10/5/14

Πρωινό με χημικά ...


 
Η Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας, σε συνεργασία με κλιμάκιο του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (Ε.Φ.Ε.Τ.) πραγματοποίησε πρόσφατα έλεγχο, σε ατομική επιχείρηση με αντικείμενο την παραγωγή φυσικού μελιού, μαρμελάδων, ζελέδων και υπηρεσιών συσκευασίας και αποσυσκευασίας, ιδιοκτησίας 46χρονου ημεδαπού, που βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη.
Ειδικότερα, ο έλεγχος πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο διερεύνησης καταγγελιών, σύμφωνα με τις οποίες στην επιχείρηση παρασκευάζονταν τυποποιημένα προϊόντα (μέλι, μαρμελάδες, γλυκά κ.λπ.), με την προσθήκη χημικών συστατικών, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα από τη συγκεκριμένη διαδικασία να δημιουργούνται σοβαρότατοι κίνδυνοι για την υγεία των καταναλωτών.
Κατά την διάρκεια του ελέγχου, δεσμεύτηκαν αρχικά και στη συνέχεια κατασχέθηκαν, οι παρακάτω ποσότητες προϊόντων:

  • (89.505) τεμάχια με μαρμελάδες, διαφόρων φρούτων και συσκευασιών.
  • (13.836) τεμάχια με μέλι, διαφόρων συσκευασιών.
  • (1.272) τεμάχια με γλυκά κουταλιού, διαφόρων φρούτων και συσκευασιών.
  • (830) τεμάχια με διάφορα ζαχαρώδη προϊόντα.
  • (2) τεμάχια των 25 κιλών με ζάχαρη.
Επίσης εντός των εγκαταστάσεων βρέθηκαν οι εξής ποσότητες προϊόντων, οι οποίες υπήρχαν εκεί ως δεσμευμένες, από προηγούμενους ελέγχους:
  • (458) τεμάχια με γλυκό κουταλιού σύκο, των 445 γραμμ.
  • (915) τεμάχια με γλυκό κουταλιού κεράσι, των 450 γραμμ.
  • (147) τεμάχια με γλυκό κουταλιού βύσσινο, των 450 γραμμ.
  • (12) τεμάχια με μέλι εισαγωγής, των 900 γραμμ.
Από τα παραπάνω κατασχεθέντα προϊόντα ελήφθησαν δείγματα για τις απαραίτητες εργαστηριακές - συγκριτικές εξετάσεις, ως προς την γνησιότητα των υλικών και συστατικών τους.
Από τον περαιτέρω έλεγχο του Ε.Φ.Ε.Τ. διαπιστώθηκαν οι ακόλουθες παραβάσεις και επιβλήθηκαν πρόστιμα συνολικού ύψους (72.000) ευρώ.
Πιο αναλυτικά :
  • Πρόστιμο (20.000) ευρώ, διότι δείγμα μελιού βρέθηκε μη κανονικό για κατανάλωση, με την ονομασία «μέλι», παραπλανώντας έτσι τον καταναλωτή. Επιτρέπεται δε η διάθεσή του στην αγορά μόνο με την ονομασία «μέλι ζαχαροπλαστικής», οπότε θα έπρεπε να αναγράφεται στην ετικέτα η φράση «μόνο για μαγειρική». 
  • Πρόστιμο (40.000) ευρώ, διότι δείγμα μελιού με ονομασία «μέλι από άνθη κωνοφόρα και θυμάρι» βρέθηκε μη κανονικό, η δε επισήμανσή του ως «μέλι» παραπλανούσε τον καταναλωτή αφού επρόκειτο για μέλι ζαχαροπλαστικής, το οποίο επιτρέπεται να κυκλοφορεί στο εμπόριο με την ένδειξη «μόνο για μαγειρική».
  • Πρόστιμο (10.000) ευρώ, διότι δείγμα μελιού , βρέθηκε μη κανονικό – νοθευμένο, δηλαδή ενώ επρόκειτο για μίγμα ισογλυκόζης – μελιού, πωλούνταν ως «μέλι», παραπλανώντας με αυτόν τον τρόπο τον καταναλωτή.
  • Τέλος, πρόστιμο (2.000) ευρώ, γιατί σε δείγμα μελιού ανιχνεύθηκε υδροξυμέθυλο - φουρφουράλη σε ποσοστό μεγαλύτερο από το επιτρεπτό.
Από τη Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας διενεργείται περαιτέρω έλεγχος στον ιδιοκτήτη και την επιχείρησή του για τη διερεύνηση φορολογικών ή άλλων συναφών παραβάσεων.
Για τη συγκεκριμένη υπόθεση σχηματίζεται ποινική δικογραφία για νοθεία πραγμάτων, ενώ μετά την ολοκλήρωση της έρευνας θα υποβληθεί στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης.
Υπενθυμίζεται ότι στον τηλεφωνικό αριθμό 11012 ή στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις 11012@hellenicpolice.gr &financialpolice@hellenicpolice.gr της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας, οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν, ανώνυμα ή επώνυμα, για να παρέχουν πληροφορίες ή να καταγγέλλουν παράνομες και επίμεμπτες ενέργειες ή δραστηριότητες κατά του τομέα της οικονομίας, της δημόσιας περιουσίας, καθώς και της κοινωνικής και ασφαλιστικής πρόνοιας και των δικαιωμάτων.