15/11/13

Λαθρεμπόριο τσιγάρων με λιμενικούς-αστυνομικούς

Αποκαλύφθηκε στη Σπάρτη
 
Εξαρθρώθηκε, μετά από πολύμηνη και μεθοδική αστυνομική έρευνα του Τμήματος Ασφαλείας Σπάρτης, πολυμελής εγκληματική οργάνωση, η οποία ενέχεται σε παράνομη εισαγωγή, μεταφορά και διακίνηση, μεγάλων ποσοτήτων λαθραίων τσιγάρων στο εσωτερικό της χώρας.
Από τις μέχρι τώρα έρευνες έχουν ταυτοποιηθεί συνολικά τα στοιχεία τριάντα (30) ατόμων, μελών της εγκληματικής οργάνωσης, από τα οποία τα είκοσι επτά (27) έχουν συλληφθεί.
Σε ευρείας κλίμακας ταυτόχρονες αστυνομικές επιχειρήσεις, που πραγματοποιήθηκαν χθες (14.11.2013), σε περιοχές της Λακωνίας και της Αττικής, συνελήφθησαν δεκαεννέα (19) μέλη της οργάνωσης, ενώ αναζητούνται ακόμα τρία (3) μέλη της, ύστερα από Εντάλματα Σύλληψης που εκδόθηκαν από την κα. Ανακρίτρια Γυθείου.
Από τα συλληφθέντα μέλη, δύο είναι εν ενεργεία Λιμενικοί, δύο είναι πρώην αστυνομικοί και ένας είναι Ειδικός Φρουρός (προσήλθε αυτοβούλως), ενώ από τα μέλη που αναζητούνται, ο ένας είναι πρώην Ειδικός Φρουρός.
Στις επιχειρήσεις αυτές, συμμετείχαν αστυνομικοί του Τμήματος Ασφαλείας Σπάρτης, του Αστυνομικού Τμήματος Γυθείου, της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος της Διεύθυνσης Ασφαλείας Αττικής, της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας, του Τμήματος Ασφαλείας Τρίπολης, των Ομάδων Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας (Ο.Π.Κ.Ε.) Αρκαδίας και Λακωνίας, των Ομάδων Ελέγχου και Πρόληψης Τροχαίων Ατυχημάτων (Ο.Ε.Π.Τ.Α.) Αρκαδίας και Μεσσηνίας, καθώς και ανδρών του Λιμεναρχείου Γυθείου.
Πιο αναλυτικά, στο πλαίσιο διερεύνησης της συγκεκριμένης υπόθεσης του Τμήματος Ασφαλείας Σπάρτης, για την πλήρη εξιχνίασή της, η οποία αφορούσε τον εντοπισμό μεγάλων ποσοτήτων λαθραίων τσιγάρων, τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους και τη σύλληψη οκτώ (8) ατόμων τότε σχηματίστηκε δικογραφία και εκδόθηκαν Εντάλματα Σύλληψης, σε βάρος είκοσι δύο (22) ακόμα ατόμων, με τις κατηγορίες της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης, εισαγωγής, κατοχής και λαθρεμπορίου τσιγάρων.
Υπενθυμίζεται, ότι τον περασμένο Μάρτιο είχαν κατασχεθεί περίπου -450.000- πακέτα λαθραίων τσιγάρων, τα οποία τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης είχαν παράνομα εισάγει μέσω θαλάσσης στη χώρα, ενώ το ύψος των διαφυγόντων δασμών και φόρων, είχε υπολογιστεί ότι ανέρχεται στο ποσό του (1.500.919,04) ευρώ.

Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της συντονισμένης επιχείρησης, είχε κατασχεθεί μία νταλίκα, δύο φορτηγά και ένα επιβατηγό όχημα, καθώς και ένα πλωτό σκάφος .
Σημειώνεται, ότι τα επτά (7) από τα οκτώ μέλη που είχαν συλληφθεί τον Μάρτιο, είναι ήδη προσωρινά κρατούμενοι φυλακών.
Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Γυθείου, ενώ οι έρευνες συνεχίζονται από το Τμήμα Ασφαλείας Σπάρτης, για τον εντοπισμό και τη σύλληψη και των υπολοίπων μελών