21/12/13

Μελετημένη απάτη

Tα Ντοκουμέντα


Ένα οργανωμένο κύκλωμα ασφαλιστικής απάτης και παραοικονομίας, που είχε εξαπατήσει χιλιάδες συμπολίτες μας, εξαρθρώθηκε από την Υποδιεύθυνση Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων, Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Περιβάλλοντος της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής.
Παράνομη «ασφαλιστική» εταιρεία, σε συνεργασία με ασφαλιστικά γραφεία, ασφαλιστικούς πράκτορες και διαμεσολαβητές, εξέδιδαν πλαστά ασφαλιστήρια συμβόλαια αστικής ευθύνης σε ιδιοκτήτες οχημάτων, αποκομίζοντας με τη μεθοδολογία αυτή μεγάλα χρηματικά ποσά.
Για την εξάρθρωση της εγκληματικής οργάνωσης σημαντική ήταν η συμβολή των αρμόδιων Εισαγγελικών Αρχών, της Εποπτεύουσας Αρχής, της Διεύθυνσης Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης (Δ.Ε.Ι.Α.), της Τράπεζας της Ελλάδος και άλλων Φορέων και Αρχών της ασφαλιστικής αγοράς.
Προηγήθηκε συστηματική και μεθοδική αστυνομική έρευνα ενώ στο πλαίσιο ευρείας κλίμακας αστυνομικής επιχείρησης, που εκτυλίχθηκε (19-12-2013), σε διάφορες περιοχές της επικράτειας, συνελήφθησαν σε Αττική, Θεσσαλονίκη, Κρήτη και Ζάκυνθο, ο αρχηγός της οργάνωσης, 42χρονος ημεδαπός καθώς και δεκαέξι (16) ακόμη ημεδαποί, ηλικίας από 25 έως 50 ετών.
Μεταξύ των συλληφθέντων είναι και ένας 40χρονος αστυνομικός, με ρόλο ασφαλιστικού διαμεσολαβητή, ο οποίος υπηρετεί σε Υπηρεσία της Αττικής. Σε βάρος του διατάχθηκε Ένορκη Διοικητική Εξέταση και με Απόφαση του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, τέθηκε σε διαθεσιμότητα.
Επίσης, για τη συμμετοχή τους στην εγκληματική ομάδα αναζητούνται δύο (2) ακόμα ημεδαποί, 47 και 55 ετών, ενώ για την άμεση εμπλοκή τους στην εγκληματική δραστηριότητα της οργάνωσης, κατηγορούνται άλλα δεκατέσσερα (14) άτομα.
Σε βάρος των εμπλεκομένων σχηματίσθηκε δικογραφία κακουργηματικής φύσης για τα - κατά περίπτωση- αδικήματα της σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, της απάτης κατά συναυτουργία, κατ’ επάγγελμα, κατά συνήθεια και κατ’ εξακολούθηση, πλαστογραφία μετά χρήσεως κατ’ επάγγελμα, κατά συνήθεια και κατ’ εξακολούθηση, πρόληψης και καταστολής της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες (ξέπλυμα μαύρου χρήματος) καθώς και ποινικές αλλά και διοικητικές παραβάσεις της φορολογικής νομοθεσίας.
Αναφορικά με τη δράση της εγκληματικής οργάνωσης, στο πλαίσιο διερεύνησης της υπόθεσης, προέκυψε ότι οι εμπλεκόμενοι είχαν συγκροτήσει εγκληματική ομάδα, με διαρκή και δομημένη δράση και τουλάχιστον από τον Οκτώβριο του 2012 ενέχονται σε απάτες κακουργηματικού χαρακτήρα και πλαστογραφίες μετά χρήσεως, σε βάρος ανυποψίαστων πολιτών, αλλά και του Δημοσίου.
Ειδικότερα, ο 42χρονος αρχηγός της οργάνωσης, τον Οκτώβριο του 2012, συνέστησε μονοπρόσωπη εταιρεία περιορισμένης ευθύνης, με έδρα στου Ζωγράφου Αττικής. Η εταιρεία αποτελούσε υποκατάστημα μητρικής εταιρείας, ιδιοκτησίας του 42χρονου, που εδρεύει στη Σόφια της Βουλγαρίας. Ο 42χρονος, ως διαχειριστής και νόμιμος εκπρόσωπός του υποκαταστήματος στην Ελλάδα, φερόταν ότι είχε συνάψει σύμβαση με ασφαλιστική εταιρεία στη Βουλγαρία.
Από την αστυνομική έρευνα προέκυψε ότι η σύμβαση λειτουργίας του υποκαταστήματος ουδέποτε είχε υπογραφεί από εκπρόσωπο της ασφαλιστικής εταιρείας, ενώ έφερε πλαστογραφημένα στοιχεία αλλοδαπού υπηκόου - συνεργού της οργάνωσης - που εμφανιζόταν ως εκπρόσωπος της εταιρείας αυτής - καθώς και πλαστογραφημένα στοιχεία της εποπτικής βουλγαρικής Αρχής. Με αυτό τον τρόπο πετύχαινε να παραπλανά το καταναλωτικό κοινό, ως προς τη νομιμότητα λειτουργίας της επιχείρησής του, στον τομέα της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης.
