5/4/14

Με πανελλαδική εμβέλεια οι ληστές

Εξαρθρώθηκε από το Τμήμα Εγκλημάτων Κατά Ιδιοκτησίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής εγκληματική οργάνωση, τα μέλη της οποίας διέπρατταν διαρρήξεις-κλοπές από οικίες σε διάφορες περιοχές της χώρας.
Συνελήφθησαν  απόγευμα στο κέντρο της Αθήνας, μετά από συντονισμένη επιχείρηση, τρεις (3) αλλοδαποί, υπήκοοι Αλβανίας, ηλικίας 23, 28 και 51 ετών, και ένας 46χρονος ημεδαπός, μέλη της σπείρας, οι οποίοι το πρωί της ίδιας μέρας είχαν διαπράξει δύο (2) διαρρήξεις-κλοπές από οικίες σε δύο (2) χωριά της Λάρισας και ενώ οι συλληφθέντες εισέρχονταν σε ενεχυροδανειστήριο για να διαθέσουν προς πώληση τα αντικείμενα που είχαν αφαιρέσει.
Όπως προέκυψε από την έρευνα, οι συλληφθέντες από κοινού με άλλους πέντε (5) αλλοδαπούς, υπηκόους Αλβανίας, ηλικίας 22 έως 37 ετών, είχαν συστήσει τα τελευταία δύο (2) χρόνια εγκληματική ομάδα και διέπρατταν διαρρήξει-κλοπές σε διάφορες πόλεις και περιοχές της χώρας.
Ειδικότερα, οι ανωτέρω ενεργώντας από κοινού και με διαφορετική σύνθεση κάθε φορά, εντόπιζαν οικίες στην επαρχία και στην Αττική, ένας από αυτούς αναλάμβανε το ρόλο του τσιλιαδόρου, ενώ οι υπόλοιποι παραβίαζαν τις μπαλκονόπορτες ή τις πόρτες εισόδου, ερευνούσαν τους χώρους και αφαιρούσαν χρηματικά ποσά, κοσμήματα και άλλα τιμαλφή, τα οποία διέθεταν άμεσα προς πώληση αποκομίζοντας μεγάλα οικονομικά οφέλη. Για να μην καθίσταται εύκολος ο εντοπισμός τους, χρησιμοποιούσαν κάθε φορά διαφορετικά Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα, τα οποία νοίκιαζαν με αληθινά ή ψεύτικα στοιχεία ταυτότητας από εταιρεία ενοικιάσεως οχημάτων στην Αθήνα.
Αρχηγικό ρόλο στην ομάδα είχε ένας 30χρονος υπήκοος Αλβανίας, έγκλειστος του Καταστήματος Κράτησης Χανίων, ενώ μετά τη σύλληψή του στις 24-1-2014 από αστυνομικούς της Ε.Κ.Α.Μ., αρχηγικό ρόλο ανέλαβαν οι δύο (2) αλλοδαποί συλληφθέντες, ηλικίας 23 και 28 ετών.
Μέχρι στιγμής έχει εξακριβωθεί ότι η ανωτέρω ομάδα είχε διαπράξει ένδεκα (11) διαρρήξεις-κλοπές από οικίες σε διάφορες περιοχές σε Αττική, Ιωάννινα, Πρέβεζα, Λάρισα, Κρήτη, Γρεβενά, Χίο, Φθιώτιδα και Εύβοια.
Στην κατοχή τους και σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε οικίες και στο αυτοκίνητο που επέβαιναν, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
  • Πέντε (5) διαβατήρια των ελληνικών αρχών.
  • Ένα (1) πλαστό διαβατήριο αλβανικών αρχών.
  • Μία (1) πλαστή άδεια ικανότητα οδήγησης αλβανικών αρχών.
  • Διάφορα κινητά τηλέφωνα.
  • Πλήθος κλοπιμαίων.
  • Διάφορα διαρρηκτικά εργαλεία.
  • Το χρηματικό ποσό των 225 ευρώ.
Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, ενώ συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των συνεργών τους και τη συμμετοχή τους και σε άλλες αξιόποινες πράξεις.