13/11/13

Το πλοίο με τα 20.000 Καλάσνικοφ


Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας με την εποπτεία των λιμενικών και τελωνειακών Αρχών και μετά από εντολή της Αρχής Καταπολέμησης Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, ξεκίνησε το πρωί στο λιμάνι της Ρόδου ο έλεγχος των εμπορευματοκιβωτίων του φορτηγού πλοίου «nour-m», με σημαία της Σιέρα Λεόνε, το οποίο φέρεται να μεταφέρει όπλα και πυρομαχικά.



Σύμφωνα με τα παραστατικά της φορτωτικής του πλοίου, το «nour-m» φέρεται να μεταφέρει 20.000 καλάσνικοφ και σφαίρες.

Μέχρι στιγμής σύμφωνα με πληροφορίες του vimaonline.gr, οι κομάντο του Λιμενικού, παρουσία του υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη και του Αρχηγού του Λιμενικού Σώματος, έχουν βρεί κιβώτια με σφαίρες 7,62, δημοφιλές διαμέτρημα για τα όπλα τύπου καλάσνικοφ και σφαίρες διαμετρήματος 0,50 για χρήση σε βαριά πολυβόλα.



Σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών του λιμενικού τα όπλα πρέπει να βρίσκονται στο αμπάρι του πλοίου και όχι μέσα στα κοντέινερ.

Ο κ. Βαρβιτσιώτης χαρακτηριστικά ανέφερε ότι «μέχρι τώρα έχουν βρεθεί μόνο σφαίρες διαφόρων διαμετρημάτων, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει οπλισμός όπως λένε και τα παραστατικά».



«Δεν έχουμε ανοίξει όλα τα εμπορευματοκιβώτια. Έχουμε ανοίξει μόνο αυτά τα οποία ήταν προσβάσιμα. Περιμένουμε να έρθει ο γερανός για να μπορέσουμε να ξεφορτώσουμε και να ελέγχονται ένα - ένα τα εμπορευματοκιβώτια. 

Θα σας πως ότι για να ανοιχτεί κάποιο εμπορευματοκιβώτιο έχουν έρθει οι ειδικές δυνάμεις του Λιμενικού Σώματος ώστε να ελέγξουν από πριν κατά πόσο αυτά είναι παγιδευμένα ή όχι...», σημείωσε.

Ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, μετά το πέρας του ελέγχου, δήλωσε σχετικά: 

«Είναι μεγάλη επιτυχία του Λιμενικού Σώματος που το πλοίο αυτό βρίσκεται δεσμευμένο σήμερα στο λιμάνι της Ρόδου. Είναι μία επιτυχία, διότι το πλοίο αυτό έχει οπλισμό που κατευθυνόταν σε μια από τις εμπόλεμες ζώνες της Μεσογείου, στις οποίες απαγορεύεται από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, να μεταφέρονται πολεμοφόδια. 

Η Ελλάδα τηρώντας τις διεθνείς της υποχρεώσεις κρατάει σήμερα αυτό το πλοίο και κάνει έλεγχο στο φορτίο.

Αξίζουν συγχαρητήρια στους άνδρες και τις γυναίκες του Λιμενικού Σώματος, που κάνοντας τη δουλειά τους, απέδειξαν για ακόμη μια φορά, ότι τα θαλάσσια σύνορα μας είναι ασφαλή και ότι η Ελλάδα ασκεί με πληρότητα όλα τα εθνικά της δικαιώματα. 

Και βέβαια, εκφράζουμε την εμπιστοσύνη στις δικαστικές αρχές, οι οποίες θα αναλάβουν από εδώ και πέρα να διερευνήσουν αυτή την ύποπτη υπόθεση».



Για το ίδιο θέμα ο αρχηγός του Λιμενικού Σώματος κ. Μπαντιάς τόνισε:

«Η περίπτωση αυτή του συγκεκριμένου πλοίου είναι από τις πιο σημαντικές των τελευταίων χρόνων. Το Λιμενικό Σώμα προέβη στη λεγόμενη «visit and search» του συγκεκριμένου πλοίου το οποίο έδινε αλληλοσυγκρουόμενες απόψεις και για τον προορισμό του (άλλα έγραφαν τα έγγραφά του άλλα έδινε ο πλοίαρχος και άλλα δήλωσαν οι υποπλοίαρχοι).

Αντιλαμβάνεστε ότι από την πρώτη στιγμή έγινε ο πρώτος έλεγχος, δηλαδή το «χέλινγκ» όπως ονομάζεται διεθνώς και διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν όλα αυτά τα αλληλοσυγκρουόμενα από τον πλοίαρχο αλλά και από το Σύστημα Αυτόματης Αναγνώρισης Ταυτότητας του πλοίου (AIS). 

Αμέσως προβήκαμε στον έλεγχο, στην επίσκεψη του πλοίου και διαπιστώσαμε ότι έχει πυρομαχικά.
Κατέβηκα και εγώ στα αμπάρια με τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος, ότι είναι προσβάσιμο φαίνεται ότι είναι πυρομαχικά. 

Όμως μέσα από τα δηλωτικά προκύπτει ότι υπάρχει και οπλισμός.

Όμως αυτή τη στιγμή ούτε εγώ, ούτε κανείς άλλος μπορεί να το επιβεβαιώσει αυτό. Όπως επίσης δεν είναι σαφές ούτε από τα έγγραφα ούτε από τις δηλώσεις των μελών των πληρώματος για το πού προορίζονταν αυτός ο οπλισμός και αυτά τα πυρομαχικά.

Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι είναι πολύ λεπτό το θέμα, δεν μπορούμε να κάνουμε άλλες δηλώσεις, υπάρχει αρμόδιος εισαγγελέας ο οποίος χειρίζεται το όλο θέμα κατά συνέπεια μετά από λίγες μέρες αφού θα έχουν ξεφορτωθεί όλα και θα έχουμε διασταυρώσει όλες τις πληροφορίες θα είμαστε σε θέση να σας πούμε περισσότερα. 

Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω όλους και κυρίως τα στελέχη του Λιμενικού τα οποία προέβησαν σε αυτήν την πράξη η οποία είναι πολύ σημαντική.

Περνάμε ένα μήνυμα σε όλους όπως είπε ο κ. υπουργός, ότι όποιος μπαίνει στα ελληνικά χωρικά ύδατα πρέπει να είναι νόμιμος, διαφορετικά θα ελεγχθεί θα έχει τις συνέπειες που προβλέπει ο νόμος».