29/11/13

Ο Μπούκουρας απειλούσε δήμαρχο

 
 

Του Βασ. Λαμπρόπουλου 

Η άγνωστη δικογραφία για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής
Αστυνομικοί μεταφέρουν στοιχεία της δικογραφίας για τη Χρυσή Αυγή στον εισαγγελέα στα δικαστήρια της Ευελπίδων τον περασμένο Σεπτέμβριο
 
Πριν μαχαιρωθεί ο άτυχος Παύλος Φύσσας από τον χρυσαυγίτη Γιώργο Ρουπακιά είχε ξυλοκοπηθεί από τρία άτομα που φορούσαν μαύρες μπλούζες. Οι τρεις τους υποχώρησαν όταν εμφανίστηκε ένας αστυνομικός που αρκέστηκε να τους πει: «Θα το διαλύσετε τώρα ή θα αρχίσω τις προσαγωγές;». Εκείνη την ώρα έφθασε το ασημί Νισάν στο οποίο επέβαινε ο Γ. Ρουπακιάς που φέρεται να κατευθύνθηκε «με κανονικό βήμα και ήρεμη έκφραση προς τον Παύλο Φύσσα» ενώ από την άλλη πλευρά του αυτοκινήτου άρχισε να τρέχει ένα ψηλό άτομο με λευκή φόρμα και κοντό μαλλί.

Αυτά τα νέα δεδομένα και η αναλυτική περιγραφή του θανάτου του 35χρονου μουσικού το βράδυ της 17ης Σεπτεμβρίου στην Αμφιάλη προκύπτουν από την κατάθεση που έδωσε 37χρονος αυτόπτης μάρτυρας. Από το μπαλκόνι του σπιτιού του είδε ολόκληρη τη σκηνή της εν ψυχρώ δολοφονίας του Παύλου Φύσσα και περιγράφει ό,τι προηγήθηκε και επακολούθησε.

Η κατάθεση αυτή ανήκει στο άγνωστο τμήμα της δικογραφίας για τον θάνατο του 35χρονου και τη δράση της Χρυσής Αυγής, την οποία αποκαλύπτει «Το Βήμα».

Ανάμεσα στις καταθέσεις εντυπωσιάζει και η «έκφραση λύπης» του δημάρχου της Αθήνας κ. Γιώργου Καμίνη γιατί, όπως είπε, «από δημοτικούς συμβούλους ειδικότερα κατοίκων περιοχών στο 6ο Δημοτικό Διαμέρισμα είχα κατά καιρούς καταγγελίες για επιχειρήσεις πογκρόμ από τα μέλη της Χρυσής Αυγής, ότι δηλαδή επιτίθενται κυρίως σε μετανάστες, και λυπάμαι γιατί τότε δεν είχα δώσει τη σημασία που έπρεπε…»

Στοιχεία που σοκάρουν

Η πιο χαρακτηριστική και σημαντική κατάθεση φέρεται να είναι αυτή που έδωσε στις 6 Νοεμβρίου 2013 ενώπιον της ειδικής εφέτη-ανακρίτριας κυρίας Ιωάννας Κλάπα ο κοινωνικός λειτουργός και μέλος των Γιατρών του Κόσμου κ. Αναστάσιος Υφαντής. Αναφέρθηκε στην αύξηση επιθέσεων με σοβαρά θλαστικά τραύματα κατά αλλοδαπών. Και μάλιστα, σύμφωνα με όσα μνημόνευσε, σε ορισμένες από τις ρατσιστικές επιθέσεις μέλη της Χρυσής Αυγής χρησιμοποιούσαν και σκύλους.

Όπως σημείωσε ο μάρτυρας, «συνήθως φωνάζουν τον άνθρωπο που διασχίζει τον δρόμο, κάνουν έλεγχο των εγγράφων του, κατόπιν τον ρωτάνε σε περίπτωση που δεν έχει έγγραφα από πού είναι και στη συνέχεια πραγματοποιείται επίθεση με γροθιές, κλωτσιές και λεκτικές εξυβρίσεις. Σε περίπτωση που ο αλλοδαπός έχει έγγραφα τα καταστρέφουν. Κάποια από τα θύματα καταλαβαίνουν ελληνικά και αναγνωρίζουν τις ύβρεις όπως π.χ. "μαύρε να πας στη χώρα σου", "λαθρομετανάστη μη σε ξαναδούμε εδώ, θα πεθάνεις". Η βία αρχίζει με κλωτσιές, μπουνιές και εφόσον δεν αποτραπούν από κάποιο τυχαίο εμπόδιο, π.χ. κάποιος περαστικός, εντείνεται η βία με χρήση όπλων όπως από μπουκάλια μπίρας τα οποία πολλές φορές σπάνε στα πρόσωπα των θυμάτων, ξύλινα ρόπαλα του μπέιζμπολ, σιδερογροθιές, αλυσίδες και αιχμηρά αντικείμενα αλλά και taser (σ.σ. όπλα που παραλύουν με τη διάδοση ηλεκτρικού φορτίου) με το οποίο τους κτυπάνε στο λαιμό και κοντάρια σημαίας. Επίσης σε τέσσερις-πέντε επιθέσεις έχουμε επιθέσεις από σκύλο τον οποίο έχουν οι ομάδες και δεν είναι αδέσποτος…»

