28/2/14

Οι Αναρριχητές του 1ου ορόφου

 
Μετά από πολύμηνη συστηματική έρευνα του Τμήματος Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Εγκληματών Κατά Ζωής και Ιδιοκτησίας, της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής αποκαλύφθηκε εγκληματική ομάδα, η οποία με διαφορετική κάθε φορά σύνθεση, διέπραττε, τουλάχιστον από τον Σεπτέμβριο του 2013, ένοπλες ληστείες και διαρρήξεις σε οικίες, σε διάφορες περιοχές της Αττικής, αποκομίζοντας σημαντικά οικονομικά οφέλη.
Συνελήφθησαν συνολικά τρεις (3) αλλοδαποί, υπήκοοι Αλβανίας, από τους οποίους ο ένας είναι 22 ετών, ενώ τα πλήρη στοιχεία των άλλων δύο, επίσης νεαρής ηλικίας συνεργών του, δεν έχουν ακόμη διακριβωθεί. Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίστηκε δικογραφία για ληστείες και διακεκριμένες κλοπές κατά συναυτουργία και κατ’ επάγγελμα και απόπειρες αυτών, σύσταση και συμμετοχή σε εγκληματική ομάδα, πλαστογραφία, καθώς και παράβαση των νόμων περί όπλων και περί αλλοδαπών.
Από την αστυνομική έρευνα, έχουν μέχρι στιγμής εξιχνιαστεί δεκαοκτώ (18) υποθέσεις ληστειών και κλοπών, τελεσμένες και απόπειρες, σε διαμερίσματα, ισόγειες οικίες και κατάστημα σε διάφορες περιοχές της Αττικής, ενώ μέρος των κλαπέντων έχει βρεθεί στην κατοχή των συλληφθέντων.
Επισημαίνεται ότι τα χρηματικά ποσά, καθώς και η αξία των κοσμημάτων, ηλεκτρονικών συσκευών και άλλων αντικειμένων, που οι δράστες είχαν αφαιρέσει, συνολικά υπερβαίνουν τις 86.000 ευρώ.
Όσον αφορά στη μεθοδολογία δράσης και την πρακτική της εγκληματικής ομάδας, τα μέλη της εντόπιζαν ισόγειες κατοικίες ή διαμερίσματα, κατά κανόνα του 1ου ορόφου και αφού αναρριχούνταν στα μπαλκόνια, εισέβαλλαν σε αυτές, είτε από ανασφάλιστες μπαλκονόπορτες, είτε παραβιάζοντας τα παράθυρα και τις πόρτες.
Μέλος της εγκληματικής ομάδας παρέμενε εξωτερικά, ως «τσιλιαδόρος», ενώ οι υπόλοιποι, εισέρχονταν στις οικίες, οπλισμένοι με μαχαίρια και κατσαβίδια. Οι δράστες, αφού ερευνούσαν τους χώρους, αφαιρούσαν χρήματα, κοσμήματα, ηλεκτρονικές και ηλεκτρικές συσκευές, ενώ στις περιπτώσεις που στο εσωτερικό των οικιών βρίσκονταν ένοικοι, τους απειλούσαν με τα μαχαίρια και τα κατσαβίδια και τους ακινητοποιούσαν με σκοινιά, ζώνες, πετσέτες ή μαντήλια.
Λόγω της ιδιαιτερότητας της υπόθεσης, συστήθηκε ειδική ομάδα στη Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής, στην οποία ανατέθηκε η αναζήτηση, ο εντοπισμός και η σύλληψη των δραστών.
Αστυνομικοί του Τμήματος Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας, απογευματινές ώρες της 25-2-2014, μετά από συντονισμένη επιχείρηση, εντόπισαν τους τρεις δράστες σε Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο και τους συνέλαβαν στην περιοχή των Αιγάλεω.
Στην κατοχή των κατηγορουμένων και μετά από έρευνα στο Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων:

  • δύο (2) πλαστά διαβατήρια αλβανικών αρχών,
  • κατσαβίδι στο ντουλαπάκι του συνοδηγού,
  • τέσσερα (4) κινητά τηλέφωνα,
  • διάφορα κοσμήματα, μεταξύ των οποίων μονόπετρα δαχτυλίδια και βέρες,
  • φορητή μονάδα αποθήκευσης δεδομένων (USB),
  • χρηματικά ποσά, καθώς και επτά (7) χρυσές λίρες.
Σε έρευνα που έγινε στην οικία των δυο κατηγορουμένων, τα πλήρη στοιχεία των οποίων δεν έχουν ακόμα ταυτοποιηθεί, μεταξύ άλλων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
  • διάφορα κοσμήματα (χρυσά, λευκόχρυσα και με πέτρες), καθώς και ρολόγια
  • δύο (2) φωτογραφικές μηχανές και μία (1) βιντεοκάμερα
  • δύο (2) συσκευές αποθήκευσης δεδομένων USB,
  • το χρηματικό ποσό των 200 ευρώ,
  • δύο (2) ηλεκτρονικές ζυγαριές ακριβείας,
  • διαβατήριο αλβανικών αρχών,
  • ένα κλειδί αυτοκινήτου,
  • τέσσερα (4) κινητά τηλέφωνα,
  • διάφορα διαρρηκτικά εργαλεία καθώς και τσάντες αποθήκευσης και μεταφοράς.
Έξω από την οικία των δυο δραστών, βρέθηκε και κατασχέθηκε και ένα Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο.
Οι συλληφθέντες, οδηγήθηκαν ενώπιον του κ. Εισαγγελέα Πλημ/κών Αθηνών, στις 26-2-2014, παραπέμφθηκαν στον Ανακριτή για κύρια ανάκριση και απολογούνται σήμερα (28-2-2014).