7/6/13

Με μονόπετρο στο ριφιφί

 
Συνελήφθησαν απογευματινές ώρες χθες (06-06-2013), στην περιοχή της Καλαμαριάς, από αστυνομικούς της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ., 27χρονος ημεδαπός και 38χρονος αλλοδαπός, διότι σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν, ιδιοκτησίας του 38χρονου, βρέθηκαν εντός δερμάτινου χαρτοφύλακα:
  • Δύο (2) λευκόχρυσα δακτυλίδια με μονόπετρο διαμάντι,
  • Μία (1) χρυσή αλυσίδα,
  • Μία (1) λευκόχρυση αλυσίδα με πολύτιμες πέτρες και
  • Ένα (1) ζευγάρι χρυσά σκουλαρίκια,
την κατοχή των οποίων δεν μπορούσαν να δικαιολογήσουν.
Όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, που πραγματοποίησε το Τμήμα Ασφαλείας Καλαμαριάς, οι ανωτέρω, εισήλθαν κατά το δεύτερο δεκαήμερο του μηνός Φεβρουαρίου του τρέχοντος έτους με τη μέθοδο του «ριφιφί», σε κοσμηματοπωλείο στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης, ιδιοκτησίας ημεδαπού και αφαίρεσαν από το εσωτερικό τα προαναφερθέντα αντικείμενα. Η αξία των αφαιρεθέντων κοσμημάτων ανέρχεται, κατά δήλωση του ιδιοκτήτη, στο χρηματικό ποσό των 400.000 ευρώ περίπου.
Επίσης, εντός του χαρτοφύλακα, βρέθηκε επιμελώς κρυμμένη, μία (1) χρυσή περόνη Ελληνιστικών χρόνων, η οποία εξετάστηκε από αρμόδια αρχαιολόγο της Ε.Π.Κ.Α. Θεσσαλονίκης και διαπιστώθηκε ότι εμπίπτει στις προστατευτικές διατάξεις του Νόμου «Περί Προστασίας των αρχαιοτήτων και εν γένει της Πολιτιστικής Κληρονομιάς».
Επιπλέον, στην κατοχή του 38χρονου, βρέθηκε και κατασχέθηκε μία ψηφιακή αποθηκευτική συσκευή μνήμης ( USB STICK ), η οποία περιείχε αποθηκευμένες φωτογραφίες διαφόρων μαρμάρινων αρχαιοτήτων, πλήρους αρχαίας πανοπλίας και χρυσών αρχαίων κοσμημάτων.
Σε βάρος των συλληφθέντων και 44χρονου συνεργού τους, ο οποίος αναζητείται, σχηματίζεται δικογραφία για « Εγκληματική οργάνωση», «Διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπής» και παράβαση του Νόμου «Περί προστασίας των Αρχαιοτήτων και εν γένει της Πολιτιστικής Κληρονομιάς».

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης, ενώ συνεχίζεται η έρευνα από το Τμήμα Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αρχαιοτήτων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, για τυχόν συμμετοχή των συλληφθέντων και σε άλλες αξιόποινες πράξεις.