28/11/12

Θέλουν να φύγουν 11.100 λαθρομετανάστες?

Ολοκληρώθηκε η διήμερη επίσκεψη του Υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Νικόλαου Δένδια στη Γενεύη
Πραγματοποίησε δήλωση - παρέμβαση στην 101η Σύνοδο του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (Δ.Ο.Μ.)
Διήμερη επίσκεψη πραγματοποίησε ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Νικόλαος Δένδιας στις 26 και 27 Νοεμβρίου στη Γενεύη. Η εν λόγω επίσκεψη εντάσσεται στον κύκλο των επαφών που πραγματοποιείται με στρατηγικούς εταίρους στους τομείς της μετανάστευσης και ασύλου. Παράλληλα, ο κ. Δένδιας πραγματοποίησε παρέμβαση στο πλαίσιο των εργασιών της 101ης Συνόδου του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (Δ.Ο.Μ.), αναφορικά με τις ελληνικές πολιτικές στους τομείς της μετανάστευσης και του ασύλου, καθώς και τη στρατηγική συμμαχία, που η χώρα μας αναπτύσσει με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης.
Ειδικότερα, κατά την πρώτη ημέρα της επίσκεψής του στη Γενεύη ο Υπουργός Δημόσιας και Προστασίας του Πολίτη κ. Νικόλαος Δένδιας συναντήθηκε με τον Γενικό Διευθυντή του Δ.Ο.Μ. κ. William Lacy Swing , όπου συζητήθηκαν θέματα αναφορικά με τη συνεργασία της χώρας μας με τον Δ.Ο.Μ. στην υλοποίηση των προγραμμάτων εθελούσιων επιστροφών, καθώς και νέων προγραμμάτων, που υλοποιεί ο Οργανισμός για ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες. Επισημάνθηκε ότι από τον Ιούλιο του 2012, η χώρα μας υλοποιεί το μεγαλύτερο πρόγραμμα εθελούσιων επιστροφών, που έχει ποτέ υπογραφεί και ήδη έχουν αρχίσει να διαφαίνονται πολύ ενθαρρυντικά αποτελέσματα. Ειδικότερα, τονίστηκε ότι μέχρι αυτή τη στιγμή, περίπου 11.100 μετανάστες δήλωσαν στον Δ.Ο.Μ. Ελλάδος το ενδιαφέρον τους για να επιστρέψουν στην χώρα προέλευσής τους. Στο πλαίσιο αυτό και λαμβάνοντας υπόψη τον πολύ μεγάλο αριθμό των μεταναστών, που επιθυμούν να επιστρέψουν στις χώρες καταγωγής τους, η συμφωνία με τον Δ.Ο.Μ επεκτάθηκε σε ακόμη 3.000 υπηκόους τρίτων χωρών μέχρι τις 30 Ιουνίου 2013, αυξάνοντας, επομένως, τον αρχικό αριθμό από 7.000 σε 10.000 μετανάστες. Με βάση τα προαναφερόμενα ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη υπογράμμισε ότι με την επίτευξη αυτής της εξέλιξης, το 2012, θα παρατηρηθεί το φαινόμενο, να έχουμε για πρώτη φορά, μεγαλύτερο αριθμό επιστροφών μεταναστών στις χώρες προέλευσής τους, σε σχέση με τον αριθμό των μεταναστών που εισήλθε στην χώρα μας παράνομα.
Συνεχίζοντας τον κύκλο των επαφών του και μέσα σε θετικό κλίμα, ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Νικόλαος Δένδιας, συναντήθηκε με την Ύπατη Αρμοστή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κα Navanethem Pillay. Ο κ. Υπουργός παρουσίασε το έργο που επιτελείται στον τομέα της αντιμετώπισης της παράνομης μετανάστευσης, του ασύλου, καθώς και τις δράσεις που αναπτύσσει η Ελληνική Αστυνομία για την αντιμετώπιση των φαινομένων της ξενοφοβίας και ρατσιστικής βίας. Από την πλευρά της η κα. Pillay εξήρε το έργο, το οποίο επιτελείται από τις νέες Υπηρεσίες Ασύλου, Πρώτης Υποδοχής και Αρχής Προσφύγων, καθώς και την πρωτοβουλία για τη υπογραφή του Προεδρικού Διατάγματος που αφορά στην ίδρυση των Γραφείων Αντιμετώπισης Φαινομένων Ρατσιστικής Βίας. Η κα. Pillay πρότεινε στον Υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη συνεργασία με την παροχή βοήθειας, κυρίως στο τομέα της νομικής υποστήριξης, που αφορά τα δικαιώματα των παράνομων μεταναστών.
