12/7/12

Η Επίτροπος δεν λέει να καταλάβει!

Ολοκληρώθηκε η προγραμματισμένη επίσκεψη του Υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Νικόλαου Δένδια στις Βρυξέλλες
Συναντήθηκε με την Επίτροπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για θέματα εσωτερικών υποθέσεων κα. C. Malmstrom, ενώ είχε και σειρά συναντήσεων με άλλους Αξιωματούχους
Ολοκληρώθηκε η επίσκεψη του Υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Νικόλαου Δένδια στις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο της οποίας συναντήθηκε με τη Σουηδή Επίτροπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για θέματα Eσωτερικών Yποθέσεων κα. C. Malmstrom.
«Αυτό το οποίο πρέπει να κάνουμε είναι να αποδείξουμε ότι μπορούμε να κάνουμε τη δουλειά μας σωστά. Να εκπλήξουμε την Ευρώπη ευχάριστα. Να δείξουμε ότι μπορούμε να απορροφήσουμε τα κονδύλια, ότι μπορούμε να εκτελέσουμε τις υποσχέσεις μας.

Αλλά από την άλλη ότι περιμένουμε από τους Ευρωπαίους εταίρους και φίλους μας να μας βοηθήσουν να αντιμετωπίσουμε ένα πρόβλημα που τελικά δεν είναι μόνο Ελληνικό. Νομίζω δεν υπάρχει ούτε ένας άνθρωπος σε όλο τον κόσμο που να πιστεύει ότι το 1.000.000 μετανάστες έρχονται στην Ελλάδα για την Ελλάδα. Είναι προφανές ότι αυτό γίνεται επειδή είμαστε πύλη και χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Νομίζω ότι όλα αυτά είναι ευθέως αντιληπτά», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Υπουργός μετά τη συνάντησή του με την κα Malmstrom.
Παράλληλα, ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Νικόλαος Δένδιας είχε διαδοχικές συναντήσεις με τον επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κ. J. Daul, καθώς και με τον επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Σοσιαλιστών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, κ. Η. Zwoboda.
Επιπλέον, στο πλαίσιο της επίσκεψής του, ο κ. Υπουργός ήταν ένας από τους κύριους ομιλητές στην εκδήλωση με θέμα «Ευρωπαϊκή Πολιτική Ασύλου και Συνόρων: Η περίπτωση της Ελλάδας», όπου συζητήθηκαν μεταξύ άλλων και τα έντονα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα εξαιτίας της παράνομης μετανάστευσης. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε παρουσία εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Συμβουλίου, της Κυπριακής Προεδρίας, καθώς και Ελλήνων και ξένων Ευρωβουλευτών, με πρωτοβουλία του Ευρωβουλευτή της ΝΔ κ. Γ. Παπανικολάου.
Στην ομιλία του, ο κ. Δένδιας, αφού παρουσίασε την δύσκολη οικονομική κατάσταση, την οποία χαρακτήρισε ως «την χειρότερη κρίση μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο» και στην οποία η Ελλάδα καλείται να αντιμετωπίσει τις δυσανάλογα υψηλές παράνομες μεταναστευτικές ροές, ανακοίνωσε την εντατικοποίηση των προσπαθειών για την πλήρη λειτουργία της νέας Υπηρεσίας Ασύλου, την ομαλή λειτουργία της Αρχής προσφυγών και την δημιουργία Υπηρεσίας πρώτης υποδοχής, έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί ο όγκος των εκκρεμών αιτημάτων ασύλου.
Δήλωσε επίσης ότι θα λειτουργήσουν το επόμενο διάστημα 25 κέντρα πρώτης υποδοχής σε όλη την ελληνική επικράτεια, όπου θα οδηγούνται οι παράνομοι μετανάστες που θα συλλαμβάνονται και θα παραμένουν εκεί για σύντομο χρονικό διάστημα, μέχρι δηλαδή να ακολουθηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες. Στα κέντρα αυτά θα τους εξασφαλίζεται νομική βοήθεια και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. «Απέχουμε 12 μήνες από την πραγματοποίηση των παραπάνω», υπογράμμισε εμφατικά ο Υπουργός, ο οποίος διευκρίνισε ότι «η καθυστέρηση οφείλεται κυρίως στην πρωτοφανή οικονομική κρίση».
Παράλληλα, χαρακτήρισε ως απαραίτητη την επέκταση της επιχειρησιακής δράσης της FRONTEX και στο έδαφος της Τουρκίας προκειμένου να καταπολεμηθεί η παράνομη διακίνηση και εμπορία ανθρώπων και να ενισχυθεί η προσπάθεια εξάρθρωσης των εγκληματικών κυκλωμάτων που δραστηριοποιούνται στο έδαφος της Τουρκίας. Κατηγόρησε επίσης την γειτονική χώρα για έλλειψη συνεργασίας στο ζήτημα των επιστροφών των παράνομα εισερχομένων μεταναστών και απροθυμία εφαρμογής των όσων ορίζει η διμερής συμφωνία.
«Από τα 180.000 αιτήματα επιστροφών που κατέθεσε η Ελλάδα στην Τουρκία, η γειτονική χώρα αποδέχτηκε μόνο τα 11.000 ενώ τελικά ολοκληρώθηκαν μόλις τα 3.000» σημείωσε ο Υπουργός.

