27/8/13

Ληστές απ' τα 19


Τις ληστείες διέπραξε οργανωμένη σπείρα, αποτελούμενη από πέντε τουλάχιστον άτομα, που χρησιμοποιούσαν βαρύ οπλισμό (τύπου kalasnikof ) και σωματική βία σε βάρος των θυμάτων τους
Συνελήφθησαν κατά την διάρκεια επιχείρησης του Τμήματος Ασφαλείας Ζακύνθου δύο από τα μέλη της σπείρας, ένας αλλοδαπός αλβανικής καταγωγής και ένας ημεδαπός, ενώ έχει ταυτοποιηθεί ένα ακόμη μέλος αλβανικής καταγωγής, ο οποίος αναζητείται
Η αξία των κλοπιμαίων εκτιμάται ότι ξεπερνάει τις 150.000 ευρώ
Εξιχνιάστηκαν μετά από πολύμηνες έρευνες του Τμήμα Ασφαλείας Ζακύνθου δυο ένοπλες ληστείες που πραγματοποιήθηκαν σε κοσμηματοπωλεία και συγκεκριμένα στη Ζάκυνθο στις 07.11.2011 και στο Κατάκολο Ηλείας στις 14.09.2012, κατά τις οποίες οι δράστες αφαίρεσαν με την χρήση βαρύ οπλισμού και βίας, χρυσαφικά και κοσμήματα μεγάλης χρηματικής αξίας.
Αναλυτικότερα, στο πλαίσιο της αστυνομικής έρευνας και της αξιολόγησης – αξιοποίησης των στοιχείων, που συλλέχθηκαν από το Τμήμα Ασφαλείας Ζακύνθου, διακριβώθηκε η συστηματική και οργανωμένη δράση της εγκληματικής ομάδας, η οποία ενέχεται στις συγκεκριμένες ληστείες των κοσμηματοπωλείων και εξακριβώθηκε η μεθοδολογία δράσης της.
Όπως προέκυψε η εγκληματική ομάδα αποτελείτο από πέντε τουλάχιστον άτομα, τα οποία πραγματοποιούσαν τις ληστείες με την απειλή βαρύ οπλισμού και τη χρήση σωματικής βίας σε βάρος των θυμάτων της.
Στο πλαίσιο της αστυνομικής επιχείρησης, που οργάνωσε και πραγματοποίησε χθες (26.08.2013) το απόγευμα το Τμήμα Ασφαλείας Ζακύνθου, συνελήφθησαν στην Ζάκυνθο, δύο από τα μέλη της ομάδας, ένας 21χρονος Αλβανός και ένας 19χρονος ημεδαπός, ενώ αναζητείται ένας ακόμη 29χρονος αλλοδαπός, επίσης αλβανικής καταγωγής, τα στοιχεία του οποίου έχουν ταυτοποιηθεί.
Από τη μέχρι στιγμής εξέλιξη των ερευνών έχει εξακριβωθεί ο ρόλος και ο τρόπος δράσης των μελών της σπείρας.
 Συγκεκριμένα, στις 07.11.2011 εισήλθαν σε κοσμηματοπωλείο στην πόλη της Ζακύνθου, με βαρύ οπλισμό (τύπου kalasnikof ) και αφού χτύπησαν με σιδηρολοστό στο κεφάλι την ιδιοκτήτρια και τον σύζυγο της, έσπασαν τις προθήκες του καταστήματος και αφαίρεσαν χρυσαφικά ρολόγια και κοσμήματα συνολικής αξίας 150.000 ευρώ περίπου .
Στη συνέχεια αποχώρησαν χρησιμοποιώντας κλεμμένες μηχανές , οι οποίες εντοπίστηκαν από τους αστυνομικούς την επόμενη της ληστείας, περιφερειακά της πόλης της Ζακύνθου, ενώ επίσης είχε βρεθεί και ένα πιστόλι τύπου berretta , το οποίο είχε πέσει από τους δράστες κατά την διαφυγή τους.
Με την ίδια μεθοδολογία , χρησιμοποιώντας κλεμμένο αυτοκίνητο για την προσέγγιση και την διαφυγή τους, με την απειλή kalasnikof και τη χρήση βίας, πραγματοποίησαν μια ακόμη διαπιστωμένη ληστεία σε κοσμηματοπωλείο στο Κατάκολο Ηλείας, κατά την οποία αφαίρεσαν από τις προθήκες του καταστήματος χρυσαφικά και άλλα κοσμήματα μεγάλης χρηματικής αξίας.
Σε βάρος των μελών της σπείρας σχηματίσθηκε κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία για τα αδικήματα της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης, της ληστείας και της οπλοχρησίας, καθώς και άλλων αδικημάτων.
Η έρευνα του Τμήματος Ασφαλείας Ζακύνθου βρίσκεται σε εξέλιξη καθώς εξετάζεται το ενδεχόμενο διάπραξης και άλλων ληστειών, ενώ αναζητείται και ο 29χρονος αλλοδαπός, τα στοιχεία του οποίου έχουν ταυτοποιηθεί καθώς και τα υπόλοιπα μέλη της οργάνωσης.