Κατά τη συνάντησή του με τον Ύπατο Αρμοστή Προσφύγων κ. Antonio Guterres , ο κ. Υπουργός είχε μία διεξοδική συζήτηση για θέματα ασύλου, εστιάζοντας τόσο στη νέα Υπηρεσία που έχει δημιουργηθεί, όσο και στις υποθέσεις ασύλου που εκκρεμούν (backlog). Ο κ. Υπουργός αναφέρθηκε ιδιαιτέρως στη συνεισφορά της Ύπατης Αρμοστείας Προσφύγων στο θέμα της αντιμετώπισης των προσφύγων στην Ελλάδα. Παράλληλα, ενημέρωσε για το Σχέδιο ΙΩΝΗ που καταρτίστηκε για την αντιμετώπιση μεγάλων μεταναστευτικών ροών από τη Συρία, καθώς και για το τεράστιο θέμα της εθελούσιας επιστροφής των μεταναστών που βρίσκονται παράνομα στην Ελλάδα.
Ο κύκλος των στρατηγικών επαφών ολοκληρώθηκε με τη συνάντηση που είχε ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας κ. Νικόλαος Δένδιας με τον Πρόεδρο της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού (Ι CRC) κ. Peter Maurer. Στο πλαίσιο της συνάντησης εξετάστηκε το ενδεχόμενο συνεργασίας του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη με τον Ερυθρό Σταυρό για τα θέματα ασυνόδευτων ανηλίκων και εντοπισμό επανένωση οικογενειών τους μέσα στο πλαίσιο της μεταναστευτικής ομπρέλας.
Η επίσκεψη του Υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη ολοκληρώθηκε με τη γραπτή δήλωση - παρέμβαση στις εργασίες της 101ης Συνόδου του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (Δ.Ο.Μ.). Τονίστηκε ότι η σημερινή Κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει σημαντικά στον τομέα της αντιμετώπισης του προβλήματος της παράνομης μετανάστευσης. «Αλλάζουμε εντελώς πορεία» επισήμανε ο κ. Δένδιας, μεταξύ άλλων στη γραπτή δήλωσή του.
Ο Έλληνας Υπουργός ανέφερε επίσης:
«Καταδείξαμε την αποφασιστικότητα του Ελληνικού λαού να διορθώσει τα παλιά λάθη, να καταπολεμήσει τον λαϊκισμό και τον εξτρεμισμό, να κάνει μία θεαματική επιστροφή. Χώρες όπως η Ελλάδα, ευρισκόμενες στην Ευρωπαϊκή μεθόριο, κατανοούν καλύτερα από άλλες τα κοινά θέματα ασφάλειας. Ασφάλεια δεν είναι μόνον να προστατεύει κάποιος τον εαυτόν του από εξωτερικούς κινδύνους. Είναι να προάγει την σταθερότητα πέραν των συνόρων του. Οι ενεργητικές πολιτικές σταθερότητας μπορούν να επιτύχουν πολύ περισσότερα εάν επιδιώκονται από κοινού σε πολυμερές και όχι σε μεμονωμένο επίπεδο από κάθε Κράτος–Μέλος ξεχωριστά. Η Ελληνική Κυβέρνηση αναπτύσσει μία αποτελεσματική, ανθρώπινη απάντηση στις σύγχρονες προκλήσεις στον τομέα της μετανάστευσης, συμπεριλαμβανομένης της ανάγκης για καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης και για αντιμετώπιση της κατάστασης των ευπαθών μεταναστών. Εργαζόμαστε ‘χέρι με χέρι’ με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης με στόχο την προώθηση μεταναστευτικής πολιτικής και προγραμμάτων, που θα ωφελήσουν και την κοινωνία μας και τους μετανάστες και θα συμβάλουν σε σταθερή ανάπτυξη και μείωση της φτώχειας»