1/3/13

Ληστές παντός καιρού

 
Εξαρθρώθηκε, μετά από συστηματική και μεθοδική έρευνα της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πατρών και του Αστυνομικού Τμήματος Κλειτορίας, εγκληματική οργάνωση που είχε διαπράξει τον τελευταίο χρόνο περισσότερες από 45 ληστείες - κλοπές στις περιοχές της Ηλείας, Αχαΐας, Αττικής, Ευβοίας, Ηρακλείου, Αρκαδίας, Κυκλάδων, Άρτας, Αργολίδας και Κορινθίας.
Συνελήφθησαν χθες (28-2-2013) νωρίς το πρωί, ύστερα από ταυτόχρονη, οργανωμένη επιχείρηση, Αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πατρών, σε Αττική Αχαΐα Ηλεία και Κορινθία επτά ημεδαποί άνδρες, ηλικίας από 43 έως 23 ετών, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία για τα κατά περίπτωση αδικήματα της σύστασης – συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, διάπραξη ληστειών, κλοπών και πλαστογραφιών κατ’ εξακολούθηση.
Για την υπόθεση αυτή, κατηγορούνται συνολικά είκοσι πέντε άτομα από τα οποία έχουν ταυτοποιηθεί τα πλήρη στοιχεία ταυτότητας των δεκατριών.
Ειδικότερα, χθες (28-2-2013) νωρίς το πρωί, οι αστυνομικοί εντόπισαν τους δράστες να κινούνται στην Εθνική Οδό Πατρών Πύργου οδηγώντας ένα Ι.Χ. Φορτηγό αυτοκίνητο το οποίο είχαν αφαιρέσει λίγη ώρα πριν από τα Μακρύσια Κρεστένων Ηλείας. Του κλεμμένου οχήματος προπορευόταν ένα Ι.Χ. Επιβατηγό αυτοκίνητο το οποίο λειτουργούσε ως προπομπός προκειμένου να επιτηρεί το δρομολόγιο και να ενημερώνει για την ύπαρξη αστυνομικών ελέγχων.
Οι δράστες συνελήφθησαν μετά από καταδίωξη πολλών χιλιομέτρων κοντά στον κόμβο της Επιδαύρου στην Κορινθία, ενώ κατά τη σύλληψη τους προέβαλαν σθεναρή αντίσταση στους αστυνομικούς.
Από την αστυνομική έρευνα που ενήργησε, η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Πατρών, προέκυψε ότι οι είκοσι πέντε δράστες είχαν συστήσει, τον τελευταίο χρόνο, εγκληματική οργάνωση με διαρκή δράση η οποία με διαφορετική σύνθεση κάθε φορά, διέπραττε ληστείες και κλοπές κατ’ επάγγελμα και εξακολούθηση.
Οι κλοπές αφορούσαν κυρίως Ι.Χ.Φ. συγκεκριμένης μάρκας και μοντέλου τα οποία οι δράστες μετέφεραν αυθημερόν σε συνεργείο που διατηρεί ο 43χρονος συλληφθέντας στην περιοχή των Μεγάρων Αττικής, όπου πραγματοποιούταν η παραποίηση των στοιχείων τους και εν συνεχεία η μεταπώληση τους είτε ως οχήματα είτε ως ανταλλακτικά.
Από τη διάπραξη της κλοπής έως τη μεταφορά στο συνεργείο οι δράστες τηρούσαν αυστηρά μέτρα προφύλαξης καθόσον με δικό τους όχημα είτε με ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα προπορεύονταν του αφαιρεθέντος φορτηγού βρισκόμενοι σε διαρκή επικοινωνία μέσω κινητών τηλεφώνων προκειμένου ενημερώνουν τους συνεργούς τους για την ύπαρξή αστυνομικών ελέγχων.
Σημειώνεται ότι από την έως τώρα έρευνα, η οποία είναι σε εξέλιξη, έχουν εξιχνιαστεί 37 κλοπές οχημάτων που τελέστηκαν στις εξής περιοχές:
  • Δέκα (10) στην Αχαΐα
  • Εννέα (9) στην Ηλεία
  • Οκτώ (8) στην Αττική
  • Τέσσερις (4) στην Κορινθία
  • Τρεις (3) στην Αρκαδία
  • Και από μία στο Ηράκλειο, στην Άρτα και την Αργολίδα.
Επίσης η συγκεκριμένη εγκληματική ομάδα είχε διαπράξει δύο ληστείες στην Αττική και μία στο Ηράκλειο Κρήτης σε οικίες ηλικιωμένων, ενώ είχε διαπράξει και πέντε κλοπές σε οικίες και αποθήκες (τρεις στην Αττική μια στην Εύβοια και μια στο Ηράκλειο).
Υπογραμμίζεται ότι, το περιουσιακό όφελος που αποκόμισαν οι δράστες από την παράνομη δράση τους ανέρχεται σε πολλές χιλιάδες ευρώ χωρίς να είναι δυνατός ο ακριβής προσδιορισμός του.
Από τον έλεγχο των στοιχείων των συλληφθέντων προέκυψε ότι σε βάρος του 43χρονου εκκρεμεί καταδικαστική απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Αθηνών για πλαστογραφία.
Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πατρών και κρατούνται προκειμένου απολογηθούν ενώπιον του κ. Ανακριτή.