμόδια Επίτροπο
κ. Μάλμστρομ, συζητήσαμε τις λεπτομέρειες της εφαρμογής αυτής της πολιτικής, την οποία εφάρμοζε προηγουμένως ο προκάτοχός μου ο κ. Παπουτσής και πρώτα συνέταξα εγώ ως Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, το 2009. Αυτή, είναι η πραγματικότητα. Σας καλώ όλους, ανεξάρτητα από τις ιδεολογικοπολιτικές προσεγγίσεις που έχει ο καθένας από εμάς, να συνδράμουμε όλοι, ούτως ώστε, να στηρίξουμε αυτή την πολιτική.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
σας καλώ να αποβάλλουμε όλες αυτές τις προκαταλήψεις και τις ιδεοληψίες, και να απαντήσουμε δυναμικά, αλλά κυρίως υπεύθυνα. Τι θα πει είναι προεκλογικές αποφάσεις; Προεκλογικά, δηλαδή δεν μεταδίδονται οι ασθένειες; Προεκλογικά δεν εγκληματούν τα δίκτυα; Προεκλογικά δεν μοιράζουν ναρκωτικά; Τι θα κάνουμε; Θα σηκώσουμε τα χέρια ψηλά; Μα αυτή είναι μια άποψη ενός πολιτικού συστήματος που καταρρέει σήμερα. Που κατέρρευσε και καταδικάστηκε από το λαό. Είναι σαν να λέμε εμείς «μπράβο» σε όσους μας αμφισβητούν και να τους δικαιώνουμε. Γι’ αυτό, λοιπόν, σας καλώ, κάνω έκκληση, να αντιμετωπίσετε θετικά αυτή την τροπολογία , η οποία δίνει τη δυνατότητα στην ΕΛ.ΑΣ και στο Υπουργείο Υγείας, στο ΚΕΕΛΠΝΟ - είναι το εθνικό ίδρυμα για τα λοιμώδη νοσήματα- για όσους έχουν καταθέσει αίτηση ασύλου και περνάει πολύς χρόνος μέχρι να εγκριθεί, να μπορούν να κρατούνται στα αρμόδια νοσοκομεία, στα κέντρα Υγείας ή όποια άλλα νοσηλευτήρια κρίνει κάθε φορά το Υπουργείο Υγείας.
Θέλω να σας πω κλείνοντας το εξής: χρήματα υπάρχουν πολλά. Από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ναι, επειδή, χρησιμοποιηθήκαν και τέτοιου είδους επιχειρήματα. Πόροι υπάρχουν και δυστυχώς δεν τους απορροφήσαμε. Από τα 250 εκατομμύρια ευρώ έχουν απορροφηθεί μόλις 40 εκ., για ένα κέντρο που θα γίνει τώρα στον Έβρο. Άρα, λοιπόν, ούτε αυτό να χρησιμοποιείται ως επιχείρημα. Συνεπώς, επειδή υπάρχουν πολλά χρήματα, επειδή υπάρχουν πόροι που μπορούμε να αξιοποιήσουμε για να μπορέσουμε και τους ανθρώπους αυτούς να βοηθήσουμε να γυρίσουν στις πατρίδες τους και ταυτόχρονα εμείς να αποκτήσουμε υποδομές, σας καλώ πραγματικά να στηρίξετε αυτή την υπόθεση.
κυρία Πρόεδρε,
σας ευχαριστώ, για την ανοχή του χρόνου. Να σας πω, τέλος, ότι έχουμε ένα μεγάλο κίνδυνο, μπροστά μας. Τον Ιούνιο, η χώρα εξετάζεται για την παραμονή της ή όχι στη Συνθήκη Schengen . Μέχρι στιγμής, δεν έχουμε καταφέρει να εξασφαλίσουμε την παραμονή μας.
Ευχαριστώ πολύ.»
Δευτερολογία Υπουργού Προστασίας του Πολίτη
Κύριε Πρόεδρε,
ο συνάδελφος κ. Λαφαζάνης μίλησε για όνειδος. Θα ήθελα να του πω, ότι όνειδος δεν είναι να διαχειρίζεσαι ένα ανθρωπιστικό ζήτημα, όπως είναι η διαχείριση 150.000 χιλιάδων ψυχών, το χρόνο σε αυτόν τον τόπο. Όνειδος είναι η αποσιώπηση κ. Λαφαζάνη. Όνειδος είναι να «βάζουμε τα προβλήματα κάτω από το χαλί». Και όνειδος είναι η ρητορική μας να αγνοεί την εκμετάλλευση εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων μέσα στους δρόμους από διάφορα εγκληματικά δίκτυα. Αυτό κάνει το πολιτικό σύστημα της χώρας, τόσα χρόνια εδώ. Κοιτάξτε μιλήσατε για ανθρώπινα δικαιώματα. Δεν είδα να ασχολείστε καθόλου.
Είπατε για το κέντρο της Αθήνας και τη δημόσια υγεία και κατηγορείτε σήμερα την κυβέρνηση ότι επιχειρεί να κάνει στρατόπεδα. Λέτε για στρατόπεδα γιατί έτσι τα κατονομάζετε, αλλά εγώ σας λέω ότι είναι κέντρα φιλοξενίας. Εν πάση περιπτώσει, θα πρέπει να ρωτήσουμε τον ελληνικό λαό, όλους τους πολίτες. Και μάλιστα τους σκεπτόμενους πολίτες, τους ευαίσθητους πολίτες.
Τι είναι αυτό που προστατεύει αυτούς τους δυστυχισμένους ανθρώπους, να εκδίδουν στους δρόμους εκατοντάδες κοπέλες με ασθένειες που τις μεταδίδουν σε όποιον ανύποπτο πολίτη περνάει; Αυτό είναι ασφάλεια για τη χώρα; Είναι προστασία της δημόσιας υγείας; Να έχουμε όπως, πολύ σωστά είπατε, σε διαμερίσματα των 100 τ.μ. πενήντα ανθρώπους; Και από πάνω να μένουν, είτε νόμιμοι μετανάστες με τα παιδιά τους, ή Έλληνες πολίτες; Αυτό συμβαίνει σήμερα. Σε λίγες μέρες θα δημιουργηθεί, ειδική γραμμή για τους πολίτες, ώστε να καταγγέλλουν τόσο τους ιδιοκτήτες, όσο το γεγονός αυτό καθαυτό. Να διαμένουν σε σπίτια και μάλιστα έναντι μικρής αμοιβής, έναντι «ημερήσιου ενοικίου», πενήντα και εξήντα άνθρωποι. Αυτά πρέπει να τελειώνουν και πρέπει να προστατέψουμε τους δυστυχισμένους αυτούς ανθρώπους.
Και τέλος, κ. Λαφαζάνη, επιτέλους όποιος σε αυτή τη χώρα συνεχίζει να παραμένει παράνομα πρέπει να επιστρέψει πίσω στον τόπο του, εθελοντικά. Διότι αν συνεχίσουμε να δείχνουμε αυτή την ανοχή απέναντι στην ανομία, στο έγκλημα, απέναντι στην παράνομη μετανάστευση, η οποία δημιουργεί τεράστια, εκρηκτικά κοινωνικά προβλήματα, σε λίγο αυτή τη βόμβα που ήδη υπάρχει, θα εκραγεί και θα είμαστε όλοι συνυπεύθυνοι».