8/5/14

Φιάλες "μπόμπες" στο Μαρκόπουλο

Τα Ντοκουμέντα
 
 
 
Δύο ημεδαποί, ηλικίας 21 και 52 ετών και τρεις υπήκοοι Πακιστάν, ηλικίας 26, 31 και 49 ετών, συνελήφθησαν προχθές (6-5-2014) το μεσημέρι, στο πλαίσιο συντονισμένης αστυνομικής επιχείρησης, στην εγκατάσταση δύο (2) συνεργαζόμενων εταιρειών στην περιοχή του Μαρκόπουλου Αττικής, που δραστηριοποιούνταν στην προμήθεια, εμφιάλωση, αποθήκευση και διακίνηση υγραερίου. Αναζητούνται ακόμα δύο (2) άτομα, 31 και 62 ετών, ιδιοκτήτες των προαναφερόμενων εταιρειών.
Η επιχείρηση σχεδιάστηκε και πραγματοποιήθηκε από αστυνομικούς του Τμήματος Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων, της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, με τη συνδρομή κλιμακίου του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (Σ.Δ.Ο.Ε.) και του Τμήματος Χορήγησης Αδειών της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής της Περιφέρειας Αττικής.
Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης πραγματοποιήθηκε έρευνα στις εγκαταστάσεις και τους χώρους της εταιρείας, οπού βρέθηκε και κατασχέθηκε μεγάλος αριθμός από φιάλες υγραερίου, οι οποίες διακινούνταν παραποιημένες με λογότυπο επώνυμων εταιρειών του κλάδου. Όπως διαπιστώθηκε οι εγκαταστάσεις λειτουργούσαν παράνομα χωρίς την προβλεπόμενη άδεια λειτουργίας και αποθήκευσης αλλά και άδεια διανομής.
Από την αστυνομική έρευνα προέκυψε ότι οι εμπλεκόμενοι δραστηριοποιούνταν τουλάχιστον από το Σεπτέμβριο του 2011 και λειτουργούσαν με συγκεκριμένη μεθοδολογία και τρόπο δράσης, στα επιμέρους στάδια εμφιάλωσης, αποθήκευσης, διακίνησης και παράνομης διάθεσης του υγραερίου.
Πιο αναλυτικά, αφού προμηθεύονταν ποσότητες υγραερίου, προχωρούσαν στην παράνομη εμφιάλωσή τους, τοποθετώντας πλαστούς συρρικνωτές και τάπες ασφαλείας (στις φιάλες), στις οποίες τοποθετούσαν λογότυπο επώνυμων εταιρειών, προκειμένου να πωλούνται στους πελάτες ως αυθεντικές. Στη συνέχεια διέθεταν τις φιάλες αυτές σε καταστήματα χονδρικής και λιανικής πώλησης, αποκομίζοντας με αυτό τον τρόπο μεγάλα χρηματικά ποσά.
Από την έρευνα που πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις της παράνομης εταιρείας, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
· 218 φιάλες, πλήρεις (μίγματος οικιακού υγραερίου και προπανίου) και κενές περιεχομένου, επώνυμων εταιρειών.
· 800 τάπες – πώματα ασφαλείας δεξαμενών και 350 συρρικνωτικά με λογότυπα επώνυμων εταιρειών και επιπλέον 100 συνοδευτικά χαρτιά με λογότυπα επώνυμων εταιρειών.
· Δύο (2) αντλίες τριφασικές με συνδεσμολογία για εμφιάλωση, δύο (2) κολλέκτερ με τέσσερις υποδοχές το καθένα, τέσσερις (4) ζυγαριές ακριβείας, ένα (1) πιστόλι θερμού αέρα και εννέα (9) μάνικες πλήρωσης.
· Τέσσερις (4) δεξαμενές κενές περιεχομένου, συνολικής χωρητικότητας 16.000 λίτρων.
· Δύο (2) σφραγίδες, τρία (3) μπλοκ τιμολογίων, ένα (1) ντοσιέ πελατολογίου και μία (1) τηλεφωνική ατζέντα.
Επίσης, στον περιβάλλοντα χώρο της εταιρείας βρέθηκαν και κατασχέθηκαν τρία (3) Ι.Χ. φορτηγά.
Σημειώνεται ότι οι εγκαταστάσεις της εταιρείας ήταν πλησίον οικισμού με προφανή κίνδυνο για τους κατοίκους.
Σε βάρος των πέντε συλληφθέντων σχηματίσθηκε ποινική δικογραφία για εμπορία και εμφιάλωση υγραερίου άνευ αδείας, πλαστογραφία μετά χρήσεως κατά συναυτουργία, κατ’ επάγγελμα και εξακολούθηση, καθώς και υπεξαίρεση, διάθεση και αποδοχή προϊόντων εγκλήματος. Επιπλέον, αναζητούνται δύο άτομα, ιδιοκτήτες εταιρειών καθώς και άγνωστοι συνεργοί τους, προμηθευτές και ιδιοκτήτες καταστημάτων, για αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος.
Οι συλληφθέντες με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.