Κορινθιακά επεισόδια

Κατάθεση στην ερευνήτρια της υπόθεσης των υποκλοπών έδωσε στις 6 Νοεμβρίου 2013 και ο δήμαρχος Κορίνθου κ. Αλέξανδρος Πνευματικός, ο οποίος ανάμεσα στα άλλα ανέφερε: «Αρκετές φορές υπήρξαν "παρελάσεις" με 20 και παραπάνω άτομα της Χρυσής Αυγής μέσα στην πόλη της Κορίνθου σε κεντρικούς δρόμους, φωνάζοντας συνθήματα και σε μία από τις περιπτώσεις υπήρξαν βιαιοπραγίες εναντίον μεταναστών και μάλιστα σε κάποια από αυτές κυνηγώντας μετανάστες αυτοί έπεσαν στη θάλασσα για να σωθούν, απ' ό,τι μου είπαν οι συμπολίτες μου».

Ο δήμαρχος Κορίνθου αναφέρθηκε εκτενώς στην κατάθεσή του σε διάφορα επεισόδια που είχε προκαλέσει ο τοπικός βουλευτής της Χρυσής Αυγής Ευστάθιος Μπούκουρας. Ως ενδεικτικό περιστατικό μνημονεύεται αυτό της 27ης Ιουλίου 2012 στα Εξαμίλια Κορίνθου στην προσπάθεια κατάσβεσης δασικής πυρκαγιάς.

Όπως είχε καταθέσει τότε ο δήμαρχος Κορίνθου, «ο βουλευτής Μπούκουρας με πλησιάζει, ενώ εγώ κοιτάζω προς το δάσος, στέκεται ακριβώς πίσω μου και χωρίς να έχω μιλήσει καθόλου αρχίζει τις προκλήσεις λέγοντάς μου χαμηλόφωνα στο αυτί: "Θα σε γ... ρε σκουλήκι, θα σε λιώσω, θα σε σφάξω γιατί μυαλό δεν έχεις βάλει". Ήταν τόσο απειλητικός αυτός και η συνοδεία του που όλοι ήσαν γύρω μου τρομοκρατήθηκαν όπως εγώ, άρχισαν να εγκαταλείπουν τον χώρο, φοβούμενοι ότι θα με κτυπήσει».

Στην συνέχεια ο κ. Πνευματικός σημείωσε: «Με ακολουθεί όταν προσπαθούσα να ξεφύγω και στα πρώτα τέσσερα βήματα με πιάνει από το πίσω μέρος της ζώνης του παντελονιού μου για μερικά δευτερόλεπτα, συνεχίζοντας να λέει: "Θα σε γ..., θα σε λιώσω". Στη συνέχεια με μία στρατιωτικού τύπου κίνηση με πέταξε στο έδαφος, με αποτέλεσμα να κτυπήσω την πλάτη μου και να σπάσουν τα γυαλιά μου».

Ακόμη ο βουλευτής αναφέρεται σε ένα επεισόδιο που είχε σημειωθεί σε βάρος του πάλι από τον ίδιο βουλευτή στις 6 Ιουλίου 2012, δηλαδή μία μέρα νωρίτερα από το συμβάν στα Εξαμίλια, κατά τον εορτασμό της μάχης των Δερβενακίων. Όπως κατέθεσε ο δήμαρχος Κορίνθου, «αποκορύφωμα ήταν η κίνηση ότι θα μου κόψει το λαρύγγι που κάνει απευθυνόμενος σε μένα».

Σε σχετική κατάθεση προχώρησε στις 12 Νοεμβρίου 2013 και ο δήμαρχος Νεμέας κ.Ευάγγελος Ανδριανάκος, ο οποίος αρχικά μνημόνευσε περιστατικό μεταμεσονύκτιας τηλεφωνικής κλήσης που δέχθηκε από τον Ευστ. Μπούκουρα το βράδυ της εκλογής του -το καλοκαίρι του 2012- ως βουλευτή Κορίνθου της Χρυσής Αυγής.

