22/11/13

Γύφτικο φέσι 1,5 εκατ. €

Τα Ντοκουμέντα
 
 
 
Εξιχνιάσθηκαν συνολικά (183) κλοπές μετασχηματιστών, που τελέστηκαν από τον Μάιο του τρέχοντος έτους μέχρι σήμερα, σε αγροτικές περιοχές του Νομού Καρδίτσας
Κατασχέθηκαν (1.120) κιλά χαλκού, προερχόμενου από δώδεκα (12) τουλάχιστον μετασχηματιστές της Δ.Ε.Η.
Η συνολική ζημία που υπέστη η Δ.Ε.Η. από την κλοπή των μετασχηματιστών εκτιμάται ότι ανέρχεται στο χρηματικό ποσό του (1.150.000) ευρώ
Εξαρθρώθηκε από το Τμήμα Ασφάλειας της Αστυνομικής Διεύθυνσης Καρδίτσας, σε συνεργασία με την Ομάδα Πρόληψης και Καταστολής Εγκλήματος (Ο.Π.Κ.Ε.), εγκληματική οργάνωση, που ενέχεται σε σωρεία υποθέσεων κλοπών χαλκού προερχόμενου από μετασχηματιστές του δικτύου της Δ.Ε.Η. από αγροτικές περιοχές του Νομού Καρδίτσας.
Συνελήφθησαν τρία μέλη της εγκληματικής οργάνωσης και συγκεκριμένα πρόκειται για ημεδαπούς ROMA (ηλικίας 32, 34 και 26 ετών αντίστοιχα), ενώ στην ίδια υπόθεση εμπλέκονται ένας ακόμα 30χρονος ημεδαπός ROMA , καθώς και άλλα τέσσερα άτομα αγνώστων μέχρι στιγμής στοιχείων.
Σε βάρος των οκτώ εμπλεκομένων σχηματίσθηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για τα, κατά περίπτωση, αδικήματα της σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, των διακεκριμένων περιπτώσεων κλοπών κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση και της αποδοχής και διάθεσης προϊόντων εγκλήματος.
Όπως προέκυψε η εγκληματική οργάνωση, συστήθηκε με σκοπό την κλοπή μετασχηματιστών και καλωδίων παροχής του δικτύου της Δ.Ε.Η., τουλάχιστον από τον Μάιο του τρέχοντος έτους μέχρι την ημέρα της σύλληψης των τριών μελών της, έχοντας δομή και διακριτούς ρόλους.
Τα μέλη της έχουν μέχρι σήμερα διαπράξει συνολικά (183) κλοπές μετασχηματιστών, καθώς και καλωδίων παροχής από ηλεκτρολογικούς πίνακες υποσταθμών του δικτύου της Δ.Ε.Η., που βρίσκονται σε αγροτικές εκτάσεις της ευρύτερης περιοχής του Νομού Καρδίτσας, με τεράστια ζημιά για την επιχείρηση της Δ.Ε.Η. Ενδεικτικά, αναφέρεται ότι η συνολική αξία των αφαιρεθέντων μετασχηματιστών ανέρχεται στο χρηματικό ποσό των (1.150.000) ευρώ.
Από την αστυνομική έρευνα προέκυψε ότι τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, στο πλαίσιο της εκτεταμένης εγκληματικής τους δραστηριότητας, διέπρατταν συστηματικά κλοπές μετασχηματιστών. Πιο αναλυτικά, αποξήλωναν τους μετασχηματιστές από κολώνες της Δ.Ε.Η., αφαιρούσαν το χαλκό από το εσωτερικό τους και στη συνέχεια διέθεταν προς πώληση το χαλκό σε άγνωστο μέχρι στιγμής άτομο.
Ως προς το χρονικό της υπόθεσης, προχθές (20-11-2013) το βράδυ, σε αγροτική τοποθεσία της ευρύτερης περιοχής της Καρδίτσας, αστυνομικοί της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκλήματος (Ο.Π.Κ.Ε.) της Αστυνομικής Διεύθυνσης Καρδίτσας, εντόπισαν και ακινητοποίησαν Ι.Χ. επιβατηγό αυτοκίνητο, στο οποίο επέβαιναν οι τρεις συλληφθέντες ημεδαποί ROMA .
Κατά τον έλεγχο, διαπιστώθηκε ότι το όχημα προπορευόταν, ως όχημα προελέγχου του δρομολογίου, ενός Ι.Χ. φορτηγού αυτοκινήτου, το οποίο ήταν φορτωμένο με υλικό χαλκού, που προερχόταν από μετασχηματιστές του δικτύου της Δ.Ε.Η.
Συγκεκριμένα, στο φορτηγό αυτοκίνητο, ιδιοκτησίας του 30χρονου ημεδαπού που αναζητείται, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν,δεκαοκτώ (18) τσουβάλια που περιείχαν χαλκό συνολικού βάρους (1.120) κιλών και συνολικής αξίας (80.000) ευρώ, προερχόμενο από δώδεκα (12) τουλάχιστον μετασχηματιστών του δικτύου της Δ.Ε.Η. (πηνία, δακτυλίους, ελάσματα κ.α.).
Ο 30χρονος οδηγός του φορτηγού αντιλαμβανόμενος την παρουσία αστυνομικών, εγκατέλειψε το όχημα και τράπηκε σε φυγή.
Τα δύο προαναφερόμενα αυτοκίνητα κατασχέθηκαν, όπως επίσης και δύο κινητά τηλέφωνα από την κατοχή των συλληφθέντων.
Επιπλέον, τρεις ακόμη άγνωστοι μέχρι στιγμής δράστες επέβαιναν σε διαφορετικό Ι.Χ. αυτοκίνητο, το οποίο ακολουθούσε το έμφορτο με χαλκό φορτηγό, ως όχημα συνοδείας και προστασίας, αντιλαμβανόμενοι την παρουσία των αστυνομικών τράπηκαν σε φυγή.
Η ποσότητα χαλκού που κατασχέθηκε, αποδόθηκε στο σύνολό της στο Διαχειριστή του Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (Δ.Ε.Δ.Δ.Η.Ε.) Καρδίτσας.
Σημειώνεται ότι δύο από τους συλληφθέντες έχουν απασχολήσει τις Αρχές για παρόμοιες διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπών μετασχηματιστών της Δ.Ε.Η.
Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Καρδίτσας, ο οποίος με την ασκηθείσα σε βάρος τους κακουργηματική ποινική δίωξη, τους παρέπεμψε στον κ. Ανακριτή.