19/4/13

Πήγε Μανωλάδα ο υπουργός

υ
 

Ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Νικόλας Δένδιας επισκέφθηκε σήμερα την Ηλεία, όπου και ενημερώθηκε στο Αστυνομικό Τμήμα Βάρδας για την εξέλιξη των ερευνών σχετικά με την σύλληψη των δραστών της επίθεσης σε μετανάστες, στην περιοχή της Μανωλάδας.
Ο κ. Δένδιας ενημερώθηκε επίσης για τα γενικότερα προβλήματα της παράνομης και ανασφάλιστης εργασίας στην περιοχή, όπως και της διαβίωσης μεταναστών κάτω από απαράδεκτες υγειονομικές συνθήκες. 
Τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη συνόδευαν στην επίσκεψή του ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος  Νικόλαος Παπαγιαννόπουλος, ο Γενικός Επιθεωρητής Αστυνομίας Νοτίου Ελλάδος, Αντιστράτηγος Ιωάννης Δικόπουλος, ο Γενικός  Αστυνομικός Διευθυντής Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος, Υποστράτηγος Αθανάσιος Ματσίκας, ο Διοικητής της Υπηρεσίας Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, Ταξίαρχος Βασίλειος Κοντογιάννης, ο Διευθυντής της Αστυνομικής Διεύθυνσης  Ηλείας Ταξίαρχος Αριστείδης Ανδρικόπουλος, ο Προϊστάμενος της Υπηρεσίας Αντιμετώπισης Ρατσιστικής Βίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, Αστυνομικός Διευθυντής Δημήτριος Μουστακαλής, όπως και Αξιωματικοί της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηλείας.   
Μετά την ενημέρωσή του στο Αστυνομικό Τμήμα Βάρδας, ο κ. Δένδιας δήλωσε:
«Καταρχήν,  θα ήθελα να πω ότι αυτό το οποίο συνέβη εδώ δεν αντίκειται μόνο στη νομιμότητα, αντίκειται ευθέως στην ιδέα της ανθρωπιάς. Και σαν τέτοιο είναι εντελώς απαράδεκτο και δεν έχει καμία σχέση με την ευρύτερη κουλτούρα του ελληνικού λαού και της ελληνικής κοινωνίας.
Όσον αφορά το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, θα ήθελα να πω ότι μόλις την προηγούμενη εβδομάδα ψηφίσθηκε από τη Βουλή, με πρωτοβουλία του αρμόδιου Υπουργού Εργασίας κ. Γιάννη Βρούτση, σχετική διάταξη, η οποία επιτρέπει στην Ελληνική Αστυνομία να ελέγχει τα θέματα της ανασφάλιστης εργασίας. Το νομοθέτημα υπεγράφη χθες από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Δεν έχω όμως την παραμικρή δυσκολία να αποδεχτώ, όσον αφορά τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, ότι το κράτος, δεν υπήρξε πάντοτε παρών. Ακριβώς για αυτόν τον λόγο, είναι απαραίτητες οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις που γίνονται.

Τέλος, θα ήθελα να ξεκαθαρίσω κάτι ακόμα. Ουδείς από τα θύματα,  είτε κρατείται είτε υπάρχει πιθανότητα να απελαθεί. Το θεσμικό πλαίσιο που υπάρχει μου επιτρέπει ευθέως να σας δηλώσω ότι έχω την ευχέρεια να δώσω στα θύματα αυτό το καθεστώς που θα τα προστατεύσει από την απέλαση.
Σας ευχαριστώ πολύ».
Ο κ. Δένδιας μετέβη στη συνέχεια σε καταυλισμό μεταναστών στη Μανωλάδα, όπου συνομίλησε με θύματα της εις βάρος τους επίθεσης για το περιστατικό, αλλά και για τις εργασιακές συνθήκες στην περιοχή και τη διαβίωσή τους. 
Τέλος, ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη επισκέφθηκε το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο στο Ρίο Πατρών, στο οποίο νοσηλεύονται μετανάστες-θύματα της επίθεσης. Ο κ. Δένδιας συνομίλησε μαζί τους  και ενημερώθηκε από τη Διοίκηση του Νοσοκομείου και το ιατρικό προσωπικό  για την πορεία της υγείας τους.