Μάλιστα για να νομιμοποιήσει τη λειτουργία της επιχείρησης, κατοχύρωσε το υποκατάστημα ως κοινή εμπορική επιχείρηση στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο, ενώ βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας, θα έπρεπε να καταχωρηθεί ως επιχείρηση ασφαλιστικής διαμεσολάβησης.
Ο 42χρονος, σε συνεργασία με τα υπόλοιπα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, που αποτελούσαν στελέχη της εταιρείας καθώς και ιδιοκτήτες ή πράκτορες γραφείων διαμεσολάβησης και ασφαλιστικών γραφείων, εξέδιδαν πλαστά ασφαλιστήρια συμβόλαια αστικής ευθύνης οχημάτων με χαμηλό κόστος, χρησιμοποιώντας σήματα της μητρικής εταιρείας και της Βουλγαρικής ασφαλιστικής εταιρείας.
Σημειώνεται ότι η εταιρεία ουδέποτε είχε καταβάλλει το απαιτούμενο κεφάλαιο εγγραφής της, αλλά ούτε και οι συνεργάτες της τα προβλεπόμενα ποσοστά ασφάλιστρων, στο Επικουρικό Κεφάλαιο, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.
Επίσης, αξίζει να αναφερθεί ότι σε περιπτώσεις τροχαίου ατυχήματος, που είχε εμπλακεί ασφαλισμένος στην εταιρεία, με υλικές ζημιές, σωματικές βλάβες ή και θάνατο, οι αποζημιώσεις καλύπτονταν από έσοδα της εταιρείας.
Επιπλέον, στις περιπτώσεις τροχονομικών ελέγχων, που βεβαιώνονταν στους ιδιοκτήτες οχημάτων, ασφαλισμένων στην εταιρεία, συναφείς παραβάσεις, η εταιρεία αποζημίωνε τους εμπλεκόμενους ασφαλισμένους της, καταβάλλοντας ακόμη και το αντίτιμο των τροχονομικών κλήσεων.
Εκτιμάται ότι, από την έναρξη λειτουργίας της εταιρείας στην Ελλάδα (Οκτώβριος 2012) μέχρι σήμερα, έχει εκδώσει παραπάνω από (12.500) ασφαλιστήρια συμβόλαια αστικής ευθύνης, ενώ το συνολικό ύψος της ασφαλιστικής απάτης εκτιμάται ότι ανέρχεται στο ποσό των (4.000.000) ευρώ.
Συγκεκριμένα, το ποσό αυτό αποτελεί:
  • Ζημιά για το Ελληνικό Δημόσιο, καθώς δεν εισέπραττε φόρους από την δραστηριότητα των ασφαλιστικών εταιρειών που θα κατέγραφαν στα βιβλία τους την παραγωγή ασφάλιστρων.
  • Ζημιά για τις ασφαλιστικές εταιρείες από την απάτη, η οποία μετακυλίεται στους καταναλωτές, οι οποίοι ακολούθως καλούνται να καταβάλλουν αυξημένο ασφάλιστρο καθώς και
  • Ζημιά για τους πολίτες - καταναλωτές, οι οποίοι χωρίς να το γνωρίζουν θεωρούσαν ότι είναι ασφαλισμένοι.
Ο αρχηγός και τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, με σκοπό να προσδίδουν νομιμοφάνεια στα παράνομα κέρδη τους, κατέθεταν τα χρηματικά ποσά σε λογαριασμούς που διατηρούσαν σε διάφορα τραπεζικά υποκαταστήματα.
Κατά τη διάρκεια των ερευνών, που πραγματοποιήθηκαν παρουσία Δικαστικών Λειτουργών, σε οικίες και ασφαλιστικά γραφεία των εμπλεκομένων, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
  • (6.000) πλαστά ασφαλιστήρια συμβόλαια, τα οποία είχαν εκδοθεί σε ιδιοκτήτες οχημάτων.
  • Εκατοντάδες ασφαλιστήρια συμβόλαια, προς έκδοση.
  • (20) κεντρικές μονάδες ηλεκτρονικών υπολογιστών και εκτυπωτές, πολυμηχανήματα, φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές και εξωτερικοί σκληροί δίσκοι
  • Τεράστιος όγκος εγγράφων.
Τα κατασχεθέντα πειστήρια θα αποσταλούν στα Εγκληματολογικά εργαστήρια για περαιτέρω εξέτασή τους.
Οι συλληφθέντες με τη δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος τους θα οδηγηθούν σήμερα το απόγευμα στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.
Η εξάρθρωση της εγκληματικής αυτής οργάνωσης αποτελεί ένα καθοριστικό πλήγμα στα κυκλώματα της ασφαλιστικής απάτης και της παραοικονομίας.