22/3/14

Εμπλέκουν δικηγόρο για υποκίνηση σε εξέγερση

Από τις χειρότερες φυλακές [Κέρκυρας] σε συνθήκες διαβίωσης ξεκίνησε η έρευνα
 
Από τη διακίνηση φαξ μεταξύ των κρατουμένων άρχισε η προκαταρκτική έρευνα που διέταξε η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου για να διαπιστωθεί εάν δικηγορικό γραφείο της Αθήνας υποκινεί κρατούμενους σε στάση, εν όψει της λειτουργίας φυλακής υψίστης ασφαλείας στο Δομοκό, όπου θα μεταχθούν βαρυποινίτες.
Τις εισαγγελικές αρχές κινητοποίησαν δύο φαξ στις φυλακές της Κέρκυρας που απευθύνονταν το ένα σε έλληνα κρατούμενο και το άλλο σε αλλοδαπό, ξάδελφο του διαβόητου αλβανού κακοποιού Μαριάν Κόλα, ο οποίος είχε αποδράσει από τις φυλακές Τρικάλων μαζί με αλλά 11 άτομα και είχε σκοτωθεί σε αστυνομική επιχείρηση.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα φαξ φέρονται να είχαν σταλεί από γνωστό δικηγορικό γραφείο της Αθήνας και προέτρεπαν τους κρατουμένους σε στάση, ως αντίδραση στο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης που προβλέπει την ίδρυση φυλακής υψίστης ασφαλείας στο Δομοκό.
 
Το ίδιο κείμενο χωρίς αποστολέα εντοπίστηκε και στις φυλακές Κορυδαλλού όπου το διακινούσαν κρατούμενοι μαζεύοντας υπογραφές.
 
Τα έγγραφα αυτά γνωστοποιήθηκαν στο υπουργείο Δικαιοσύνης το οποίο τα έστειλε στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη για τις δικές της ενέργειες.
 
Η ανωτάτη εισαγγελική λειτουργός, αμέσως έδωσε εντολή για τη διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής έρευνας στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών. 
 
Στο πλαίσιο της προκαταρκτικής έρευνας, αναμένεται να διακριβωθεί αν το τηλέφωνο που αναγράφεται στα φαξ αντιστοιχεί όντως στο γνωστό δικηγορικό γραφείο της Αθήνας και αν αυτό είχε σχέση με τους δυο κρατουμένους των φυλακών Κέρκυρας, που φέρονται ως παραλήπτες.
 
Ο εισαγγελέας που θα αναλάβει την έρευνα θα διερευνήσει πρώτα αν υπάρχει πρόκληση τέλεσης κακουργημάτων, όπως είναι προτροπή κρατουμένων σε στάση και αν όντως διαπιστωθεί κακούργημα, θα συνεχιστεί η έρευνα για τα πρόσωπα που εμπλέκονται στην υπόθεση.