26/4/13

Στη Ν.Υόρκη ο Δένδιας

Ομιλία του Υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Νικολάου Δένδια στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης για την Ασφάλεια του Πολίτη και το Κράτος Δικαίου
 
Τη μεγάλη πρόοδο της Ελλάδας στον τομέα της δημόσιας ασφάλειας και την ανάγκη διεθνούς συνεργασίας έναντι των σοβαρών προκλήσεων επισήμανε κατά την ομιλία του στο Κολλέγιο Ποινικής Δικαιοσύνης John Jay του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης (City University of New York) ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Νικόλαος Δένδιας.
Τον Έλληνα Υπουργό προλόγισε ο ελληνικής καταγωγής K αθηγητής Πολιτικής Επιστήμης και Ποινικής Δικαιοσύνης του Κολλεγίου George Andreopoulos, Διευθυντής του Center for International Human Rights, ο οποίος αναφέρθηκε στη στενή συνεργασία του Κολλεγίου με το Κέντρο Μελετών Ασφαλείας (ΚΕΜΕΑ) του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, όπως και στην κοινή με το ΚΕΜΕΑ διοργάνωση Συνεδρίου τον Ιούνιο του 2014 στην Ελλάδα, για θέματα ασφάλειας.
Χαιρετισμό απηύθυνε στην εκδήλωση και ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη κ. Γεώργιος Ηλιόπουλος, ο οποίος αναφέρθηκε επίσης στη συνεργασία του Κολεγίου John Jay με το ΚΕΜΕΑ.
Ο κ. Δένδιας, κατά την ομιλία του, αναφερόμενος στο ζήτημα στάθμισης εννόμων αγαθών, υπογράμμισε ότι η ασφάλεια της κοινωνίας και του κράτους επιβάλλει τη λήψη κατάλληλων προληπτικών και κατασταλτικών μέτρων, μέτρο για τη νομιμότητα των οποίων σε ένα κράτος δικαίου αποτελεί η τήρηση της αρχής της αναλογικότητας, όπως η τελευταία είναι κατοχυρωμένη σε διεθνή και εθνικά νομικά κείμενα και επεξεργασμένη από τη δικαστηριακή νομολογία, όπως του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη παρουσίασε, περαιτέρω, την εξελισσόμενη προσπάθεια αναδιοργάνωσης της Ελληνικής Αστυνομίας, με στόχο η τελευταία να απαγκιστρωθεί από το στατικό μοντέλο της δεκαετίας του 1980, που δεν ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες, να αποκτήσει νέα οργανωτική δομή, να γίνει πιο κινητική και να αξιοποιήσει νέες δυνατότητες στους τομείς της εγκληματολογικής έρευνας, της συλλογής και διάθεσης πληροφοριών.
Έδωσε έμφαση ακόμα στην πρόκληση που συνιστούν διεθνώς η τρομοκρατία και το οργανωμένο έγκλημα, με τις νέες μεθόδους δράσης τους. Για τον ίδιο λόγο απηύθυνε έκκληση στενότερης συνεργασίας στο πλαίσιο της παγκόσμιας κοινότητας για την αντιμετώπιση του διασυνοριακού και οργανωμένου εγκλήματος μέσω εναρμόνισης της νομοθεσίας, αστυνομικής και δικαστικής συνεργασίας, καταπολέμησης της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες κ.α.
Ο Έλληνας Υπουργός παρουσίασε αναλυτικά τις δράσεις για τη βελτίωση της Ασφάλειας στο Κέντρο της πρωτεύουσας και των άλλων μεγάλων πόλεων από τον Αύγουστο του 2012, όπως και στη πολύ μεγάλη βελτίωση των συνθηκών για μόνιμους κατοίκους και επισκέπτες, με την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης, του λαθρεμπορίου και της διακίνησης ναρκωτικών.
Ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε στη βούληση της ελληνικής κυβέρνησης να διασφαλισθεί η ευνομία και να αντιμετωπισθεί δραστικά η δράση εξτρεμιστικών νεοναζιστικών ομάδων, υπογραμμίζοντας ότι ο σεβασμός της αξιοπρέπειας κάθε ανθρώπου είναι θεμελιώδη στοιχεία του ελληνικού και ευρωπαϊκού νομικού πολιτισμού.
Αναφέρθηκε επίσης στο επικαιροποιημένο εθνικό σχέδιο δράσης για το άσυλο και τη μετανάστευση, το οποίο έχει εγκριθεί από την ΕΕ και εδράζεται στην αναβάθμιση των μέτρων φρούρησης των συνόρων, στόχος που ήδη έχει επιτευχθεί σε σημαντικό βαθμό, και τη λειτουργία του πλέον σύγχρονου συστήματος πρώτης υποδοχής μεταναστών και εξέτασης των αιτήσεων ασύλου που υποβάλλουν μέσω της ίδρυσης τριών νέων πολιτικών υπηρεσιών, έτοιμων να λειτουργήσουν πλήρως στο προσεχές διάστημα. Στόχος είναι όσοι εισέρχονται στη χώρα είτε να αποκτούν την ιδιότητα του πρόσφυγα είτε να υποβάλλονται σε διαδικασίες επιστροφής.
Καταλήγοντας, ο Υπουργός ΔΤ & ΠτΠ σημείωσε: «Η πρόκληση που έχουμε ν’ αντιμετωπίσουμε είναι μεγάλη. Αυτό που διακυβεύεται είναι το ίδιο το δικαίωμα κάθε πολίτη να ζει μια ειρηνική κι ασφαλή ζωή σε μια ελεύθερη και δημοκρατική κοινωνία. Δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι κάθε μορφή εγκλήματος υπονομεύει τα θεμέλια της κοινωνίας και περιφρονεί τους θεσμούς της. Δεν μπορεί, επομένως, να μείνει ανεκτή. Όπως είχε κάποτε πει ο Theodore Roosevelt: ‘Κανείς δεν είναι πάνω από το νόμο και κανείς δεν είναι κάτω από αυτόν. Ούτε ζητούμε από κανέναν άδεια όταν τον καλούμε να τον σεβαστεί.’
Αυτό που πραγματικά πρέπει να αναζητήσουμε είναι νέοι τρόπο συνεργασίας μεταξύ μας ώστε να καταπολεμήσουμε αποφασιστικά το έγκλημα».