Για τα αποτελέσματα των συναντήσεων ο Υπουργός είχε τη δυνατότητα να ενημερώσει τους διαπιστευμένους εκπροσώπους των ελληνικών ΜΜΕ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στις Βρυξέλλες.
Ο κ. Δένδιας δήλωσε στους Έλληνες ανταποκριτές:
«Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για την καλοσύνη σας να βρίσκεστε εδώ. Δεν θα πω πάρα πολλά πράγματα, θέλω να ευχαριστήσω τον Ευρωβουλευτή τον κ. Γιώργο Παπανικολάου, για την οργάνωση την οποία παρέσχε, σε αυτήν την άτυπη επίσκεψη.
Αυτό που προσπάθησα να κάνω και ο λόγος ο οποίος μου επέβαλλε να έρθω πάρα πολύ γρήγορα στις Βρυξέλλες, είναι ότι ένα πολύ μεγάλο κομμάτι των θεμάτων που αφορούν το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και Δημοσίας Τάξης σχετίζεται με θέματα που συναποφασίζονται και στις Βρυξέλλες.
Είδα, πέραν από αρκετούς Ευρωβουλευτές, τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος κ. Daul, τον επικεφαλής του Σοσιαλιστικού κόμματος κ. Swoboda και πριν από λίγη ώρα την Επίτροπο κυρία Cecilia Malmstrom.
Το τεράστιο θέμα που απασχολεί τη χώρα και απασχολεί και το Υπουργείο είναι η παράνομη μετανάστευση και, βεβαίως, οι συνέπειες που αυτή η παράνομη μετανάστευση και oι παράνομοι μετανάστες προκαλούν στην ποιότητα ζωής του Έλληνα πολίτη. Και βέβαια, κατ’ επέκταση, και στην ελληνική οικονομία.
Χρειαζόμουνα, λοιπόν, καταρχήν μία σαφή αίσθηση της εικόνας που υπάρχει για αυτό το πρόβλημα εδώ στις Βρυξέλλες και, κατά δεύτερον, ήθελα να έχω προσωπική αντίληψη της διάθεσης των Ευρωπαίων εταίρων και φίλων μας να μας βοηθήσουν στην επίλυση, στην προσπάθεια επίλυσης, αυτού του τεράστιου για μας κομβικού, μαζί με την οικονομία, προβλήματος για την επιβίωσή μας.
Και από την άλλη, ήθελα να έχω την ευκαιρία να τους διαβεβαιώσω ότι η νέα Kυβέρνηση, έχει και τη διάθεση και τη σοβαρότητα, και εγώ προσωπικά, την εντολή από τον Πρωθυπουργό της χώρας, κ. Αντώνη Σαμαρά, να κάνουμε ότι μπορούμε ώστε αγκυλώσεις και προβλήματα που εμπόδιζαν την υλοποίηση αποφάσεων και δράσεων στο παρελθόν να ξεπεραστούν.
Οφείλω να πω ότι αντιμετώπισα ένα κλίμα το οποίο θα χαρακτήριζα από θετικό έως απολύτως θετικό. Ξέρω, όμως, πάρα πολύ καλά ότι πέρα από τις ευγένειες που χαρακτηρίζουν πάντα την υποδοχή ενός νέου Υπουργού, υπάρχουν στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι ερωτήματα για τη δυνατότητά μας να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις. Ελπίζω ότι με αυτά τα οποία θα κάνουμε τους προσεχείς μήνες, θα επιβεβαιώσουμε όσους πιστεύουνε ότι η χώρα μας έχει πολύ μεγάλες δυνατότητες να επιβιώνει σε οποιαδήποτε κρίση έχει αντιμετωπίσει».