23/4/14

Τον εκτέλεσαν 21 χρόνια μετά

Με θανατηφόρα ένεση εκτελέστηκε τα ξημερώματα της Τετάρτης (ώρα ΗΠΑ) ο Γουίλιαμ Ρόσαν, ο οποίος το 1993 είχε καταδικαστεί σε θάνατο για τη δολοφονία ενός ζευγαριού κτηνοτρόφων...
Τότε ο Ρόσαν είχε επιχειρήσει να αρπάξει τα ζώα της 62χρονης Γκρέις Λούις και του 67χρονου συζύγου της Τσαρλς.

Η τελευταία ελπίδα για αναστολή της απόφασης χάθηκε για τον Ρόσαν όταν την Τρίτη το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ απέρριψε την προσφυγή των δικηγόρων του οι οποίοι επικαλέστηκαν πως η μυστικότητα που περιβάλλει τον τύπο των θανατηφόρων ενέσεων στο Μισούρι μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα τον άσκοπο πόνο του πελάτη τους την ώρα της εκτέλεσης.

Η βάση του επιχειρήματος των δικηγόρων του 57χρονου ήταν ότι από τη στιγμή που οι παρασκευάστριες εταιρείες των φαρμάκων που χορηγούνται σε εκτελέσεις σταμάτησαν να τα χορηγούν, πλέον αυτά είναι αμφιλεγόμενα αφού οι πολιτείες στρέφονται πλέον για την προμήθειά τους σε ελάχιστα ελεγχόμενα φαρμακεία.


Οι υπέρμαχοι των δικαιωμάτων των θανατοποινιτών υποστηρίζουν ότι οι κρατούμενοι έχουν το δικαίωμα να γνωρίζουν την νομιμότητα της φαρμακευτικής εταιρείας και λεπτομέρειες που αφορούν το φάρμακο που θα τους χορηγηθεί.

Και προσθέτουν ότι τα φάρμακα τα οποία δεν έχει εγκρίνει ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων μπορεί να προκαλούν αναίτιο πόνο στον θανατοποινίτη, κάτι που συνιστά βάναυση και ασυνήθιστη τιμωρία και παραβιάζει το αμερικανικό Σύνταγμα.