17/4/14

Γράμμα για τον ΕΚΑΜιτη

Το Crimes on air είχε ασκήσει κρητική στον Ανώτερο της Πάτρας αλλά ασφαλώς και όλες οι απόψεις είναι καλοδεχούμενες. Εξάλλου ότι και να γράφαμε  σημειώναμε πάντα πως πέρασε από την ΕΚΑΜ ως Διοικητής
ΤΟ ... ΑΝΩΝΥΜΟ ΓΡΑΜΜΑ
 
Έχοντας την εσωτερική ανάγκη αλλά και  την ηθική υποχρέωση,  να αναφερθούμε στον Αντιστράτηγο (ε.α) Αθανάσιο ΜΑΤΣΙΚΑ, τέως Γενικό Αστυνομικό Διευθυντή Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, σκιαγραφώντας τον σαν Αξιωματικό και άνθρωπο,  ως υφιστάμενοι και τελευταίοι υπηρεσιακοί συνεργάτες του, θα πρέπει να πούμε τα εξής:  Όταν πριν ένα χρόνο περίπου, μαθαίνοντας ότι τοποθετείται Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής  Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας στην Πάτρα, ρωτήσαμε να μάθουμε για αυτόν, οι συνάδελφοι που τον ήξεραν στην Αθήνα, μας είπαν δύο πράγματα: Πρώτον ότι στα δύσκολα θα είναι μπροστάρης και δεύτερον ότι όταν έφυγε σχεδόν όλοι τους έκλαιγαν. Οι συνάδελφοι αυτοί επιβεβαιώθηκαν σε ότι μας είπαν στο μεν πρώτο, σχεδόν αμέσως, στο δε, δεύτερο πριν από λίγες μόλις ημέρες που ο Αθανάσιος  ΜΑΤΣΙΚΑΣ αποστρατεύτηκε από το σώμα της Ελληνικής Αστυνομίας! 
 Πως είναι δυνατό να μην συγκινηθεί καθένας από εμάς γνωρίζοντας  ένα στρατηγό που, ενώ ήταν δυναμικός και  αποφασιστικός , παίρνοντας πάνω του δύσκολες αποφάσεις με καθαρό μυαλό και ψυχραιμία, σαν πραγματικός ηγέτης, ενεργώντας ακόμα και επιχειρησιακά σαν μάχιμος ΕΚΑΜΙΤΗΣ  για πολλές συνεχόμενες  ημέρες και νύχτες  στα βουνά της Αιτωλοακαρνανίας , αλλά και σε πολλές άλλες περιπτώσεις, συγχρόνως ήταν δίπλα στο προσωπικό του,  στήριζε ηθικά  κάθε συνάδελφο στα υπηρεσιακά, προσωπικά και οικογενειακά του προβλήματα, αλλά ακόμα  και απλούς πολίτες  που ζήτησαν τη βοήθειά του!
Σε πολλούς στην αρχή φάνηκε τουλάχιστον περίεργο ένας στρατηγός της Ελληνικής Αστυνομίας να είναι τόσο ρομαντικός, οραματιστής, καινοτόμος , δίκαιος, ανθρωπιστής, να δείχνει αληθινό ενδιαφέρον και να επισκέπτεται ανθρώπους που βρίσκονται στη φυλακή, να διοργανώνει επισκέψεις Αξιωματικών στα σχολεία, πιστεύοντας ότι ο θεσμός της Ελληνικής Αστυνομίας μπορεί να επιτελέσει και μία διαφορετική κοινωνική αποστολή!  Μετά από λίγο όλα αυτά φαίνονταν σε όλους μας αυτονόητα, μόνο που κανείς δεν τα είχε σκεφτεί ή τολμήσει να τα κάνει πριν!
   Το πιο σημαντικό όμως, κατά τη γνώμη μας, είναι ότι ο στρατηγός μας έκανε να δούμε τα πράγματα με άλλο τρόπο σκέψης, υπό ένα άλλο πρίσμα, υπό μία άλλη οπτική γωνία πιο … ανθρωποκεντρική! Όπως είπε ο ίδιος θα ήθελε να συνεχίσουμε στο δρόμο αυτό. Εμείς ως ελάχιστο δείγμα τιμής και ευγνωμοσύνης τον διαβεβαιώνουμε ότι έχουμε κρατήσει πολλά από αυτόν και θα συνεχίσουμε με τις ηθικές αρχές και αξίες που μας κληροδότησε!
    Στρατηγέ, θα είσαι πάντα στην καρδιά μας!  Έχεις κερδίσει με την αξία σου, ως Αξιωματικός και ως  Άνθρωπος, τη μέγιστη υστεροφημία στην οικογένεια της Ελληνικής Αστυνομίας και είσαι πολύ ψηλά στη συνείδηση όλων των συναδέλφων!