6/12/12

Τέφρα με ιατρικά απόβλητα

Οι εγκαταστάσεις στη θέση «Σκαλιστήρι» του Δήμου Φυλής
Μπράβο στο Τμήμα Περιβαλλοντικής Προστασίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής
Η σύλληψη του έγινε στο πλαίσιο επιχείρησης, στην οποία συνέδραμαν Επιθεωρητές του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής
Συνελήφθη από το Τμήμα Περιβαλλοντικής Προστασίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής,  40χρονος  ως υπεύθυνος εργοστασίου αποτέφρωσης, που βρίσκεται στη θέση «Σκαλιστήρι» του Δήμου Φυλής, για ρύπανση και υποβάθμιση του περιβάλλοντος.
Σε βάρος του σχηματίσθηκε δικογραφία για παραβίαση της νομοθεσίας που αφορά την προστασία του περιβάλλοντος και οδηγήθηκε σήμερα στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών.
Η σύλληψή του πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο κοινής στοχευμένης επιχείρησης αστυνομικών του Τμήματος Περιβαλλοντικής Προστασίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, σε συνεργασία με τον Γενικό Επιθεωρητή και δύο Επιθεωρητές Περιβάλλοντος της Ειδικής Υπηρεσίας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.
Κατά τη διάρκεια του ελέγχου διαπιστώθηκε ότι η αποθήκη του εργοστασίου βρίσκεται σε οικόπεδο ελλιπώς περιφραγμένο, με αποτέλεσμα την ελεύθερη είσοδο, ενώ δεν διαθέτει τις απαραίτητες υποδομές για την προστασία του αποθηκευμένου υλικού.
Επιπλέον, μέσα στην αποθήκη βρέθηκαν μεγάλοι σάκοι με τέφρα, ποσότητας 4.000-5.000 κυβικών μέτρων περίπου, προερχόμενη από ιατρικά απόβλητα, τα οποία είχαν αποτεφρωθεί σε παρακείμενο εργοστάσιο αποτέφρωσης. Στον προαύλιο χώρο της αποθήκης υπήρχαν λιμνάζοντα νερά, τα οποία όπως διαπιστώθηκε, από επιτόπια μέτρηση που διενεργήθηκε, ήταν καυστικά και οικοτοξικά. Από το χώρο της αποθήκης και από σκισμένους σάκους παρατηρήθηκε διάθεση της επικίνδυνης τέφρας στον περιβάλλοντα χώρο.
Ακολούθως, στο πλαίσιο του ελέγχου των εγκαταστάσεων της εταιρείας αποτέφρωσης, βρέθηκαν στον προαύλιο χώρο εκατόν εξήντα (160) σάκοι με τέφρα σε μη στεγασμένο χώρο.
Οι έλεγχοι, από το Τμήμα Περιβαλλοντικής Προστασίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, για την προστασία του περιβάλλοντος θα συνεχιστούν.