Σύμφωνα με την κατάθεση του δημάρχου Νεμέας, ο βουλευτής της ΧΑ του είχε πει: «Από εδώ και στο εξής θα γίνω η σκιά σου και θα σε κάνω να πετάγεσαι από τον ύπνο σου».

Ο δήμαρχος Νεμέας αναφέρθηκε επιπλέον σε περιστατικό ξυλοδαρμού Ρουμάνων από υποστηρικτές της Χρυσής Αυγής στην περιοχή της Ευαγγελίστριας, όταν οι άτυχοι αλλοδαποί είχαν ζητήσει να πληρωθούν για τη δουλειά που είχαν προσφέρει στους έλληνες εργοδότες τους.

Το ντοκυμαντέρ και η... απόβαση στην Κρήτη

Στην κυρία Κλάπα κλήθηκε να καταθέσει και ο 33χρονος κινηματογραφιστής κ. Κώστας Γεωργούσης, ο οποίος μίλησε αναλυτικά για τις επαφές του με μέλη της Χρυσής Αυγής και όσα κατεγράφησαν σε σχετικό ντοκυμαντέρ του. Μάλιστα ο κ. Γεωργούσης υπογράμμισε ότι στο ντοκυμαντέρ του -τμήμα φράσεων από το οποίο επισυνάπτεται στη δικογραφία- υπήρχε η πλήρης συγκατάθεση όλων των μελών της Χρυσής Αυγής που εμφανίστηκαν. Σε πλάνα από το κινηματογραφικό υλικό εμφανίζονται μέλη της ακροδεξιάς οργάνωσης να προπηλακίζουν αλλοδαπούς.

Στον δικαστικό φάκελο υπάρχει κατάθεση ανώτερου αξιωματικού της ΕΛ.ΑΣ. στην Κρήτη, ο οποίος ήταν ο υπεύθυνος των μέτρων ασφαλείας στις 25 Νοεμβρίου 2012 στη Χερσόνησο όπου υπήρχε κινητοποίηση μελών της Χρυσής Αυγής και αντιπάλων τους.

Ο αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. σε κατάθεσή του στις 14 Νοεμβρίου μίλησε για ύβρεις που του απηύθυνε ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Ηλίας Κασιδιάρης. Όπως ανέφερε, «η απαίτησή του ήταν να φύγουν οι διαδηλωτές και μάλιστα είπε: "θα τους γ... όλους. Έχεις το λόγο μου, θα έχεις νεκρούς μέχρι το βράδυ"».

Και συμπληρώνει ο αξιωματικός αμέσως μετά: «Εγώ τη στάση και τα λόγια του συγκεκριμένου βουλευτή τα εξέλαβα ως σοβαρά επειδή προέρχονται από έναν βουλευτή και με δεδομένο ότι οι διαδηλωτές είχαν φοβερή αντιπαλότητα με τη Χρυσή Αυγή. Είχα την αίσθηση πως ό,τι έλεγε ο βουλευτής τα ασπαζόντουσαν τα μέλη της ΧΑ και ότι τους καθοδηγούσε. Έχω λάβει σε πολλές παρόμοιες επιχειρήσεις και δεν μου έχει συμβεί άλλη φορά επικεφαλής ομάδας, κόμματος ή συνδικαλιστικής ένωσης να συμπεριφερθεί με αυτόν τον απαράδεκτο τρόπο».

Τέλος, στον δικαστικό φάκελο της υπόθεσης περιλαμβάνεται και κατάθεση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Πέτρου Τατσόπουλου στις 11 Νοεμβρίου 2013. Ανάμεσα στα άλλα ανέφερε: «Η Χρυσή Αυγή είναι μία μεταμφιεσμένη οργάνωση, το πιο επιτυχημένο πείραμα μεταμφίεσης στη μεταπολιτευτική περίοδο, είναι μία ναζιστική οργάνωση, που εκμεταλλεύεται το κατά τη γνώμη μου λάθος του Αρείου Πάγου να τους επιτρέψει να κατέβουν στον κοινοβουλευτικό στίβο…»

Ο κ. Τατσόπουλος επίσης σημειώνει ενδεικτικά: «Όταν κατεβαίνουν στον Μελιγαλά σε στρατιωτικούς σχηματισμούς, οι ναζιστικές τελετές στις Θερμοπύλες με πυρσούς παρατεταγμένοι στο σχήμα του μαιάνδρου κ.λπ. είναι καθαρά στρατιωτική προετοιμασία. Δεν ετοιμάζονται ούτε για γυμναστικές επιδείξεις, ούτε για τα καλλιστεία του Mister Υφήλιος».